HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
TEST: BIG SLOT KITS 
Je koopt een slotcar en zet er een snelle motor in. Een week later gaat er een ander achteras in en weer een week later andere velgen en mooi slicks. Het resultaat is doorgaans een erg snelle slotcar, maar ook een hoop overbodige onderdelen. Als je dit met een groot aantal van je auto's doet, gaat dat ook nog eens in de papieren lopen. Het Italiaanse Big Slot heeft dit goed begrepen en heeft een aantal producten samengesteld, die een antwoord zijn op dit onderdelen verslindende probleem. Op basis van bestaande slotcars heeft Big Slot een aantal kits samengesteld, waarin nog wel gebruik gemaakt wordt van het originele chassis en body. De rest (of een zeer groot deel) van de techniek is vervangen door hoogwaardige onderdelen. Big Slot heeft hier weer een gradatie in aangebracht. De instapmodellen worden aangeboden onder de productnaam Fast & Cheap en voor de experts is er de serie met de klassieke naam race tuned.
FAST & CHEAP RACE TUNED
BASIC
De inhoud van de Fast & Cheap kit is erg basic. De kit bevat een chassis en body van een Alfa 156 van Proslot. Belangrijkste technische verbetering is de Toro Rosso motor en de draadjes. Deze laatste geen silicone, maar wel drie kwaliteiten beter dan wat Proslot standaard gebruikt. Alles ziet er netjes uit en als je de Alfa nog wat wil decoreren, dan kant dat met het bijgeleverde velletje met decals.
VEEL SPULLEN
De vulling van de Race Tuned kit is zonder meer indrukwekkend. De basis van deze kit bestaat uit een body en chassis van een Proslot Toyota. De motor is van Toro Rosso en de rest van de mechanica is van Slot.it. Keurig rechte assen, aluminium velgen en bronzen lager bussen. Ook het grote kroonwiel is van Slot.it en de samenstelling van deze kit is beslist smullen geblazen maar de draadjes hadden iets soepeler mogen wezen.
SNELLE MONTAGE
De montage van deze Alfa 156 is wel heel erg simpel en alleen een kwestie van de kap op het chassis schroeven. Als gereedschap heb je dus niet meer nodig dan een kleine kruisschroevendraaier.
ZORGVULDIG KLUSJE
Deze Toyota moet echt helemaal worden opgebouwd. Naast een schroevendraaier heb je een klein imbussleuteltje nodig om de velgen en het kroonwiel op de assen te monteren. Om de draadjes aan de motor te bevestigen heb je een soldeerbout nodig. Tot slot heb je een tandwielpons nodig om het pion op de motoras te persen. Al met al is de montage van deze auto toch een klusje van een half uur en minder geschikt voor de onervaren hobbyist. Zorg dat je de oogjes voor de vooras iets uitvijlt, want deze zijn voor de dikke Slot.It as iets te klein. Verder blijken de busjes om de draadjes in het geleideschoentje te monteren aan de kleine kant en echt stevig kan je deze niet vast zetten.
RAPPE BAK
Deze gepepte Alfa 156 is een zeer rappe bak en het is opvallend met welke lage spanning (10 volt) deze auto al een zeer hoge top bereikt. Acceleratie is top en remwerking goed. Het weggedrag is vrij neutraal, maar de auto kan relatief eenvoudig uit het slot. Dit is deels te wijten aan de niet al te sterke magneet (standaard Proslot). 
Deze Alfa is vooral een lekkere vechtauto en ideaal voor lekker korte sprint wedstrijdjes van een paar minuten.
NOG WAT AANDACHT
Op de vrij gladde Scalextric Sport baan had deze Toyota het niet helemaal naar zijn zin. Deels door het gebrek aan grip, maar ook het schoentje wilde niet helemaal meewerken. De banden zijn beslist goed, dus grip moet verkregen worden door extra magneetjes en/of lood toe te voegen. Problematischer is het schoentje wat te stroef draait. Het gat in het chassis iets opruimen is niet helemaal de oplossing, want de vrij stroeve draadjes nemen zo nu en dan de "sturing" van deze auto over. Heb je met deze auto echter eenmaal het tempo te pakken dan kan je dat zomaar een uur vol houden. Onze testbaan ligt zeer vlak maar op een wat hobbelige baan is het tevens aan te bevelen de motorsteun vast te plakken.
CONCLUSIE
Big Slot biedt met deze kits voor zowel de beginnende als de gevorderde racer een leuk product. De Alfa is beslist een heerlijke auto voor jeugdige racers, omdat er ook weiing aan kapot kan. Daarnaast is de Alfa een zeer levendige racer die maar wat graag uit de startblokken gaat. Hecht je weinig waarde aan details en ligt je hart vooral bij het racen en ben je nog geen knutselexpert? De Alfa zal je zeker bevallen.
De tuners onder ons kunnen hun hart ophalen met de Toyota, maar moeten nog wel een paar maatregelen nemen:
- betere draadjes te gebruiken
- de motorsteun vast te zetten
- de gaatjes vooras iets opruimen
Verder heeft de Toyota nog wat hulp nodig om de grip te vergroten en al naar gelang je smaak moet je wat je een magneetje of wat lood toevoegen. Dit geheel maakt de Toyota minder geschikt voor onervaren knutselaars.
Naast de geteste Alfa en Toyota zijn er een groot aantal andere modellen die Big Slot in deze serie uitbrengt. Zo zijn er kits met body's van Scalextric, SCX, Ninco en Fly. 
Webtips:
Fabrikant Big Slot: www.bona.it
Import Nederland: www.guide-slotracing.com

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
10 september 2003 - Copyright racebaan.com