HOME | RACEBAANWEETJES | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: RIJTEST NISSAN 350Z NINCO & SCALEXTRIC / HONDA NSX


De vakantie zit erop. Met de nodige updates van bovengenoemde modellen en een uitgebreid stuk over de nieuwe, door Team racebaan.com gebruikte regelaar ADC/PRO 5, was er hopelijk voldoende leesvoer tijdens onze afwezigheid.
Tijd voor de beloofde rijtest van beide Nissans en de Honda NSX. We hebben de auto┤s uitgebreid aan de tand gevoeld, zowel standaard uit de doos als zonder magneet.
De test met magneet op een baan van SCX, de test zonder magneet op een houten baan zonder magneetwerking en lekker glad....
De beide Nissans 350Z en uiteraard ook de Honda NSX zijn van goed kwaliteit en beide, indien gewenst na een eventuele extra smeerbeurt en opschuren van de bandjes, standaard uit de doos goed te gebruiken. Wij hebben er verder helemaal niets mee gedaan.

De meest verwachte auto, de Nissan 350Z van Ninco

MET MAGNEET

Op de door ons deze keer gebruikte, vrij korte. SCX baan kwamen alle drie de auto┤s lekker vooruit. We gebruikten een standaard trafo, dus ongeveer een 14,5 volt op de baan. Omdat het rijgedrag van de Nissan en de Honda van Scalextric zowat gelijk bleken te zijn, volstaan we hieronder met het vermelden van het rijgedrag van beide Nissans. Dit om het wat overzichtelijker te houden. Beide auto┤s hebben een prima acceleratie, waarbij de Ninco echter eerste uit de startblokken komt en op snelheid is. Gezien de gebruikte NC5 motor, in vergelijking tot de standaard Scalextric motor uiteraard niet zo vreemd. Dit heeft echter ook zijn nadelen, daar komen we zo meteen nog op terug. Beide zijn voorzien van een behoorlijk sterke magneet.
Beide auto┤s kunnen met hoge snelheden door de bochten, maar de Ninco verliest het hier van de Scalextric versie. Niet alleen een brede magneet, maar ook meer magneetwerking op de baan. 
 Bij uitbreken van de Ninco uitvoering verlies je sneller controle over de auto omdat de magneet niet meerr boven de litzen zweeft. Bij de Scalextric duurt dit moment gewoon langer.
Maar goed, met beide auto┤s is driften op een baan met mindere grip goed te doen en uiterst vreugdeverhogend. Omdat je met de Scalextric iets sneller door de bocht kunt komt deze meestal als eerste uit de bocht. Dit wordt vervolgens gecompenseerd door de snellere acceleratie van de Ninco als je de bocht weer uitkomt.Voor de gemiddelde thuisbaan zijn deze auto┤s onderling prima geschikt als tegenstander. Het is een spannende strijd. De Ninco gebruiker zal dus voorzichtiger moeten zijn in de bochten en de Scalextric rijder zal uit de bocht zo vroeg mogelijk op het ga moeten om op de rechte stukken niet teveel te verliezen.... Veel hangt hier dus af van ervaring en geduld van de rijders. 
Voor beiden geldt dat een enkele uitvlieger het verschil kan zijn tussen winst of verlies.
Voor een langere baan is het even gokken, maar vermoedelijk zal de Ninco daar toch als winnaar uit de bus komen. Gewoonweg omdat hij op langere stukken veel winst kan boeken met de snellere motor en het voordeel in de bochten voor de Scalextric te klein is om dit goed te maken. 


 
ZONDER MAGNEET
Hierna hebben we de auto┤s getest zonder magneet. Althans op een houten baan zonder magneetwerking. Handig, de magneten konden zo gewoon blijven zitten. We konden op dat moment al gebruik maken van onze nieuwe regelaars, zodat we wat invloed hadden op de reactie┤s van de auto┤s. Op deze baan viel ons het verschil in geluid van de aandrijving trouwens pas echt op. Hoewel de anglewinder van Ninco in deze auto niet overmatig veel geluid maakte, was de sidewinder van Scalextric echt stukken stiller op de baan. Bovendien kwam het typische sidewindergeluid, door het ontbreken van baanovergangen, hier nog meer tot zijn recht.
Het is een publiek geheim dat deze opstelling bij ons favoriet is, maar in alle stilte klonk het hier wel heel erg mooi....
 Na de eerste ronde was al duidelijk dat de Ninco door zijn fellere NC5 motor hier iets in het nadeel was. Vanuit stilstand en accelererend uit bochten, spinden de achterwielen wat langer door dan die van de Scalextric. Dit betekend terreinverlies. Ook bij voorzichtig gas geven bleken de banden van Scalextric op deze houten baan iets meer grip te bieden dan die van Ninco.
Let wel, op andere banen, zeker op Nico, zal dit zeker ook wel eens anders blijken te zijn!
Het driftgehalte van beiden vervijfvoudigde op deze baan en het bleek een prima oefening om uiterst voorzichtig ronde na ronde af te leggen met veel driften en weinig uitvliegers.
Vermoeiend rijden, maar voor de racelol wel uiterst bevredigend!
Op een dergelijke baan wordt vaak met sponsbandjes gereden en soms ook nog met gripverhogende middelen gewerkt. Dit alles hebben we bewust niet gedaan.
Natuurlijk kan het rijgedrag bij rijden zonder magneet ook nog behoorlijk be´nvloed worden door het tunen van de auto's. Niet iedereen heeft echter de financiŰle ruimte om andere banden of een andere motor te monteren.
Gebruik je beide auto's op een baan die voor de banden wat meer grip biedt, zul je beide auto's met het plaatsen van wat lood een stuk dichter bij elkaar kunnen brengen. Toch zal ons inziens ook dan de Scalextric met een kleine neuslengte voor als winnaar over de streep komen.


SAMENVATTEND

Deze Super GT auto's bieden voor vergelijkbare prijzen veel kwaliteit en racelol voor hun geld.
Standaard uit de doos zal de Ninco voor de gevorderde racer iets meer racelol en snellere rondetijden opleveren. De auto's van Scalextric zijn net ietsje langzamer, maar bieden door de hogere baanvastheid in de bochten wat meer zekerheid. De overwinning zal met een juiste rijstijl met beide auto's tot de mogelijkheden behoren.
Voor het rijden zonder magneet heeft Scalextric standaard de beste kaarten. Heb je echter de mogelijkheid om bijvoorbeeld wat andere bandjes te plaatsen en het geduld om met wat lood te experimenteren zal ook de Ninco zeker veel te bieden hebben.
  

Eerdere testverslagen van deze Super GT auto's:
Nissan 350Z van Ninco
Honda NSX van Ninco
Toyota Supra van Ninco
Nissan 350Z van Scalextric
Honda NSX van Scalextric


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
31 juli 2006 - Copyright racebaan.com