HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
TEST MOTOREN: PROFESSOR MOTOR TEGEN SCALEAUTO
Het aanbod aan losse motoren om je slotcar te tunen is inmiddels enorm. Als je op een club racet zal je rekening moeten houden met de daar geldende reglementen. Je kan dan niet alles wat op de markt verkrijgbaar is zomaar in je auto zetten. De vele thuisracers zijn natuurlijk vrij in hun keuze en we hebben eens twee snelle twee motortjes op de testbank gezet. Vanwege de ruime toepasbaarheid door de universele behuizing, is de keus gevallen op een motor van Professor Motor en een van Scaleauto.
Slechte info op verpakking
De informatie op de verpakking van beide motoren is matig tot slecht. Op de verpakking van Professor Motor staat een toerental vermeld, maar niet bij welk voltage dit gehaald kan worden. Non informatie dus. Scaleauto geeft helemaal geen opgaaf over de prestatie van de motor en beperkt zich met een opgave voor welke merken slotcars deze motor gebruikt kan worden.
Referentienummers van de getest motoren:
Professor Motor: PMTR 1500 Hot Rod
Scaleauto: SC.0007
Standaard behuizing
Beide motoren hebben de bekende Mabuchi behuizing en zijn daardoor in een groot aantal merken slotcar in te bouwen. Afhankelijk van merk slotcar gebruik je de as aan de voor of aan de achterzijde van de motor. De behuizing van de motor van Professor motor is standaard chroom, maar die van Scaleauto is prachtig rood. Verder heeft de Professor Motor al voorgesoldeerde draadjes dus de scheelt met inbouwen.
Hoog toerental
Het toerental van beide motoren hebben we eens gemeten in een trapje van 5 tot 20 volt. Als referentie hebben we in deze test de motor van Fly en de veel gebruikte NC2 van Ninco meegenomen zodat je kan zien (zie grafiek) wat het verschil is. Twee dingen vielen op toen de motoren op de testbank lagen:
Bij voltages boven de 14 volt wordt de motor van Professor motor in korte tijd zeer warm. Verder viel het fenomenale toerental van de motor van Scaleauto op: 55970 toeren bij 20 volt......
Inbouwen is een eitje
Voor dit soort testen is de McLaren GTR van Ninco een beetje onze referentieauto en we hebben twee van McLarens open getrokken om deze motoren op de baan te kunnen testen. Inbouwen in deze Ninco's is werkelijk een eitje. Het inbouwen van de Professor motor gaat het simpelst, omdat aan deze motor al draadje zitten gesoldeerd. Op beide motoren dient overigens nog een pion te worden gemonteerd. Doe dit met een speciale pers, zodat je het pion en de motor niet beschadigd. Let even goed op welk uiteinde van de as je moet gebruiken.
Bij de Scaleauto motor moet je wel even de draadjes solderen. Zorg dat je een niet te grote soldeerbout gebruikt en je de bout niet te lang op het contact houdt, want de kunststof houder is erg kwetsbaar.
Op de baan
De motor van Professor Motor heeft een indrukwekkende acceleratie en top snelheid. Optrekken met hoge voltage zorgt echter voor een kontschuddende auto omdat het vermogen bijna niet is om te zetten in snelheid. De remweg van de Professor mag iets beter zijn, maar de snelheden zijn met deze motor dan ook enorm hoog. De motor van Scaleauto is nog een beetje sneller en ondanks dat was de remweg behoorlijk goed. Het enorme toerental zorgt echter dat bij het minste of geringste je achterwielen doorslippen.

CONCLUSIE
Beide motoren beschikken over indrukwekkende prestaties die op kleinere banen nauwelijks bruikbaar zijn. Met deze motoren gaat je auto echt onwaarschijnlijk hard en je moet wel een flink recht stuk hebben om even door te kunnen halen. Heb je een wat grotere baan of race je op een club, dan zijn deze motoren uitermate geschikt. Pluspunt aan de motor van Professor Motor zijn buiten de prestatie de reeds gesoldeerde draadjes. De zeer hoge temperatuur bij voltages boven de 14 volt is een minpuntje. Nadeel aan de motor van Scaleauto is het ontbreken van de draadjes, maar daar staat een prachtig gespoten motorhuis tegenover. Wil je een auto tunen om op je club indruk te maken, dan zou ik zeker voor de motor van Scaleauto kiezen. Wil je thuis met je Ninco of Scalextric toch dat baanrecord eens beetpakken, dan is de motor van Professor motor echter ruim voldoende.
Webtips
Website Professor Motor: www.professormotor.com
Website improteur (beide motoren): Q.U.I.C.K.

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
30 april 2003 - Copyright racebaan.com