HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
TEST: REGELAAR MFR2 VAN FLY
De meeste hobbyisten ervaren na een aantal keren met hun startset te hebben geracet, dat de regelaars niet uitblinken in kwaliteit. Meestal komt er dan een setje Parma regelaars. De Parma regelaars doen op menig zolder al jaar in jaar uit hun trouwe dienst. Voordeel van de Parma regelaars is het jaren ongewijzigde ontwerp. Maar menig hobbyist ervaart dat ook als een nadeel en zoekt iets wat qua vormgeving en design wat meer past bij deze tijd. Fly heeft sinds kort een aantal regelaars in haar programma en deze zijn beslist zeer fris en modern vormgegeven. Of het ook een alternatief voor onze Parma's is, zijn we maar eens gaan proberen.
FRAAIE GREEP
De regelaar zit verpakt in een eenvoudige maar zoals we van Fly gewend zijn smaakvolle verpakking. Naast de regelaar bevat de verpakking een datasheet met daarop de een beknopte uitleg hoe de regelaar in elkaar zit. Zelfs regelaars van 300 Euro moet je wel eens open maken om iets af te stellen of om een onderdeel te vervangen. Dus het is handig om deze uitleg te bewaren.
De greep is van kunststof en als je hem beetpakt ligt de regelaar direct erg lekker in de hand. De trekker is voorzien van een soort rubber opzet en bij het indrukken van de regelaar voelt dat zeer prettig aan. Aan de bovenzijde is de regelaar voldoende opengewerkt en koeling kan nauwelijks een probleem opleveren. Plak deze koelsleuven echter NOOIT dicht! Ook geen stickertje met je naam. Aan de achterzijde van de regelaar zit een draaiknop om de veerdruk in te stellen. Hoewel het verschil tussen de twee uiterste standen minimaal is, is het toch mogelijk op deze wijze de regelaar naar eigen smaak in te stellen.
De regelaar is voorzien van een stevige soepele kabel. De kabel is 130 lang en in de meeste gevallen zal dat voldoende zijn. 
Voor de aansluiting heeft Fly gekozen voor bananenstekkers en van ons mag dit de standaard worden. Heb je een aansluitbox van DS Slot kan je de regelaar direct gebruiken. Gebruik je andere aansluiting kan je beter even de moeite nemen een juiste plug of stekker te monteren, want verloopsnoertjes zorgen alleen maar voor onnodig extra aansluitpunten.

TECHNIEK
Voor we de regelaar in de praktijk testen hebben we deze natuurlijk eerst even open geschroefd. Met drie kruisschroeven zit de regelaar dicht en demontage is eenvoudiger dan de meeste autootjes.
De regelaar is ook van binnen keurig afgewerkt. Alle onderdelen zitten op een stevig frame gemonteerd en de kabel is voorzien van een trekontlasting. Dit laatste missen we nog wel eens op een regelaar. Maar net als alle regelaars heeft ook deze een paar puntjes van zorg. Het asje van de trekker schuift vrij eenvoudig uit het chassis. Beter was geweest als de trekker met een boutje vast zit met een bronzen busje als lager. Zelf hebben we dit busje aan de uiteinden met een doorslag iets wijder gemaakt, waardoor deze in het frame blijft klemmen. Ander mogelijk punt van zorg is de zwarte kabel die echt maar rakelings langs het contact van de weerstand gaat. Let hierop als je de regelaar weer monteert. 
Als de regelaar open is kan je tevens goed zien hoe de regelknop werkt om de veerdruk in te stellen. Zit beslist netjes in elkaar.

DE PRAKTIJK
Genoeg gekletst. De regelaar ziet er prima uit maar is toch vooral bedoeld om te racen. Van de verschillende merken een auto gepakt, de regelaar ingeplugd en spanning op de baan. Verwacht van een nieuwe regelaar niet dat je ineens al je baanrecords scherper zet.
Wat echter wel direct opvalt is de zeer plezierig trekker. Zelfs na honderden ronden gaat deze niet irriteren. In die zin is het ook een prima regelaar voor als je erg lange wedstrijden rijdt. Het aantal keren dat je regelaar tijdens het racen iets anders beetpakt is beduidend minder dan bij een Parma regelaar.
Zelfs na een sessie van 1000 rondje op Parkzoom bleef de grip comfortabel en bleef het mogelijk om toptijden neer te zetten.
Het comfort van deze Fly regelaar is dan ook beduidend beter dan van de standaard Parma regelaars.
De koeling is prima en zelfs bij de zwaardere motoren werd de regelaar niet onnodig warm.

MEER UITVOERINGEN
Het geteste model bevatte een weerstaand van 45 Ohm. Dit is voor de meeste thuisracers doorgaans een prima waarde. Naast deze 45 Ohm is deze regelaar ook leverbaar met weerstanden van 25 en 60 Ohm. Gelijktijdig met dit standaardmodel introduceert Fly de uitvoering PROFESSIONAL met extra koelvin en iets meer instelmogelijkheden.
 

 

CONCLUSIE
Met dit product laat Fly zien dat ze niet alleen de vitrinehobbyist wil bedienen, maar ook de racer van dienst wil zijn. Ben je tevreden over je huidige regelaar zou ik niet direct naar de winkel rennen. Heb je toch wel eens een blaar op je vinger, of heb je het idee dat je je huidige regelaar iets te krampachtig vasthoud? Dan moet je zeker deze Fly eens in de hand nemen. Verwacht niet dat je deze regelaar nooit eens open hoeft te schroeven, maar dat geld voor alle regelaars. De bijgeleverde datasheet geeft dan voldoende houvast. Erg complex zit deze regelaar niet in elkaar wat een dikke pre is. Absoluut pluspunt is de fraaie ergonomische vormgeving. Daarnaast is de prijs (minder dan een auto) voor hetgeen je in je handen krijgt beslist netjes.
Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
17 februari 2004 - Copyright racebaan.com