HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
Test: Toyota Supra van Ninco

Als kersverse eigenaren van racebaan.com was de Honda NSX van Ninco in februari de eerste auto die door ons werd getest. Ditmaal de 2e auto (mogelijk niet de laatste..?) uit het Japanse JGTC kampioenschap, de Toyota Supra. Na de witblauwe "Epson" uitvoering van de Honda NSX leek ons de witrode "Denso" uitvoering van deze Supra een leuk vergelijk. Al weer even verkrijgbaar, maar we waren benieuwd of deze het ook op onze racebaan tegen de Honda op zou kunnen nemen.
Behalve een langere wielbasis zijn beide auto's technisch geheel vergelijkbaar, dus daar zal het niet aan kunnen liggen....

Het zicht in de binnenspiegel van zijn voorganger...

Techniek en looks...
We gaan dus ook niet teveel in op de techniek van deze Toyota. Ook hier een stevig chassis. De inmiddels bij Ninco min of meer standaard aanwezige NC5, opnieuw in anglewinder positie, draagt zorg voor de aandrijving. Daarvoor gepositioneerd zit wederom de kleine ronde (dikke) magneet en voorin het verende schoentje.
Ook deze Toyota staat wederom op de lekker grote velgen die in eerste instantie een beetje goedkope indruk maken. Een nadere inspectie toont echter dat dit optisch bedrog is. De velgen zijn toch echt voorzien van min of meer matrood lakwerk. Om de velgen ook nu de zeer strakke en lage banden. Deze hebben maar weinig behandeling nodig om het loopvlak optimaal op de baan aan te laten sluiten.
We hebben het al eerder gezegd, om een of andere reden oogt een roodwitte racewagen altijd zeer racy. Ook deze Supra ziet er in dit jasje prima uit. De print is goed verzorgd en het wit van het lakwerk doet zeker niet goedkoop aan.  De body is mooi vormgegeven. 
Vooral de voorzijde, vanaf de portieren, ziet er prima uit. Sleuven en vinnen in overvloed.

Details zijn er meer dan voldoende voorhanden. Een antenne ontbreekt echter. Deze zullen we echter niet missen....


Opzij, opzij, ik kom eraan.....Had je aan zien komen...???


NIEUWTJES...
Is er bij deze auto dan niets nieuws onder de Japanse zon? JAWEL.
Ten eerste valt op dat de aanwezige remschijven van een veel mooier type zijn dan op de eerdere Honda NSX. (Zou onze kritiek destijds daar mogelijk debet aan zijn...??)
Verder zien we hier een nieuwe (flexibele) wijze van bevestigen van de (buigbare) achterspoiler. Deze wijze van bevestigen zou met name voor de langere endurance-races zeer populair kunnen worden...
We kunnen wel alvast verklappen dat deze bevestiging ook wordt meegeleverd bij het inmiddels leverbare Prorace GT-koffer van Ninco. Hierover een volgende keer meer.
De spoiler zelf is trouwens van ongekende proporties.
Als het alleen daaraan zou liggen moet deze racewagen grip hebben dat het barst...
Dat was het dan ook wel wat nieuwtjes betreft. Maar goed, wat prima functioneert mag ook rustig zo blijven toch? Hoe was het ook weer? Never change a winning team...?
De techniek blijkt steeds weer betrouwbaar en vrijwel probleemloos. We durven de stelling wel aan dat dit bij deze Supra niet anders zal blijken te zijn.....
Plak de ruit maar dicht, wat achter je rijdt is niet belangrijk....
Goed zichtbaar, de flexibele bevestiging van de spoiler...
Niet alleen lang, maar zeker ook lekker breed...

De rijervaringen
Na dit alles wordt het tijd om de regelaar ter hand te nemen. De Honda NSX en deze Toyota Supra staan naast elkaar te wachten op het startsein. Gezien de eerdere ervaringen met de Honda besluiten we om maar gelijk "vol op het gas te gaan". Daar krijgen we geen spijt van.
Zoals verwacht komen beide gelijk uit de startblokken en stuiven in rap tempo op de eerste bocht af. Uitremmen lukt ons geen van beiden omdat beide auto's remmen zoals verwacht. Bocht één wordt in rap tempo genomen en bij het uitkomen op de bocht weer gas erop. Even zwiepen met de achterzijde en door... Het mag gezegd worden, de combinatie van het prima rubber, samen met de heerlijke NC5 en de kleine ronde magneet zorgt wederom voor
 snel maar zeker ook uitdagend rijgedrag. Ronde na ronde gaan we zij aan zij over de baan. Kijken wie het meeste lef heeft.... Uiteindelijk is het toch de Honda die het eerste over de limiet gaat en de baan verlaat.
Om te zien of dit geen toeval is proberen we het nog een aantal keren, waarbij ook van auto gewisseld wordt. Uiteindelijk durven we te stellen dat deze twee auto's kunnen zorgen voor de nodige heftige uurtjes, waarbij het voordeel van de twijfel toch naar de Supra gaat. Mogelijk door het verschil in wielbasis lijkt deze net de betere van het stel te zijn. Het verschil is echter te verwaarlozen. 


De grote achterspoiler moet voor druk  zorgen op de achterwielen...Hieronder dansen de kaboutertjes....

Conclusie
Ninco zet hier weer een prima product neer. Ongetwijfeld zijn er mooiere auto's op de markt, maar wij van racebaan.com kunnen ons nog altijd prima vinden in de keuze van Ninco om een goed ogende auto op de markt te brengen die echter ook technisch prima in elkaar zit. Ninco levert met dit tweetal wederom 2 racewagens af die standaard uit de doos voor zeer veel racelol kunnen zorgen. In ieder geval prima bruikbaar zonder eerst dure extra investeringen te moeten doen of eerst een half uur te moeten investeren in het gebruiksklaar maken van de auto.
We zullen niet bestrijden dat de angle-winder opstelling bij een aantal mensen, met name vanwege het extra lawaai ten opzichte van andere opstellingen, wat negatieve kritiek krijgt. Dit is echter wat ons betreft dan ook gelijk het enige puntje van kritiek.
Mogelijk dat de op dit moment verkrijgbare prorace onderdelen, waaronder ook diverse tandwielen & overbrengingen hier trouwens verbetering in zal kunnen brengen.
Neem je het extra geluid voor lief (We hebben het hier over raceauto's toch..?) en ben je echter op zoek naar een lekker felle racer die daarnaast ook nog de nodige uitdaging geeft, is deze Supra een heerlijke slotcar en prima aanschaf!

Een lekker lange wagen....
Toch echt gespoten wielen  en geen rood plastic...Schubben en vinnen, waar hebben we dat al meer gezien...?

Profiel:

Ninco Toyota Supra
"DENZO" uitvoering
Gewicht: 88 gram
Aandrijving: Anglewinder (NC5)
Banden: slicks (20x10)
Magneet: Ja

Webtips:
Ninco 
JGTC kampioenschapHome
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
6 december 2005 - Copyright racebaan.com