HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: RENAULT 5 TURBO "RALLY" van FLY

INTRO
Fly heeft onlangs de toch wel zeer beroemde Renault 5 Turbo uitgebracht, inmiddels al in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar.  Een legendarische rallyauto die talloze overwinningen op zijn naam heeft geschreven. Een auto even beroemd als bijvoorbeeld de Audi Quatro. In ieder geval beroemd en berucht genoeg om daar eens uitgebreid aandacht te schenken. 
De internetshop Slotracers-Hardware was zo vriendelijk om deze Renault 5 van Fly voor het maken van een testverslag aan racebaan.com ter beschikking te stellen.
In dit geval de uitvoering van de eveneens beroemde rally van Montecarlo, in dit geval verreden in 1984. In deze auto destijds B. Saby  en J.M. Andriť. Het is trouwens alweer enige tijd geleden dat aan dit merk aandacht is geschonken. Er is nogal wat onduidelijkheid geweest rondom het dealerschap voor Fly. Er gingen zelfs geruchten dat men mogelijk zou stoppen. Dit zowel in binnen- als buitenland. Dit alles en een groeiende handel in het grijze gebied, heeft zorg gedragen voor nogal troebel water rondom Fly.
Wat de reden was voor dit alles is ons niet bekend. Of zij intussen mogelijk ook zijn gaan inzien dat men zichzelf uit de markt aan het prijzen was weten we niet. Wel is duidelijk dat wij, de consument, vooralsnog de winnaars zijn in deze. 
Hoezo? Heel simpel; De prijzen voor Fly zijn behoorlijk gezakt mogen we wel zeggen.  Misschien ook de reden dat ook andere merken iets met de prijzen zijn gaan zakken...?!


PROFIEL
 Merk.........................Fly 
 Auto.............Renault 5 Turbo
 Uitvoering...... Montecarlo 1984
 Kleur...............Blauw & rood
 Referentienummer..........A-1202
 Lengte....................122 mm
 Breedte..................60,5 mm
 Hoogte.....................42 mm
 Aandrijving...........Sidewinder
 Banden....................slicks
 Bandenmaat voor............20x9
 Bandenmaat achter..........21x11
 Verlichting.................geen
 Magneet................ja, breed
 Verpakking...................Box


DE AUTO NADER BEKEKEN
De motor is wederom in de breedte geplaatst.
Dit geniet wat ons betreft ook nog altijd de voorkeur. Goed en probleemloos. De classics van Fly (GB) bijvoorbeeld zijn wat dat betreft nog altijd heerlijke auto's voor het rijden van een wedstrijd.
De inline opstelling van Fly, zeker met de motor voorin, heeft in het verleden toch al de nodige problemen veroorzaakt.  
De rest van de techniek is ook bekend. De auto is voorzien van een standaard motor. Wel zien we dat hier een platte magneet is gemonteerd. In het chassis zitten ribbels om de kabels in te klikken. Goed voor een zelf centrerend (niet verend) schoentje. Dikkere bedrading zal nog iets beter werken. Helaas nog altijd kunststof lagers voor de achteras.
Met de onderzijde van het chassis is de bodemplaat van de auto nagebootst en deze voorziet de Renault 5 van zijn uitlaat.


Het chassis met gelukkig genoeg plek om lood te plaatsen.... Echt een bodemplaat...


DE BODY

De body van deze Renault 5 heeft herkenbare welvingen, zeker de lekker brede achterkant.
De 6 extra verstralers / mistlampen doen het goed op deze rallyauto. Helaas standaard geen licht. Verder ruitenwissers, spiegels en een buigbare antenne. Mooie 8 spaaks velgen en lekker dikke en ronde banden, met name achter. De afwerking van de voorbanden rond de velgen had wel iets beter gemogen. 
Prima print maar slechts redelijk lakwerk. Met name op de raamstijlen van de voorruit is de onderste laag zichtbaar. Dit hebben we van Fly al beter gezien. Ook jammer, de reserveband is duidelijk van een verkeerde maatvoering!
Deze kleine foutjes worden echter meer dan goedgemaakt door het interieur! Twee hele poppetjes in race-outfit met reclameopdruk, helmen met opdruk, sportstoelen, rolkooi, gordels met gespen, handschoenen voor de coureur en een blok met pace-notes voor de bijrijder! HULDE!! 

 

Even bijlichten moet geen probleem zijn...

De Reanult 5 Turbo onderweg op een vuile track....
Handschoenen voor de coureur...Gedetailleerde overals en gordels...De pacenotes lijken tot de overwinning te leiden...

DE BAAN OP
Nadat we de body met de slechts 3 schroeven weer op het chassis hebben gemonteerd gaan we met de auto de baan op. Dit na even gekeken te hebben (we hebben het tenslotte over Fly) of er geen banden tegen de body liepen en of motor en achteras goed vast zaten. Dit keer echter alles prima in orde! 
De baan grist ons bij plaatsing van de auto min of meer de auto uit handen, zuigt hem vast op de baan en lijkt niet meer voornemens de auto los te laten. Dit laatste blijkt na enkele ronden helaas maar al te waar te zijn. De auto plakt onvoorstelbaar vast op de baan. We vragen ons zelfs af of een standaard trafo in staat zal zijn om 2 van deze auto's voort te trekken....
Op deze wijze zit er geen enkele uitdaging in deze auto. Hij lijkt in niets op een rallywapen voor het betere gooi en smijtwerk. Goed voor kinderen, maar wil je er iets leuks van maken zul je moeten sleutelen. Gelukkig meer dan plek genoeg om met lood te experimenteren.....

Mooie dikke 8 spaaks velgen met dikke banden....Alles aan boord, plenty lampen, ruitenwissers, spiegels en antenne...Heerlijke welvingen aan de achterkant....
Helemaal toppie....!

CONCLUSIE
De Renault 5 Turbo heeft een respectabel verleden. Het uiterlijk van dit model doet deze reputatie zeker eer aan, waarbij de vorm van de body, maar zeker ook het zeer complete interieur dus het merendeel van punten scoort. Standaard uit de doos wel te gebruiken, maar dan zal dit model van Fly echter weinig spektakel bieden.
Om een leuk rijdende rallycar te maken moet er dus wel eerst gesleuteld worden, maar goed, ruimte genoeg. De prijs-kwaliteit verhouding ligt duidelijk beter dan vroeger.


DEZE FOTO ONTVANGEN VAN PEER MAENEN! ONZE DANK!

DEZE FOTO ALS BUREAU-ACHTERGROND..??!!
Bovenstaande foto als achtergrond?

Webtips Renault 5:
Plaatjes van de echte Rally R5 Turbo 
Info en nog mee plaatjes
Slotracers-Hardware

Fabrikant van deze slotcar: Fly


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
13 november 2005 - Copyright racebaan.com