HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: BMW M1 VAN FLY

In dit artikel aandacht voor de beroemde BMW M1. De eerste door BMW motorsport geproduceerde racewagen. Een wagen waarvan de productie nog de nodige voeten in aarde had.
Maar daarover is op het net genoeg te vinden, zie ook de links onder webtips, dus dat laten we hier maar achterwege. In ieder geval een auto met een zodanig charisma dat de waarde (mede door het beperkte productie aantal) midden jaren negentig ongeveer 5 x de nieuwprijs bedroeg.
In de hier besproken raceversie zat Nelson Piquet achter het stuur, en van de vele F1 coureurs die maar al te graag eens met deze machine wilden sturen.
De M1 was voorzien van een gekietelde 3500 cm3 - 24 kleps  - 6 cilinder in lijn middenmotor.
Deze leverde een vermogen van 470 PK bij 9000 toeren per minuut. Voor de 1020 kg zware Groep 4-machine volgens opgave van BMW goed voor 0 – 100 km/h in 4,5 seconde en, met het juiste differentieel, een topsnelheid van maar liefst 309 km/h. En dat in 1979. Voorwaar niet slecht....
Hoewel de auto het zeker niet onverdienstelijk heeft gedaan in de racewereld, bedroeg de grootste winst van dit model toch de grote imagoverbetering van BMW. Bijvoorbeeld door in het Procar kampioenschap, deels verreden in het voorprogramma van de F1, met een stuk of wat van deze auto's luid brullend door de straten van Monaco te scheuren. Altijd wel goed voor de verkoop van 1 van de 400 productieversies van de BMW M1 of een ander model. En daar was het uiteindelijk ook allemaal om te doen...  Nu ook voor op de racebaan, met dank aan Fly.

                             Deze BMW M1 als achtergrond? Klik hier!

De auto
Deze M1 moet het merendeels hebben van zijn bijzondere en herkenbare vormgeving. Hij is in dit geval vrij eenvoudig uitgevoerd, in wit met de beroemde driekleurig striping. Niet erg lastig, maar vreemd genoeg komt de lak van deze striping wel erg gemakkelijk los. De auto is wel voorzien van blanke lak, maar de striping is daarna pas aangebracht. Blijkbaar is verzuimd om deze vervolgens ook nog met lak te verzegelen. Ga je de auto intensief gebruiken zal de striping niet lang mooi blijven... Zonde, zijn we niet gewend van Fly. 
De auto is achter 62,7 en voor 63,3 mm breed en heeft een lengte van 139,5 mm incl. spoiler. 
Met een hoogte van 3,5 cm is het een lekker lage auto met zeer achter maar weinig overgang.
Aangezien de M1 eigenlijk een heel simpel model is treffen we weinig details aan. Die vinden we meer in de cockpit terug. Meest kenmerkende zaken aan de buitenzijde zijn de uit lamellen bestaande blindering van de achterruit en de achtervleugel. Ook de afwijkende velgen zijn aanwezig en doen het goed onder de auto. Voor de echte modelfanatici wordt een decal voor in het Marlboro logo los bijgeleverd. Voor ons is het niet aan mogen brengen van tabaksreclame op speelgoed als dit nog altijd een overdreven maatregel, maar het is niet anders. In ieder geval kun je dit schoonheidsfoutje zo weer herstellen. 
De techniek
De in deze slotcar gebruikte techniek is vrij herkenbaar. Zoals bij de meeste klassiekers van Fly wordt ook hier gebruik gemaakt van een standaard Fly motor in sidewinder opstelling, waarmee de achterwielen worden aangedreven. Net voor de motor ligt de magneet. Meer plaatsen zijn standaard niet beschikbaar.
De banden (Let op, achter maar liefst 20,3 x 13,3 mm! en voor 19 x 10 mm) beloven een goede wegligging. De assen zien er op het eerste oog goed recht uit. De achteras ligt goed opgesloten in de kunststof lagers. Helaas heeft deze wel wat veel horizontale speling. Door het plaatsen van twee ringetjes om de as aan weerszijden van het chassis is dit probleem vrij eenvoudig verhelpen. Dit is trouwens een redelijk standaard "operatie" bij klassiekers van Fly en GB en gaat als volgt:
Met een tangetje de as vasthouden. Dan voorzichtig de rechtervelg losdraaien van de as.
Dan de as even uit de lagers trekken, een ringetje tegen het kroonwiel laten zakken, as terugsteken, nog een ringetje plaatsen en dan de velg weer met wat lijm op de as monteren. Komt niet alleen ten goede van de wegligging maar scheelt ook in zowel geluid als in slijtage van de tandwielen. De vooras heeft overigens geen enkele horizontale speling en is in staat vertikaal in te veren. De bedrading van de motor zit netjes op het chassis geklemd.
In het midden is veel plek voor het plaatsen van lood, achterin kan dit alleen nog onder de achteras. Het schoentje past lekker precies in het chassis en vertoont weinig speling.
De wielen lopen geen van allen tegen de carrosserie.
Kortom, de techniek lijkt voldoende OK om met deze slotcar lekker rondjes te kunnen draaien....
 


Het rijden

In de praktijk zijn er met de auto, voorzien van magneet, behoorlijk snelle rondetijden neer te zetten. Mede door de brede banden is de acceleratie prima. Veel uitdaging zit er dan echter niet in. Het is, zoals bij vele andere moderne slotcars ook, wachten op het moment dat de magneet zijn aantrekkingskracht verliest. Tot die tijd is de layout van je baan eigenlijk ziet zo belangrijk, de bochtsnelheid ligt erg hoog. Ook deze auto laat met magneet weinig of geen onaangename verrassingen zien. Ga je over de grens verlaat de auto op aangenaam nette wijze het slot.
Hier toont de geringe hoogte zijn waarde. Een voltage van 12 volt of hoger is dan echter wel een vereiste om wat letterlijk en figuurlijk wat "op spanning" te kunnen rijden.
Het rijden zonder magneet is echter een waar feest. Op deze manier betaalt de kwaliteit van de onderdelen zich ook uit. Afhankelijk van je layout kun je met een voltage tussen de 9 en 12 volt heerlijk vooruit met deze M1. Het is dan een waar driftwonder, waarbij heerlijk lange en gecontroleerde drifts tot de mogelijkheden behoren. Beperk je dat echter tot een minimum is het desondanks goed mogelijk om prima tijden op de klok te zetten. Al met al voldoet de auto zonder magneet zeker aan de verwachtingen die de techniek van tevoren opriepen.
Met het plaatsen van wat lood, met name voor, is het een zeer uitdagende auto die niet snel gaat vervelen. Enige nadeel is dat de overbrenging vrij rumoerig is. Mogelijk dat dit met wat extra aandacht nog wat verbeterd kan worden. CONCLUSIE

Met deze BMW M1 heeft Fly wat modelkeuze betreft bij ons weer punten gescoord. Hoewel geen waanzinnig mooie auto, heeft dit model nu eenmaal een super herkenbare en racy uitstraling.
De techniek oogt is prima en is meer dan beproefd in vorige klassiekers van Fly zoals de Ferrari 512, Porsche 917 etc. De auto is lekker laag, heeft een korte overhang achter en is voorzien van meer dan goed rubber. Allemaal prima voorwaarden voor een goede wegligging.
Dat laatste blijkt op de baan ook uit te komen. Met magneet zijn er weinig verrassingen en is het een scheurijzer als vele anderen. Maar zonder magneet toont de auto heel veel potentie.
Een slotcar die je met wat gevoel op snelheid de bocht in kunt sturen, daar vervolgens met een gecontroleerde drift doorheen kunt laten glijden, om daarna weer het volgende rechte stuk op te gaan. Na wat kleine ingrepen, maar zelfs zonder aanpassingen, is het een heerlijke slotcar die goed is voor menig uurtje kleefloos raceplezier. Wat ons betreft dan ook een aanrader voor het betere drift en scheurwerk....!
Jammer dat de lak daar waarschijnlijk niet lang tegen bestand zal zijn. Maar ja, auto's om alleen maar naar te kijken hebben we al genoeg... En wil je er toch één om ook af en toe naar te kijken, geen nood, er zijn al én komen vast nog mooiere uitvoeringen dan deze....

WEBTIPS:

 

FLY (nieuwe site)

Leverancier van deze slotcar

Wapenfeiten BMW M1

BMW M1 site

Info & video M1


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
5 februari 2007 - Copyright racebaan.com