HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


DUBBELTEST
: ASCARI & PORSCHE 997 VAN NINCO
Dit is de eerste van een aantal dubbeltesten die de komende maand voorbij komen. Er zit zelfs een vierdubbele test bij.... Wat is nog even een verrassing. De Ascari en de Porsche 997 van Ninco bijten dus de spits af in deze serie artikelen. Omdat dit uiteraard de nodige plaatjes oplevert in één artikel zullen we de tekst beperken tot alleen het hoogst nodige.
De Ascari is alweer een tijdje op de markt, onlangs verscheen alwaar de derde (met de aantrekkelijke clubuitvoering meegeteld zelfs al vierde) uitvoering. De 24-uurs in Diepenbeek, inclusief kwalificatie voor de Ninco Wereldcup werden zelfs al verreden met dit model.
Hoogste tijd om daar ook op racebaan.com alsnog aandacht aan te besteden. De meer recente Porsche 997 (ook daar komt binnenkort alweer de derde versie van, tijd vliegt) mag het op gaan nemen tegen de Ascari. Op de weg 2 bovenmodale auto's, een mooi duo om tegenover elkaar te zetten. Zowel op de foto als op de racebaan toch?!


De techniek

Over de techniek kunnen we kort zijn. Daar hoeven we niet veel woorden aan te spenderen in dit artikel. Die wijkt niet af van alle andere Ninco's die we recent besproken hebben.
Verend schoentje, starre as voor met horizontale en verticale speling, knoopmagneet, NC 5 motor in anglewinder opstelling en achteras in bronzen lagers. Op het eerste oog wat dat betreft weinig verschil tussen deze slotcars.
Het eerste verschil ontdekken we als we de auto's open draaien. Bij de Ascari vergt dit drie schroefjes en bij de Porsche maar 2. Hoe dan ook, fijn als je eens moet sleutelen. Met name de body van de Porsche kun je zo vrij eenvoudig iets speling geven op het chassis.
Onderhuids zien we vervolgens nog meer verschillen tussen deze racewagens.
De verschillen
Het chassis van de Ascari is in het midden en achter de motor verstevigd met 2 kruisende dwarsliggers. Dit naast de versteviging in lengterichting. Ik het chassis van de Porsche zien we alleen deze laatste terug. Opvallend, temeer daar het chassis van de Porsche toch ongeveer 1 cm langer is. Het verschil tussen beide chassis is dan ook duidelijk te voelen. Het chassis van de Ascari is veel minder flexibel dan dat van de Porsche.
Ook zien we een verschil wat betreft plaatsing van motor en magneet. Dit vanwege het verschil in overhang aan de achterzijde. De Ascari stopt eigenlijk direct achter de achterwielen, terwijl de Porsche in verhouding nog een forse overhang heeft.
Hierdoor ligt de motor en achteras in de Ascari bijna helemaal achterin. Bij de Porsche ligt deze zeg mar op 1/2 van het chassis. De magneet ligt in beide gevallen op bijna dezelfde afstand voor de motor. Hierdoor ligt de magneet bij de Ascari zeg maar achterin op 2/5 van het chassis, terwijl de magneet van de Porsche bijna precies in het midden van de auto ligt.
De Porsche zal daarom waarschijnlijk iets minder baanvast zijn dan wel iets meer de neiging hebben om te driften dan de Ascari. Tot slot nog iets over de stopper op de achteras.
Die is bij de Ascari in ons geval net ietsje beter afgesteld dan die van de Porsche.
De maatvoering
De Ascari is met een lengte van bijna 135 mm slechts 6 mm korter dan de Porsche. Lijkt meer. De body van de Ascari is achter 0,5 mm smaller dan de 997. Voor is de Ascari 3 mm breder.
Met 86 gram is de Porsche 1 gram lichter dan de Ascari. De wielen van de Ascari vallen voor en achter standaard net buiten de body, die van de verlaagde 997 duidelijk erbinnen! Grootste verrassing is de wielbasis. Die van de Porsche is bijna 1 cm korter! Optisch bedrog.... 
Leest u maar even mee...Het voeren van het door velen begeerde Dakar logo...
Lekker geblokt profiel voor grip en mooie sporen in cacao..?!

       
De looks.

Beide auto's hebben ieder voor zich een eigen uitstraling. De Ascari is een klein driftig racertje om te zien. Hoewel hij eigenlijk niets eens zoveel kleiner is. De Porsche oogt wat meer als de klassieke sportwagen van weleer. Mede ook door het nog altijd karakteristieke familietrekje van de wereldberoemde 911. De wielkasten van de Ascari worden geheel gevuld door de aantrekkelijke velgen/wielen. Achter misschien wel ietsje teveel? Daar is wel heel weinig ruimte tussen band en wielkast. De velgen van de Porsche zijn al vaker gebruikt en ogen wat minder spectaculair.
De 997 scoort extra hoog vanwege het mooi nagemaakte gaaswerk in de luchthappers. Net echt.                Kies uit één van deze vier achtergronden voor je beeldschermWel zijn bij beide de remschijven zichtbaar door de spaken en liggen de wielen van de Porsche heel mooi in de "verlaagde" Porsche. Ik ken iemand die hier tegen zijn gewoonte in maar weinig winst kan behalen....  Aangezien men geen tijd heeft om radio te luisteren ontbreekt bij beiden de antenne. Wel zijn beide voorzien van ruitenwisser, spiegels, spoiler en mooi vormgegeven en in beide gevallen kenmerkende verlichtingunits. Op een kleine misser na (witte scheidingsstreep op de linkerkant van de Porsche) is het lakwerk en aangebrachte opdruk weer van prima kwaliteit.
We gaan verder ook niet in op de 1/1 prestaties van deze twee scheurijzers. Internet en zoekmachines zijn wat dat betreft uiterst handig als je meer wilt weten hierover.CONCLUSIE

De modelkeus van deze beide exoten spreekt ons wel aan. De Porsche blijft altijd een lekker herkenbare auto op het circuit, ongeacht het jasje waarin hij gestoken is. De Ascari is door zijn vormgeving eveneens een herkenbare verschijning. Hoewel ze naast elkaar een mooi duo vormen, hebben beide toch een heel andere uitstraling.
Aan de afstelling van de tandwielen in anglewinder opstelling lijkt de laatste tijd ook wat meer zorg te worden besteed. Heel fijn, bezorgde menigeen toch wat ergernis in het begin. Als dit zich op de baan ook handhaaft zijn we weer goed te spreken over deze modellen van Ninco. Want als de techniek zijn werk goed doet is een auto van Ninco meestal goed voor vele uurtjes zorgeloos racebaanplezier. Er hebben ons wat geluiden bereikt dat de achtersteunen voor de lagers bij de Ascari en de Ferrari 360 bij normaal gebruik af en toe splijten en zo onbruikbaar worden.
We hebben dat zelf nog niet ervaren maar gaan er zeker op letten. Zowel deze beide auto's als ook de Ferrari 360 zullen daarom ook even met een wat hogere baanspanning belast worden.

     Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
5 november 2007 - Copyright racebaan.com