HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: VOLKSWAGEN TOUAREG & MITSUBISHI PAJERO; PARIJS - DAKAR 2005 (én 2006.?!)

De monsterrally Dakar 2006 is weer achter de rug. Wederom een loodzware race voor mens en materieel. Misschien wel de zwaarste in de wereld van auto- en motorsport. Mitsubishi bleek ook dit jaar weer onverslaanbaar. Sommigen zullen er wel langzaam moedeloos van worden.  Desondanks een wedstrijd die vele rijders nog op hun wensenlijst hebben staan.
Sinds 2003 heeft Ninco de RAID lijn in hun programma. Het begon allemaal met het oude model van de Mitsubishi Pajero. Naderhand kwam daar de Ford Pro-truck bij, met al zijn reserve- materiaal achterin nog steeds een heel leuke auto om te zien.
Eind 2005 bracht Ninco in onze ogen de twee mooiste auto's uit de Dakar rally 2005 uit.
De Volkswagen Touareg en de nieuwe Mitsubischi Pajero. Twee zeer geslaagde modellen.
Zeker omdat beide auto's in 2006 wederom nagenoeg ongewijzigd meestreden voor de titel!
Wel heel erg actuele auto's dus! 
Wij van racebaan.com vonden dit dan ook DÉ gelegenheid om deze beide modellen in deze dubbeltest langs elkaar te zetten. Beide auto's zijn, ieder op hun geheel eigen wijze, erg fotogeniek. Vandaar, naast een testverslag van beide auto's, ook heel veel ruige plaatjes....

                                      De Touareg als achtergrond? Klik hier!

Heerlijke "vette"auto! Hummer zou bijna jaloers worden...

DE LOOKS

Zoals gezegd waren beide modellen deelnemers van de rally Dakar 2005 en eigenlijk ook in 2006. Recenter kunnen we het niet hebben.
De rallytak krijgt in racebaanland steeds meer liefhebbers. Nog niet in die mate als in Spanje, maar ook in ons platte landje is het aantal terreinliefhebbers merkbaar groeiende....
De mooie en populaire SUV's van tegenwoordig zullen daar ongetwijfeld hun steentje aan bijgedragen hebben.  Ninco heeft volgens ons met deze beide auto's menigeen onder ons een groot plezier gedaan.
Twee grote concurrenten, maar toch met ieder een geheel eigen uiterlijk en uitstraling....
De Touareg
De VW Touareg is om te zien beslist de meest stoere van de twee. Een heerlijk robuuste, hoekige en lekker brede auto om te zien. Optisch bedrog trouwens, de Pajero is bijna net zo breed... Een beetje een Duitse Hummer zullen we maar zeggen. De blauwe lak is zeer mooi van kleur en glans. De volop aanwezige opdruk van sponsor Red Bull is, ondanks de moeilijke overloop van kleuren,  beslist van hoge kwaliteit. Deze reclame knalt je als het ware tegemoet! Dat Volkswagen trots is op deze auto moge blijken uit de opvallend grote logo's op dak en zijkanten van de auto.
PAJERO
Bij de Pajero doet overigens de gehele auto dat. Je figuurlijk tegemoet knallen dus!
De combinatie van (Ninco)rood met het oranje van sponsor Repsol en dat alles voorzien van de nodige reclame, zorgt ervoor dat deze auto enorm opvalt. Stilstaand, maar zeer zeker ook op de (rally)baan. De vorm van de Mitsubischi doet eigenlijk juist weer een beetje Duits aan. De ronde vormen, maar met name de wielkasten doen ons een beetje denken aan de New Beetle van hun grootste concurrent....
Beide auto's zijn gedetailleerd en hebben een zeer hoge graad van afwerking. Enige minpuntje dat we hebben kunnen ontdekken is de afwerking van de dikke terreinbanden. Er steken hier en daar wat gietrestjes over de velgranden. Uiteraard is dit laatste met een hobbymesje snel te verhelpen dus hiervoor delen we beslist geen minpunten uit!
De cockpit
Beide auto's zijn voorzien van een rolbar en in de gordels een coureur en bijrijder. Beide gekleed in passende overal en de bijrijder voorzien van een notitieblok voorzien van de nodige aantekeningen. Het opvallendste verschil is dat de Pajero is voorzien van navigatieapparatuur en dergelijke, wat is de Touareg geheel ontbreekt. Maar goed, een detail dat op de baan uiteraard niemand opvalt.
Het voeren van het door velen begeerde Dakar logo...
Leest u maar even mee...
Lekker geblokt profiel voor grip en mooie sporen in cacao..?!
Hoezo Volkswagen - Red Bull....??
Veel ronde vormen van achteren.....Stoere brede voorfront van de Volkswagen...

TECHNIEK

Beide auto's vertonen na openen technisch een aantal dezelfde zaken, maar ook enkele verschillen. Voordat we die gaan noemen trouwens hier al een verschil. De body van de Pajero zit met drie schroeven vast. De Touareg zit alleen aan de voorkant met 2 schroeven vast. Achter wordt het chassis vastgeklikt in de body. Enige voorzichtigheid bij het openen is hier wel op zijn plaats!
Dan de rest: Beide auto's zijn weer rondom onafhankelijk geveerd, voorzien van dezelfde banden en de inmiddels vertrouwde (fijne, sterke en prima doseerbare) NC7 raider motor.
Ze  beschikken allebei over 4WD en de bekende verende arm om altijd "voet" aan de grond te kunnen houden. De verschillen zitten in het chassis, de gebruikte schokbrekers (in de Touareg blauwe en in de Pajero gele) en in het feit dat de Volkswagen twee snaren gebruikt voor de aandrijving en de Pajero maar één.

Chassis van de Touareg met blauwe schokbrekers en twee snaren.....Chassis van de Pajero met gele schokbrekers en één snaar...

HET RIJDEN
Het zwaartepunt van deze auto's ligt merkbaar lager dan bij de Ford Truck en het oude model Pajero. Ze komen door de NC7 motor en 4WD vanuit stilstand lekker van hun plek. Zelfs met iets minder goede regelaars zijn ze prima te doseren. Hierdoor is het "op het gas" nemen van bochten een waar genot. Zelfs mét magneet zijn er mooie drifts mogelijk op het wat gladdere oppervlak van onze Fleischmann baan. Op Ninco baanstukken hebben de banden wat meer grip en heeft de auto iets meer magneetwerking. Dit zal driften iets moeilijker maken. We hebben daarom bij beide wagens even de magneet verwijderd. Deze hangen, zoals ook bij de Ford, min of meer onder de auto's in een uitneembaar houdertje. De eerste keer is dit iets lastiger, maar daarna kan deze worden verwijderd zonder de auto open te hoeven maken. Op deze manier werden het heerlijk scheur(of sleur)ijzers. Deze rallyauto's bleken zelfs zonder magneet behoorlijk baanvast te zijn.
De snelheden liepen wel iets terug, maar niet schrikbarend. In ruil daarvoor was het met een beetje gas erop uit de bocht komen een waar genoegen! Heerlijk driften, waarbij de auto's toch erin slaagden om heel lang in het spoor te blijven. De auto trok zich vaak vanzelf weer in het rechte spoor! Lekker boenderen zoals onze voorganger dit altijd zeer treffend omschreef!
Beslist de moeite waard om eens te proberen dus.
Als je graag met lood werkt overigens geen enkel probleem, daar is meer dan plek genoeg voor! 
We betreuren het ten zeerste dat we (nog?) niet over een rallybaan beschikken om dit soort auto's eens flink "in het stof of sneeuw" te laten bijten. Moet toch een waar genoegen zijn volgens ons....

Deze kant heeft menigeen in zijn spiegel mogen bewonderen...Grote spatlappen, wel fijn als je ingehaald word....

Beetje herkenbare bolle vorm, maar waarvan ook al weer...???
De Pajero als achtergrond? Klik hier!


CONCLUSIE

De modelkeus van deze modellen had zoals gezegd niet beter kunnen zijn. Ze zijn beide gezichtsbepalend voor de Dakar rally van 2005 ÉN 2006. Deze beide nieuwe RAID wagens van Ninco zijn beslist een grote aanwinst voor alle rally liefhebbers onder ons. Ze zijn echter ook meer dan prima "op het asfalt" te gebruiken! De afwerking van beide is van zeer hoge kwaliteit. Het minpuntje van de afwerking van enkele banden weegt niet op tegen het plezier dat je met deze auto's op (en naast) de baan kunt hebben. En daar gaat het tenslotte toch om..?!
Echte minpunten hebben we dus niet kunnen vinden. Niet eerlijk? Nou, hup dan, één klein dingetje; De koplampunits van de Pajero zijn iets minder geslaagd dan die van de Touareg. Maar ook hier geldt; Op de baan merk je daar niets van! Overall een dikke 9 voor Ninco!


Flitsende kleuren, zelfs onder het stof als het moet....
Of die spoiler nou echt veel functie heeft..?!Spatschermontwerp met knipook naar een Beetle..??
Iets meer zorg voor interieur dan bij de Touareg... Profiel:
Volkswagen Touareg
& Mitsubishi Pajero

Aandrijving: Inline (NC7)
Banden: (terrein)profiel
Magneet: Ja


Webtips:

Ninco
Info en mooie plaatjes Dakar 2006
Heel veel rallysport-links

 Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
18 januari 2006 - Copyright racebaan.com