HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
LA BELLEZA DEL SLOT
Sommige dingen moet je niet willen vertalen. Belleza betekent zoiets als schoonheid. Toch dekt dit niet helemaal de lading. Ook het woord slot laat zich uit het Spaans niet eenvoudig vertalen. Natuurlijk is het een Engels woord wat de afgelopen 50 jaar in Spanje een speciale betekenis heeft gekregen. Slot is niet zomaar een auto met slepers. Het zijn niet zomaar een paar baanstukken. Slot is in Spanje een begrip dat allesomvattend is voor de racebaan. Met de titel “La Belleza del Slot” die Fly aan haar nieuwe catalogus geeft, is wel duidelijk hoe de Madrilenen onze hobby zien. Voor ons een aardige aanleiding om eens te onderzoeken of de titel van dit boekje wel op zijn plaats is.
COVER
Echte auto’s worden al sinds jaar en dag met behulp van afbeeldingen van mooie dames aan de man gebracht. Fly gaat ook op deze toer voor haar slotcars. Op de nieuwe catalogus prijkt dan ook een Spaanse (nemen we even aan) schone. Op iedere pagina zien we de dame terugkomen in allerlei houdingen. Het boekwerkje is zoals we van Fly gewend zijn weer prachtig uitgevoerd. Zeer fraai papier en erg goed drukwerk. Het fotowerk is wat minder imponerend. Niet dat het slechte foto's zijn, maar op de vier Fly racing's na, gaat het in alle gevallen om foto's van echte auto's. Natuurlijk is het prima als een dergelijke catalogus met foto's uit de echte racerij wordt opgesierd. Alleen als consument wil je wel een beetje een idee krijgen hoe producten eruit zien. Deze catalogus geeft door het gebruik van echte foto's daar geen enkel zicht op. 
NIEUW VOOR 2004
In deze catalogus niet veel spectaculair nieuws, maar toch even de opmerkelijkste noemen. Alfa fans krijgen het goed bij Fly. Na de 147 GTA staan voor 2004 de GTV en 156 GTA gepland. Van de BMW Turbo-CSL komen een aantal artcars en de echte kenners zullen deze zeker weten te waarderen. In de serie kampioenen worden dit jaar Brian Redman en Vic Elford opgenomen. Met welke auto(s) dit gaat gebeuren is echter nog niet duidelijk. Voor de zoveelste keer staat het Oreca Viper team aangekondigd en dat begint zo langzamerhand een beetje ongeloofwaardig te worden. Dat zelfde geldt voor de Porsche 911, die ook al sinds jaar en dag in de catalogus staat en maar niet echt op de markt wil verschijnen. Kampioen der ongeloofwaardigheid is toch de Venturi met de schubben. Deze stond voor het eerst in 1997 in de catalogus en staat er gewoon weer in! Gelukkig zal dat de Lola B98/10 van Daytona 2000 niet overkomen. Erg goede kleurvariant voor ons Nederlanders, want Jan Lammers was één van de coureurs. Wees niet bang of deze auto wel of niet gaat komen (bij Fly weet je dat nooit) want deze Lammers ligt inmiddels in de winkel. Erg opportunistisch is de Porsche Evo van Chad McQueen. Natuurlijk is Chad een prima knul, maar om deze auto gelijk te associëren met "A French Kiss With Deadth" (boek over de totstandkoming van de film Le Mans) gaat ons wel iets te ver. Bij de GT40's is de Gulf nummer 6 van Ickx en Olivier blijkbaar komen te vervallen. Deze auto stond nochtans zowel met als zonder licht aangekondigd. Gulffans zullen het nu moeten doen met de GT40 van Brands Hatch uit 1968. Natuurlijk toch weer een hele zwik Vipers en als tweede (naast de eeuwige Orteca aankondiging) teamset staat een box aangekondig met de Daytona's van het Pozzi team.
CD ROM
Bij deze nieuwe catalogus van Fly wordt een CD Rom geleverd. Deze CD bevat foto's van alle Fly modellen die in de periode 1996-2003 zijn geproduceerd. De CD start automatisch en de navigatie (zeg maar toets en muisgebruik) is eenvoudig.
De foto's op deze CD zijn echter eerder saai dan opwindend. Buiten de foto's staat er ook geen enkele informatie over de auto's op de CD zoals afmetingen of ander technische gegevens. Door het ontbreken hiervan is de toegevoegde waarde van de CD dan ook minimaal.
CONCLUSIE
Voor twee primeurs (voor zover we hebben nagaan) krijgt Fly een dikke pluim. Een catalogus van slotcars opsieren met een erg fraaie dame zal niemand betreuren. Ook de CD Rom is een leuke toevoeging, hoewel de informatie op deze CD te beperkt is en het fotowerk Fly onwaardig. Belangrijkste kritiek op deze catalogus is echter het feit dat er geen slotcars (de vier die ze wel afbeelden zijn de moeite niet) in de catalogus staan afgebeeld. De titel "La Belleza del Slot" wordt dan ook op geen enkele manier waargemaakt. Sterker de titel is beslist een misplaatst lokkertje! Daarnaast hoort in een dergelijke catalogus ook een overzicht van toebehoren (in het geval van Fly: pitmuur, regelaars, baanfiguren) van de betreffende fabrikant en deze ontbreekt volledig. Wie een beeld wil krijgen wat Fly allemaal maakt kan dit boekje dan ook maar beter in de winkel laten liggen. Ben je gevoelig voor leuke hebbedingetjes? Dan zal je deze catalogus ondanks de kritiek beslist een erg leuk en vooral origineel boekje vinden.

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
10 april 2004 - Copyright racebaan.com