HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: NINCO FERRARI 306 GTC PRORACE; OFFICILE PRODRIVER KIT


Een hele mondvol deze titel. Maar dat mag ook wel voor een slotraceproduct als dit koffer van Ninco. Uiteraard in de kleur (fel)rood. Geen exclusief door Ninco gebruikte kleur (denk bijvoorbeeld aan Carrera), maar wel lekker herkenbaar, zelfs zonder logo. Het prorace koffer is al eerder besproken, dus we volstaan met het vernoemen van de belangrijkste eigenschappen.
In het koffer een keurig schuimrubber inleg. Daarin plaats voor een doorzichtige opbergbox met onderdelen, het chassis en 2 body's.
Na de bouw is er in dit koffer eventueel ook plek voor 3 slotcars. Het kan dus multifunctioneel gebruikt worden, bijvoorbeeld als je bij je racemaat een avond gaat racen. Maar dat terzijde, hoofdzaak is de inhoud die je aantreft na aanschaf van dit koffer. En dat is niet gering.
Zoals gezegd, twee body's. De eerste een kant en klare en prima uitgevoerde standaardbody in racetrim met gedetailleerd uitgevoerde motor onder de achterruit. Daarnaast een kit-body.
In maagdelijk wit, zodat je deze van een eigen uiterlijk kunt voorzien. Alle onderdelen, ook de ramen (uit 1 stuk) en (lichtgewicht) interieur worden los bijgeleverd.
Het chassis is nog  helemaal kaal, met uitzondering van de NC6 Crusher motor (ook hier weer in sidewinder opstelling) en de bekende ronde magneet. Deze zitten wel al op hun plek.

 

De onderdelen

In het opbergdoosje zit alles wat je nodig hebt om de auto(s) in elkaar te zetten. En nog meer.
Alle onderdelen voor de witte body, 2 complete sets velgen (in 2 maten) en banden (8 stuks) inlays voor de velgen (in 2 uitvoeringen), rem- schijven en dan nog het verend schoentje en pro-slepers. Verder een imbus sleutel en drie verschillende sets Prorace tandwielen. Hiermee kun je bij het bouwen al rekening houden met de baan waar je de auto wilt gaan gebruiken. Een (kortere) technische baan met veel (scherpe) bochten, een baan met combinatie van bochten en rechte stukken, of een baan met veel lange rechte stukken en eenvoudigere bochten. En die keuze kun je nadien dus weer aanpassen als je de auto op een andere baan wilt gaan gebruiken. Geen extra aanschaf meer nodig op dat moment.
Bovendien kun je zo de auto ook een beetje aanpassen aan de combinatie van rijstijl en gebruikte regelaar.
Het afstellen van deze tandwielen is niet makkelijk (buiten het feit dat je optioneel een pullytrekker zult moeten aanschaffen om de pinion netjes op en van het motorasje te monteren). Toch is het belangrijk dat je daar aandacht aan besteed. Een goede afstelling zorgt niet alleen voor minder weer- stand (en dus slijtage) maar daardoor ook voor een aangenamer geluid.

De bouw

Bij de vorige bespreking waren het geleende koffers, vandaar dat de Supra en Peugeot toen niet opgebouwd zijn. Dit koffer is echter eigendom. Dit keer hebben we de Ferrari dan ook geheel opgebouwd op de (getste) remschijven en inserts na. Die hebben toch wat extra aandacht nodig om ze netjes in de velgen te laten passen. Hier zul je aan de slag moeten met dremel of handveiltje om braampjes etc te verwijderen. Dat doen we op een lange en natte zondagmiddag wel een keer. Om toch een indruk te geven van het resultaat hebben we er alvast n in elkaar geknutseld, de foto staat onderaan. Maar terug naar de montage van de Ferrari zelf.
Er zit een zeer duidelijke handleiding in de doos. Als je deze een beetje bestudeerd voordat je begint en vervolgens stapsgewijs te werk gaat is het in elkaar zetten van de onderdelen eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Alle onderdelen passen netjes in elkaar. Montage van de pinion vraagt zoals gezegd de meeste aandacht.
Volgens de tekening moet het puntje van de as op een recht vlak gelijk staan met de voorzijde van de pinion. Handig om te weten. Maar de pinion monteren zonder speciaal gereedschap is een hele kluif. Het kn wel, maar gezien het feit dat die erg strak op de as komt te zitten is dat erg lastig. Aanschaf  van een speciaal stuk gereedschap is dan ook aan te bevelen. Mede ook om schade aan de motor (bijv. verbuigen as of beschadiging binnenwerk) te voorkomen.
Maar goed, die hadden wij wel ter beschikking dus ook die hindernis kon worden overwonnen.
De prorace tandwielen lijken inderdaad beter in elkaar te grijpen dan de standaard tandwielen.
Ze draaien redelijk soepel rond. Met behulp van de bijgeleverde stopper kun de achteras gefixeerd worden op de gewenste positie. Kwaliteit van as en lagers is zodanig dan er nauwelijks of geen speling in zit. Zeker in combinatie met de stopper zorgt dit voor een strak gemonteerde achteras en daardoor weinig of geen ongewenste krachten of speling op de tandwielen. De aandrijving lijkt zo in ieder geval prima in orde te zijn. Ook de vooras (die vertikaal kan veren) draait lekker rond.
Het chassis biedt zeer veel ruimte om lood aan te brengen voor diegenen die de auto zonder magneet willen of volgens de (club)regels moeten gebruiken.Aandachtspunten
De techniek ziet er prima uit, we zijn erg benieuwd wat de auto op de baan zal presteren. Maar er zijn toch een aantal dingen die op minder positieve manier opvallen. De velgen, met name aan de voorzijde, steken (zelfs als je ze bijna tegen het chassis aan monteert) buiten de body.
Menig reglement zal zeggen dat dit verboden is. Er zal dan iets van de voorwielophanging of van de velgen zelf afgeveild moeten worden om het geheel smaller te kunnen maken.
De banden zijn van uitstekende kwaliteit en sluiten goed aan op de velgen. Met name aan de randen zijn nog wat overbodige restanten te zien. Die gelijk maar even wegwerken met schuren.
Aandachtspunt 2 is de body. De body zit maar met 2 schroeven vast. Prima. En nog beter, er worden metrische schroeven bijgeleverd. Nog beter! Dit om ook de body te kunnen afstellen op de baan door speling te creren tussen chassis en body. Dat werkt over het algemeen heel goed. Het is ook een "tuning" trucje waar regelmatig gebruik van wordt gemaakt, zeker in de clubscene.
Maar dan moet je ook wel een body hebben die kn werken. En dat kan deze Ferrari zo uit het koffer zeker niet, daarvoor zitten met name de zijkanten veel te strak om het chassis heen.
Zo strak dat je ze bij montage zelfs geforceerd naar buiten moet buigen om te voorkomen dat hij anders op het chassis blijft steken. Op die manier heb je natuurlijk niets aan deze optie.
Er zullen dus maatregelen genomen moeten worden om met name die zijkanten van de body naar buiten te zetten. Dit kan bijvoorbeeld door de zijkanten onder spanning te zetten en de body voorzichtig met een fhn te verwarmen. Voorzichtig verwarmen in de oven/magnetron kan ook maar brengt ietsje meer risico met zich mee natuurlijk!
Een veiligere optie is de body op juiste wijze op het (kale!) chassis monteren. Hierna een pan water aan de kook brengen en dan het gas uitzetten en iets laten afkoelen. Vervolgens chassis en body in het water laten zakken en het water verder laten afkoelen. Eventueel voorafgaand aan dit proces een tandenstoker of zo aan de zijkanten tussen chassis en body steken levert nog net iets meer speling op. En nee, wij vergoeden geen schade, wij hebben het niet zo gemaakt, we geven alleen goedbedoeld advies om het probleem te verhelpen...!CONCLUSIE

Deze Proracekoffers van Ninco zijn, gezien de royale en kwalitatief hoogwaardige inhoud alsmede de (her)bruikbaarheid van het koffer en onderdelendoosje het geld zeker waard.
De kant en klare body ziet er meer dan prima uit en vormt door zijn kleur en opdruk eigenlijk een rijdend reclamebord voor Ninco. Maar daarvoor moet ie wel naar behoren presteren natuurlijk. 
Om het optimale uit de auto te kunnen halen moet de body dus wel nog even onderhanden genomen worden. Dat gaan we voor de rijtest ook zeker doen. Dit is namelijk n van de auto's die we straks ook regelmatig op de nieuwe clubbaan willen gaan gebruiken, zodoende.
De testresultaten van deze Ninco Ferrari 360 GTC Prorace zullen we straks bekend maken op de afzonderlijke testpagina die we later gaan introduceren. Daarop zullen ook de resultaten van de andere recentelijk bekeken slotcars overzichtelijk in beeld worden gebracht.
Ook gaan we de extra kit-body bij gelegenheid een keer onder handen nemen. Eerst nog even verzinnen wat we daarvan gaan maken. Voor deze auto willen we ook aan de slag gaan met het zelf maken van decals. Daarover volgt te zijner tijd dan ook een afzonderlijk artikel. 


Webtips:

Ninco
Info en plaatjes 360 GTC
En nog wat meer


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
14 september 2007 - Copyright racebaan.com