HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: FERRARI F40 IMSA 2H. Topeka 1990

  
Hoezo gedetailleerd....?!    
Fly voegt met deze F40 opnieuw een Ferrari toe aan hun collectie slotcars. Van importeur H&T in Duitsland ontvingen we onaangekondigd een exemplaar om te testen. Er zijn minder plezierige dingen in het leven. Het behoeft geen nadere uitleg, we besteden natuurlijk met alle plezier aandacht aan dit nieuwe model. Zoveel nieuwe modellen brengt Fly tenslotte niet meer uit tegenwoordig. Des te meer reden om deze F40 eens goed te bekijken. Althans, nadat we hem zover in elkaar hebben gezet. Want menigeen zal verrast zijn dat dit model als bouwpakket wordt uitgeleverd. Dat was vooraf kennelijk niet iedereen helemaal duidelijk hebben we links en rechts begrepen. Volgens het opschrift op de doos bestaat de kit uit meer dan 25 onderdelen.
Toch is de bouw van deze kit vrij eenvoudig, mede ook door de bijgevoegde tekening, die opgevouwen dient als inleg voor de kunststof opbergbox. Want die wordt bij deze auto ook bijgeleverd!  Maar als je een beetje ervaring hebt met slotcars zul je die niet echt nodig hebben.
     

 In de verpakking zit naast de onderdelen en het chassis een bijna kant en klare body.
Spuitwerk en het aanbrengen van decals kan dus achterwege blijven. Wel moeten de (metalen en zwart gespoten) grille voor en achter nog worden gemonteerd, net als het trekoog, de antenne en de kenmerkende ronde achterlichten. Een klein beetje lijm heb je dus wel nodig. Nog een tipje;
Lijm de achterlichten van binnenuit vast voor het mooiste resultaat.
De achteras is geheel voor gemonteerd, het opengewerkte tandwiel ziet er sportief uit.
De voorwielen moeten wel nog (voorzichtig!) worden voorzien van de remschijven en kunnen vervolgens op de (starre) vooras geschoven worden.  Montage van motor (met zwarte endbel), magneet ( één positie) en schoentje met slepers op/in het naar alle richtingen flexibele chassis stelt daarna nog maar weinig voor. Ga je de auto echt gebruiken kan het vastlijmen of tapen van de motor nooit kwaad trouwens. Dan de body met 4 schroefjes op het chassis schroeven. Klaar!

PROFIEL
 Merk............................................. Fly 
Auto.................................. Ferrari F40
Uitvoering......................... Topeka 1990
 Kleur................................. Ferrari rood
 Lengte.................................... 140 mm
 Breedte.................................. 63,5 mm
 Hoogte..................................... 32 mm
 Gewicht.................................. 73 gram
 Aandrijving.......................... Sidewinder
 Motor............................. Standaard Fly
 Banden...................................... slicks
 Bandenmaat voor.......................... 20x9
 Bandenmaat achter...................... 21x11
 Verlichting................................... geen
 Magneet......................................... ja
 Verpakking............................ Kit + Box

De looks
De Ferrari F40 ziet er in eerste instantie gelikt uit. Een echte "eye-catcher" zoals men dat wel eens zo treffend uitdrukt. De afgeronde banden van Good Year staan prima onder de wagen. Jammer genoeg zit daar in het midden een gietlijntje op. Met een schuurpapiertje weliswaar zo verholpen, maar toch. De velgen, met centrale wielmoer, ogen erg natuurgetrouw, zowel wat vorm als wat kleur betreft. Voor- en achtergrille hebben zeker een toegevoegde waarde, evenals de onder de achterruit zichtbaar nagebootste motor en de naar de achterzijde doorlopende drie uitlaten. Die ook door de achtergrille nog eens goed zichtbaar zijn. Ook de afwerking van de zijruiten en last but not least de detaillering van de sluiting van de vierpuntsgordel verdienen zeker je onverdeelde aandacht. Mooi hoor!
De print geven we een voldoende. Maar we hebben zeker weten mooiere gezien van Fly.

De techniek
In deze uitvoering dus een standaard motor van Fly. Zoals gebruikelijk in hun klassieke modellen gepositioneerd in sidewinder opstelling. Wat ons betreft bij Fly nog altijd de betere keuze. Wat opvalt is dat de achteras na montage van as en motor maar minimale horizontale speling heeft, minder dan 1 mm. Keurig, dat is wel eens anders geweest tenslotte. Ook zit er nauwelijks of geen speling (loze ruimte) tussen de tandwielen als je aan de as draait. Netjes. De motordraden lopen via twee bevestigingsmogelijkheden naar het (grijze) schoentje. Indien correct gemonteerd kunnen die bijdragen aan het iets naar het midden terugveren van dat schoentje.|
Een schoentje dat overigens ook nog eens zonder enige speling opgesloten ligt in de bevestigingsbus. En desondanks toch erg soepel draait. Het moge duidelijk zijn.
De toegepaste techniek heeft ons tot zover meer dan aangenaam verrast. Mooi zo.
Indruk
Deze Ferrari F40 kit stelt tot dusverre zeker niet teleur. Sterker nog, we zijn aangenaam verrast. Zowel over het feit dat je zo even wat te knutselen hebt, met uiteindelijk een mooi resultaat, maar zeker ook hoe de wagen uiteindelijk technisch in elkaar steekt. Dat wekt zonder meer vertrouwen op en draagt bij aan de voorpret. Het feit dat er ook nog een opbergdoos is bijgevoegd zal menigeen ook kunnen waarderen. Het ontbreken daarvan in eerdere kits heeft links en rechts nogal wat mensen teleurgesteld. Zeker de mensen die deze slotcar in hun vitrine willen zetten, maar ook de thuisracers die hun auto's steeds netjes opbergen kunnen nu dan ook tevreden zijn.

     
Rijtest
We hebben deze F40 inmiddels ook al meegenomen naar de club. Ten eerste om de liefhebbers aldaar ook een blik te gunnen op deze auto, maar uiteraard ook om eens te kijken of onze eerste indruk ook op de racebaan bevestigd werd. Na verwijdering van de magneet, montage van Ortmann bandjes en het plaatsen van lood voor de vooras gingen we dan ook hoopvol van start. En we werden niet teleurgesteld. Al vrij snel werden er op 12 volt leuke rondetijden neergezet, dit ondanks het feit dat de bandjes nieuw en dus nog niet geschuurd waren. Hierdoor was de grip op de baan nog niet zo heel groot. Met als resultaat dat menig bochtje al driftend genomen kon worden. En dat terwijl de auto toch goed in het slot bleef. Op zich een leuk rijgedrag. Waarschijnlijk zal de auto met magneet en met de standaard bandjes op de gladdere banen een soortgelijk rijgedrag laten zien. Maar goed, we moesten nog op zoek naar een snelste tijd.
Dus de bandjes nog maar even geschuurd, de slepers nog even wat breder gemaakt en daarna met de gebruikelijke 12,5 volt opnieuw de baan op. De tijden werden gestaag steeds beter.
De snelste ronde kwam uiteindelijk uit op een tijd van 10,489 seconden. Waarbij we in staat waren om steeds dicht rond de 10,5 te blijven rijden. Zeker niet slecht voor een standaard auto. En dat niet alleen, het is ook nog eens aangenaam "sturen" met deze auto. Meest opvallend daarbij was trouwens het ontbreken van het typische fluitende sidewinder geluid zoals we dat van de klassieke Fly sidewinders gewend zijn. Misschien door een ietsje ander materiaal van de tandwielen?


Conclusie
Het moge duidelijk zijn. We zijn goed te spreken over deze nieuwste Fly telg. Een leuk en goed gedetailleerd model met standaard prima bruikbare techniek aan boord. Een model dat geschikt is om standaard gebruikt te worden. Maar zeker ook een model waar de tuners onder ons zich eens flink mee bezig kunnen houden. Ook kunnen we ons dit model goed voorstellen als wedstrijdauto in een of andere competitie, voorzien van een Slot.it HRS of soortgelijk chassis. Afijn, de auto biedt mogelijkheden te over. Een ding is zeker. Het model doet het vast veel beter dan zijn 1/1 broertje in de betreffende race. Want daar is ie weliswaar gestart, maar heeft ie de finish niet gehaald....
Laten we het hier maar bij houden. Wat ons betreft een dikke voldoende voor deze F40 van Fly! 

Webtips Ferrari F40:Wikipedia over de F40
 

Meer info & filmpjes

Info over deze uitvoering

Fabrikant van deze slotcar: Fly


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
3 juni 2008 - Copyright racebaan.com