HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


LEXUS SC430 VAN NINCOVan PDS, importeur van onder andere Ninco, ontvingen we de zwart met grijze Lexus (Toyota) SC430 Zent. We nemen de tweede uitvoering, de wit met rode Eclipse uitvoering, ook maar gelijk mee in dit artikel. Deze Lexus strijd mee in het Japanse GT kampioenschap. Dit model van Ninco zal de komende tijd nog veelvuldig door onze handen gaan. Met deze auto wordt op 15/16 augustus namelijk de inmiddels traditionele 24-uurs race gereden bij het Otoclubke in Belgie.
Wij doen dit keer met twee teams van onze club ook aan mee aan deze 24-uurs wedstrijd.
Onder reportages vind je twee verslagen van eerdere wedstrijden.
Er zal door ons de komende tijd dan ook nog veelvuldig aan deze Lexus gesleuteld gaan worden.
Deze race vormt trouwens gelijktijdig de kwalificatie voor deelname aan het wereldkampioenschap van Ninco. Het beste Nederlandse en Belgische team van deze 24-uurs mogen met een team van drie personen deelnemen aan het WK, dat dit keer zal worden verreden in Engeland.
Deze Lexus als bureauachtergrond? Klik hier!

De looks
De Lexus wordt geleverd in de bekende grote kunststof showcase. Voor de liefhebbers die al langer "in het vak"zitten zal gelijk opvallen dat Ninco sinds kort het lettertype van hun logo iets gewijzigd heeft. Uit de doos lijkt de Lexus wat ons betreft een slotcar met potentie te zijn. Ondanks zijn veelvuldig afgeronde vormen (met een beetje fantasie lijkt hij wel wat op een Audi TT) is het toch een vrij lage auto. Voeg daarbij de korte achterkant en je hebt een goede basis voor een goed presterende slotcar. Nu we het toch over de achtkant hebben, daar zit ook het enige zwakke punt van de Lexus.
De auto toont een beetje naakt daar, net of hij niet af is of schade heeft gereden en de achterbumper mist. Het bodywork stopt nu zeg maar halverwege het achterwiel. Een in de sideskirts overlopende (aerodynamische) bumper was mooier geweest.
Ninco heeft dit opgelost door in het chassis een trapje te maken zodat het geheel toch aansluit. Maar het blijft toch wat vreemd om te zien.
Aan de voorkant vinden we op de bumper wel wat aerodynamische zaken, een kleine troost.
De kenmerkende grote achterspoiler is aangenaam flexibel en zit stevig vast.
  De velgen onder de Zent uitvoering zijn niet nieuw, maar staan prima onder de auto en vullen de wielkasten uitstekend.
De daarop gemonteerde lage banden zien er zeer goed afgewerkt enprima afgerond uit.
Aangezien de wedstrijd straks verplicht verreden wordt op de Ninco Pro race banden niet geheel onbelangrijk. Op de wangen van de banden ontbreekt overigens de opdruk van Ninco. Houden zo!
Tot slot vallen ook hier weer de geblindeerde achterruit en de lekker dikke uitlaten op. Deze steken aan weerszijden door het bodywork.
Letterlijk. Want ze zitten vast aan het chassis.


Leest u maar even mee...


Beide auto's dragen de opdruk van hun sponsor met trots en meer dan zichtbaar. De Zent uitvoering is daarin duidelijk de winnaar. Zent is over de gehele auto duidelijk aanwezig.
Ook wat lakwerk en opdruk betreft wint de Zent het van de Eclipse. Los van de toch al ingewikkelde opdruk, de rode letters lijken op de lak te liggen, zo scherp zijn ze.
Kijken we echter naar zichtbaarheid op de baan is de Eclipse toch duidelijk in het voordeel.
Zeker op de wat grotere banen. Iets om zeker rekening mee te houden bij het maken van een keuze. In ons geval maakt het niet uit, de beide wedstrijdauto's zullen van een eigen "look" worden voorzien. Wie weet scoren we daar in ieder geval dan mee in het concours délegance.
Genoeg over de buitenkant van deze Lexus. We kijken nog even naar de rest. Daarvoor moet de auto natuurlijk wel even open. Kijk, dat treft. Ninco gebruikt bij deze Lexus maar twee schroefjes.
Dat mogen ze wat ons betreft vaker gaan doen. Alleen dan weer een beetje jammer dat het voorste schroefje verstopt zit onder het schoentje. Heb je echt haast is dat toch wat lastig.Technisch is de Lexus natuurlijk nauw verwant aan de eerdere Japanse GT modellen.
Een verend schoentje, een starre vooras met verticale speling, een dikke knoopcel voor de NC5 motor in anglewinder opstelling met bronzen lagers over de achteras. Het geluid van de anglewinder aandrijving verschilt nogal eens. Even de pinion op de motor net even een halve millimeter naar voren of naar achteren plaatsen kan hier al een groot verschil maken.
De assen zijn aardig recht en de velgen zijn goed rond, met wel hier en daar nog een gietrestje. Maar dat zien we bij andere merken ook wel eens en levert dan ook geen minpunten op. Kwestie van even wegsnijden, of nog beter, even de velgen al draaiend wat opschuren.
Dat behoort eigenlijk tot de standaard zaken die je moet uitvoeren voor je een slotcar in gebruik neemt. Net als kijken waar nog olie of vet moet komen en het goed plaatsen van de slepers.
Het chassis is zeer stevig, mede door de kruisende dwarsbalken in het midden. Al met al prima en degelijke techniek die goed is voor veel racebaanplezier. En daar gaat het toch om.
  ..

Conclusie
Ninco brengt met deze Lexus een originele model uit. Een model dat een leuke en ongetwijfeld snelle tegenstander kan vormen voor bijvoorbeeld je Honda NSX of Nissan. Op de wat veemde achterkant na een mooi en lekker agressief ogend model om te zien. Voor je overgaat tot aanschaf van een Lexus moet je wel even bekijken wat verstandig is. Het kan zijn dat je de Zent uitvoering mooier vind. Maar de Eclipse valt echt veel beter op. En dat kan net een tiende voordeel per rondje opleveren of een uitvlieger schelen. Of je wacht op de volgende uitvoering...
De wedstrijdauto's voor de 24 uurs race zullen vermoedelijk allemaal worden voorzien van Pro Race onderdelen. Of vermoedelijk zelfs van de nieuwste, binnenkort leverbare Pro Race Evo onderdelen. Daar zitten ook losse chassis bij, onder andere voor deze Lexus. Het "oude"Pro Race zal dan snel uit beeld verdwijnen. In ieder geval wordt er gereden met de NC6 Crusher motor.
Hoe dan ook gaan we beide uitvoeringen testen. Bij de testresultaten van deze Lexus zullen we de tijd vermelden van een standaard uitvoering, maar ook die van de met Pro race onderdelen en NC6 motor getunde versie. We zijn benieuwd wat het tijdsverschil zal zijn.


Webtips

Ninco
Lexus
Super
GT
Importeur PDS


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
23 juni 2008 - Copyright racebaan.com