HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
TEST: LICHTSETJES VAN LIGHT EFFECTS
Verlichtingsetjes worden sinds de felle leds enigszins betaalbaar zijn door diverse aanbieders op de markt gebracht. Kelvin light, Cartrix, maar ook van eigen bodem zoals de Lichtshop en Van Alles Wat. Veel van deze setjes lijken in hoge maten op elkaar en het onderscheid zit vaak in de prijs en de mate waarin de onderdelen al zijn gemonteerd. Bij sommige lichtsetjes moet je
namelijk nog alles zelf solderen, maar er zijn ook sets waar een deel van de componenten al zijn samengevoegd. Toch zijn er nog nieuwe setjes die door hun functionaliteit opvallen zoals
een tweetal setjes van Light Effects. Deze Amerikaanse fabrikant maakt naast het gewone werk namelijk een speciale set om een lichtbar van een rallyauto´s van werkend licht te voorzien. Het tweede opvallende setje bevat geen leds en is als upgrade bedoeld voor Scalextric auto's. Bij deze auto´s blijft het licht namelijk niet doorbranden als je de regelaar los laat. Met deze upgradeset kan je dit effect wel bereiken. We kijken echter eerst eens naar een standaard lichtsetje, omdat daar min of meer de basis ligt van alle producten van Light Effects en de werking van dit soort setjes.

BASIC KIT
De basis set bestaat uit een een paar koplampen en een paar achterlampen welke nog geruime tijd blijven branden ook als geef je geen gas meer geeft. De set bestaat uit een tweetal xenon leds die als koplamp functioneren. Verder twee zeer kleine leds voor de achterlichten. De weerstandjes zijn bedoeld om de spanning (voltage) welke gebruikt wordt om te racen, terug te brengen naar een spanning welke voor de leds acceptabel is. Een van de belangrijkste onderdelen is de cold cap. Dit is een kleine en compacte condensator, die voor zijn omvang onwaarschijnlijk veel capaciteit kan opslaan. Door de cold cap op een dusdanige manier aan te sluiten in serie met een diode "verbouw" je de cold cap als het waren tot een miniaccu. Aangezien de leds maar een zeer klein beetje stroom verbruiken, kan op een volle cold cap een aantal van deze leds nog geruime tijd blijven branden. Tijdens het rijden als je gas geeft laadt de cold cap zich op. Zodra je het gas los laat "loopt" de cold cap leeg en krijgen de leds nog even hun stroom, om op die manier nog een tijdje licht te geven. Het ontwerp van deze basis kit is een fraai stukje inzicht in het optimaal gebruik maken van componenten. Met de meegeleverde handleiding is het niet al te complex om een dergelijk set in te bouwen, maar het is raadzaam eerste even goed te bestuderen hoe je dat in de betreffende auto aan zult pakken.
SCALEXTRIC UPGRADE
Bij standaard Scalextric auto's blijft het licht niet branden als je de regelaar los laat, waardoor de lichten min of meer knipperen al je aan het racen bent. Vooral op een erg bochtig circuit minder fraai om te zien, zeker als je in het donker racet.
Deze upgradekits van Light Effects zijn geschikt om twee Scalextric auto's op te waarderen. De kits (ref: 2S) bevatten naast de benodigde elektronica componenten een duidelijke maar Engelse handleiding. Het inbouwen is echt een kwestie van een paar minuten en het warm laten worden van je soldeerbout duurt duurt het langst. Het lastigste is nog om de cold cap (de knoopvormige condensator) een plaatsje te geven. In de moderne auto's wordt veel aandacht aan details besteed en de volledige interieurs zorgen dat er vaak maar weinig ruimte over is. Per auto gebruik je drie componenten die je tot een schakeling aan elkaar moet solderen. Hierna soldeer je met de bijgeleverde draadjes de schakeling aan de reeds bestaande schakeling. Hierbij moet je één draadje op de bestaande schakeling verplaatsen. Let hierbij op dat je de print met smd componenten niet te warm laat worden!

RALLY KIT
De rallykit bevat een enorm aantal onderdelen en om deze in te bouwen was ik een klein uur bezig. De meegeleverde instructie is zeer duidelijk. De bouwvolgorde is niet relevant en de problemen die je tegenkomt zullen meer van mechanische aard zijn dan bij het solderen van deze set. Niet in alle auto's is het namelijk even gemakkelijk om een "berg" van deze componenten te verstoppen.
Om deze rallykit te testen heb ik een Megane van Ninco genomen. De gewone voorlampen hebben ik geplaatst op de plaats van de verstralers in de onderzijde van de voorspoiler. De andere vier voorlampen zijn bedoeld om in een lampenbar te monteren. Ik heb simpel weg het glas van de lampenbar verwijderd. Daarna heb ik met een soldeerbout met een dunne stift vier gaten door de lampenbar en door de neus van de auto gesmolten. Je kan dan het glaasje terugplaatsen en vanaf de achterzijde de vier leds monteren. Enige punt van aandacht bij het monteren van deze rallykit zijn de leds voor de achterlichten, die namelijk vrij kwetsbaar zijn uitgevoerd. De schakeling is verder niet erg kritisch en je hoeft geen wonder met de soldeerbout te zijn. Neem echter niet te grote soldeerbout en probeer niet mooier te solderen dan nodig is. Vast is vast!
Het resultaat van deze kit is sensationeel. Als je de Megane in het donker over de baan laat boenderen maakt dat echt veel indruk en het effect is zeer realistisch.
CONCLUSIE
De producten die Light Effects samenstelt zijn erg origineel. Vooral de Scalextric upgrade kit is erg leuk. Naast deze standaard upgrade is er ook nog een upgrade set met achterlichten. De rallykit is zonder twijfel een van de meest sensationele lichtsetjes die verkrijgbaar is en een must voor rallyfans. Net als de basis set zijn bij deze setje de schakelingen zeer zorgvuldig ontworpen en de tijd dat de lampen blijven branden is indrukwekkend. De prijs van de setjes is gunstig en die van de rallykit zelfs laag. Kortom: prima producten!
Verkoopinfo
Bij Light Effects wordt druk gewerkt aan een website. Bestellen via de mail is al wel mogelijke op: 
cabriovw@terranova.net

Diverse prijzen:
Standaard lichtset $ 13,00
Rallykit (6 voorlampen)  $ 24,00
Upgrade kit voor Scalextric (2 auto's) $13,00
Idem met achterlichten $ 15,00

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
10 augustus 2003 - Copyright racebaan.com