HOME | RACEBAANWEETJES | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: FORD FOCUS RS WRC VAN NINCO


Het is alweer een tijdje geleden dat we aandacht hebben besteed aan Ninco. Met deze Ford Focus WRC komt daar gelukkig weer verandering in. Binnenkort nog meer Ninco. Tegelijk met deze Focus arriveerde namelijk de Digitale Master track koffer van Ninco. Beter laat als nooit zeg maar. Die gaan we uiteraard uitgebreid aan de tand voelen. En eens kijken wat we allemaal terug vinden over hetgeen inmiddels op andere plaatsen wordt beweerd en geschreven. Voor dat artikel nog even geduld, eerst nog even terug naar deze Ford Focus WRC.
Ook in racebaanland neemt het aantal rallyliefhebbers langzaam maar zeker steeds meer toe.
Eindelijk weer eens een nieuw model uit het steeds populairder wordende WRC kampioenschap.
Uit handen van Ninco dan wel te verstaan. Want wat model betreft was zowel SCX als Autoart hun al natuurlijk al voor, maar tussentijds is de auto op wat kleine punten veranderd.
 Ninco brengt nu de versie uit zoals door Grönholm werd gereden in het kampioenschap van 2006.

Deze Focus WRC als bureauachtergrond? Klik hier!
DE LOOKS

Om eens te kijken in hoeverre het uiterlijk van dit model van Ninco overeenkomt met de echte Focus WRC zijn we even in ons archief gedoken. Zoals bekend was Frank tenslotte in 2006 aanwezig bij de WRC wedstrijd in Duitsland. En schoot hij daar de nodige plaatjes, zoals we die ook eerder hebben kunnen bewonderen bij de test van de SCX Citroën C2 en Suzuki Swift.
   En inderdaad, ook de Ford was vastgelegd op de gevoelige plaat. Om jullie als lezer ook zelf een vergelijk mogelijk te maken hebben we onderaan dan ook weer een plaatje van de 1/1 Focus bijgevoegd, met een soortgelijk plaatje van dit schaalmodel ter vergelijk.
Natuurlijk zijn er wat kleine verschillen te vinden. Maar op het eerste gezicht vallen die niet of nauwelijks op, zeker als je geen vergelijk hebt. Bovendien zijn er ook een aantal details die juist wel weer terug te vinden zijn op het model. Zoals de steunpunten voor de krik. Maar ook de lekker dikke uitlaat en de luchtinlaat op het dak zijn mooi vormgegeven. De kenmerkende scherpgehoekte lampen zien er goed uit en zijn trouwens voorbereid voor inbouw van verlichting.
De achterspoiler ziet er indrukwekkend en stevig uit en de opdruk is ook erg geslaagd.
Dit ondanks een uitschieter van het blauw op het wit op de rechterflank en de ruimte tussen portieren en dorpel. Een geslaagd schaalmodel.
Alleen hadden de wielen wat ons betreft wel een wat grotere diameter mogen hebben.
DE BINNENZIJDE
Het interieur is ook compleet. We zien voor meneer Grönholm gebruik kan maken van een elektronische routenavigatie. De navigator heeft voor de zekerheid nog zijn pacenotes op papier staan. Deze zijn natuurgetrouw nagemaakt, zowel op de voor als achterzijde van de blok!
 Over de techniek is verder niets nieuws te melden. Het doorontwikkelen van de techniek schijnt momenteel bij de meeste merken stil te liggen. Althans, ondergeschikt aan alle andere zaken, zoals het uitbrengen van nieuwe modellen en ook het promoten van digitaal.
Op zich ook geen ramp, over het algemeen geeft de techniek de laatste tijd weinig reden tot klagen. In het kort; Een NC5 zorgt voor de aandrijving van de achteras. Een snaar zorgt ervoor dat de auto gebruikt kan maken van vierwiel aandrijving. De auto staat op de standaard profiel bandjes van Ninco. De magneet ligt voor de motor, ongeveer in het midden van de auto.
Op de wat gladdere baan moet er ook met magneet te slippen zijn met de Ford. 
Meest opvallende is wel dat voor en achter gebruik wordt gemaakt van verschillende veren.
De achterzijde is wat stroever afgeveerd dan de voorwielen.  
  

 
DE RIJTEST
Tja, die hebben we deze keer niet. Waarom niet? Nou, eigenlijk om twee redenen. Ten eerste verwachten we geen spectaculair ander baangedrag dan bijvoorbeeld de Peugeot 307 of de Renault Clio, hoewel tweewiel aangedreven. Eigenlijk alleen maar gunstig, want dat zijn gewoon lekkere en probleemloze slotcars. Ten tweede; We gaan de Ford wel degelijk nog uitgebreid aan de tand(wielen) voelen. Hij wordt namelijk, samen met de Peugeot en een andere, nog nader te bepalen rallycar, omgebouwd voor gebruik op de digitale baan van Ninco. Daar zullen ze de nodige meters gaan afleggen. Eventuele opvallende bijzonderheden over deze Focus zullen dan ook in het artikel over Ninco Digitaal te lezen zijn. In dat geval voegen we hier ook een link bij.
Maar eerlijk gezegd verwachten we niet dat die er zullen zijn.
We verwachten dat ook deze Focus weer een lekker felle, aangenaam rijdende en zonder magneet heerlijk driftende slotcar zal zijn voor op je (rally)baan. Goed voor menig rondje racebaanlol. Zeker omdat het hier weer een inliner betreft. Ongemakken als een te luide aandrijving, zoals bij de anglewinder, zullen zich dan ook niet voordoen.


 
 CONCLUSIE
De modelkeuze van Ninco is gewoon goed. Peugeots, Citroëns en zeker Subarus zijn er voorlopig al meer dan genoeg. De Focus draait al lang mee in het WRC kampioenschap en doet dat nog altijd niet onverdienstelijk. Ook als schaalmodel is de auto wat ons betreft prima geslaagd.
De kleuren staan de auto gewoon goed. Ook wat betreft maatvoering als het uiterlijk van de auto zijn we tevreden. Ondanks dat de wielen dus wat groter hadden mogen zijn. En ondanks het feit dat de achterbumper niet helemaal áf lijkt. Die is in het "egchie" toch echt ietsje meer gevuld bij het achterwiel. Wat ons betreft was standaard verlichting een goede zet geweest bij introductie van dit nieuwe model. Maar helaas. Daarmee blijven ze helaas nog achter bij de concurrentie.
Maar voor de rest; Een puike rallybak met probleemloze techniek. En dat duurt het langst...!! 
Webtips

Fabrikant van deze Ford WRC
De echte Ford Focus WRC
Ford over hun WRC deelnemer
FIA WRC


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
26 maart 2007 - Copyright racebaan.com