HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

TEST: F1 WILLIAMS FW07 VAN FLYSLOTAan het begin van dit jaar gaan we de nodige jaartjes terug in de tijd. En dat doen we samen met het huidige Flyslot. We gaan het hebben over de door hun recentelijk uitgebrachte kleine klassieker met een grote naam. We hebben het dan over de F1 Williams, model FW 07.
Deze auto betekende min of meer de doorbraak voor Frank Williams binnen de koningsklasse van de Formule 1. Met name het lichte gewicht van dit model, in combinatie met het ground-force effect dat toen zijn intrede deed (vergelijkbaar met "onze" magneetkracht) maakten deze FW07 en diens opvolger, tot een zeer succesvolle wagen. Deze uitvoering werd bestuurd door de later vervangen Clay Regazzoni. Hij haalde voor deze beroemde renstal met deze auto in ieder geval de eerste overwinning binnen. Dat was het begin van de vele grote successen, overwinningen en ook de constructeurtitels die hierna nog zouden volgen. Frank Williams naam was voor altijd gevestigd.
Toen trendsetter Fly als originele merknaam ophield te bestaan was er een tijdje onzekerheid.
Velen maakten zich zorgen of hiermee ook een einde kwam aan de toch altijd schitterende schaalmodellen die ze voor ons (met name voor de verzamelaars?) op de markt brachten en waaraan andere merken navolging hebben gegeven. Maar ook het huidige Flyslot maakt dit keer gelukkig opnieuw iets moois van.
  Zowel aan het uiterlijk als aan het innerlijk is de nodige aandacht besteed en het resultaat ziet er zeer natuurgetrouw uit mogen we hier al concluderen.


 Wat gelijk opvalt is dat de voor slotracemodellen vaak kenmerkende (en ietwat ontsierende) bult op het achtersteven ontbreekt bij deze FW07. Daar komen we zo nog op terug. Eerst meer over het uiterlijk van deze Williams uit vroeger jaren. Helaas is de kleurencombinatie van voornamelijk wit met een groene bovenzijde van de flanken en hoofdzakelijk groenkleurige reclame en racenummer niet echt spectaculair. Althans vergeleken bij andere F1 modellen uit die tijd. Maar dat neemt niet weg dat juist deze soberheid, in combinatie met de kenmerkende reclame van Arabische sponsoren en TAG HEUER het model in één oogopslag herkenbaar maakt als zijnde "die bekende Williams".
Vergeleken bij  racebaanmodellen van de huidige F1 wagens is het aantal details aan de carrosserie bij deze historische racewagen een heel stuk minder. Maar let wel, daar zit inmiddels zowat 30 jaar aan technische ontwikkelingen tussen! Toch valt er genoeg te ontdekken als je de tijd neemt.
We gaan hier niet alles benoemen, op de plaatjes is het meeste wel te zien wat dat betreft.
Wel willen we even de opvallend kleine voorwielen benadrukken, zeker in vergelijking tot de echt enorm brede achterwielen. Uiteraard beide voorzien van slicks zoals in die tijd gebruikelijk.
De banden, met name de enorme ballonbanden op de achterwielen, zijn echt mooi nagemaakt en de opdruk van leverancier GoodYear maakt het plaatje compleet. Complimentje Flyslot! Wel wat jammer van de kleine naadjes over de banden, maar met wat licht schuurwerk is dat zo opgelost. 

PROFIEL
 Merk..................... Flyslot 
 Auto............... Williams FW07
 Uitvoering..GP Groot Britannië 79
 Kleur................ Wit & groen
 Referentienummer.......... F01101
 Lengte.................... 138 mm
 Breedte.................. 65,8 mm
 Hoogte..................... 29 mm
 Aandrijving...........Anglewinder
 Banden.................... slicks
 Bandenmaat voor............. 20x9
 Bandenmaat achter.......... 21x11
 Verlichting................. geen
 Magneet................ ja, breed
 Verpakking................... Box

 

TECHNIEK
Zoals hierboven al vernoemd, ook aan de binnenzijde van de auto is aandacht geschonken. Hierboven is te zien wat er allemaal (grotendeels) onder de body verborgen zit. De triangels van de voorwielophanging zien er allereerst keurig uit. Maar bovendien zijn deze, in combinatie met het schoentje, ook nog zo gemaakt dat de voorwielen meesturen in de bocht.Nu is dat op zich niets nieuws, ware het niet dat hier een veersysteem in zit, vergelijkbaar met een servo-saver bij een rc-auto. Dit zorgt ervoor dat bij een klap tegen de wielen deze ook weer terug kunnen veren zodat het zaakje ook (hopelijk) lange tijd heel blijft. De smalle motor, opgesteld in en kleine hoek, drijft via een tussen-overbrenging de achterwielen aan. Of het duurzaam is hebben we nog niet vast kunnen stellen. Maar in ieder geval heeft men zo de onsierende bult in de body kunnen vermijden. Mooi gedaan toch?!

Even bijlichten moet geen probleem zijn...


Gedetailleerde overals en gordels...De pacenotes lijken tot de overwinning te leiden...
Conclusie
Deze Williams FW07 is zeker een aanwinst voor op de racebaan. Zeker voor de liefhebbers van klassieke F1 wagens uit ongeveer deze tijd. Daarvan zijn er tenslotte nog niet zo heel veel beschikbaar, althans niet met moderne techniek en looks aan boord.
Kijken we puur naar het uiterlijk waren we zelf wat meer onder de indruk van het uiterlijk van de in het verleden geteste Ferrari 312 T2 van Superslot (Scalextric). Maar als we kijken naar het totaalplaatje staat er met deze FW07 toch ook een heel mooi uitgevoerd stukje racehistorie op je racebaan. En waarschijnlijk zullen er maar weinig mensen zijn die je voor gek verklaren als je beide auto's naast elkaar over je baan hun rondjes laat draaien. Dat, in combinatie met de techniek waar duidelijk over nagedacht is maakt het wat ons betreft tot een potentiële aankoop. Er zijn c.q. komen trouwens verschillende uitvoeringen van deze Williams beschikbaar, dus als je deze looks net niet "jé van hét" vindt kun je eerst eens rondneuzen of je de andere uitvoeringen misschien als mooier beoordeeld alvorens er één (of misschien wel meerdere?) aan te schaffen.


Webtips:

Williams F1

Ultimatecarpage 

Wikipedia

Met dank aan;
 
H&T Autorennbahn


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
17 januari 2010 - Copyright racebaan.com