HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
TEST: COURAGE C60 LM 01
Merken als Scalextric, SCX en Carrera maken van de meeste modellen tienduizenden exemplaren. Natuurlijk ligt daar de nadruk op efficiënt produceren met zo min mogelijk kwaliteits- schommelingen. Bij dit soort aantalen is het mogelijk een goed rijden product te maken, dat veel details bevat en ook nog betaalbaar is. Voor kleinere merken is dat al een stuk lastiger. Bijvoorbeeld bij een merk als Team Slot zien we al een verschuiving van de kwaliteit. Bij nog kleinere merken zoals Slot Classic zijn de details nog wel aanwezig, maar de prijs is dan inmiddels vijf keer zo hoog. Toch hebben deze kleine fabrikanten zo hun eigen charme en dit soort producten hebben zo hun eigen aanhang. Een hele kleine (hobby) fabrikant is MTR32. Deze miniproducent komt uit Slowakije en is vooral gespecialiseerd in Le Mans auto's. MTR32 is een initiatief van de Slowaakse Le Mans-fan Milan Tomasek. Het model dat we testen is de Courage van het team van Pescarolo (wat een monument he die man!) welke in 2001 aan de 24 uurs van Le Mans deelnam.
PLANKJE
De Courage zit verpakt in een eenvoudig kartonnen doosje en zit met een schroefje vast op een plankje. Voor een auto die geheel handwerk is, is de body toch wel heel erg goed weergegeven. Ook de lak en opdruk is voor een handgemaakte auto gewoon erg goed. Antennes zijn erg fraai weergegeven en daar kunnen zelfs de grote fabrikanten nog wat van leren. Deze Courage heeft alle details van een moderne slotcar van spiegels tot spoilers, van uitlaten tot brandblusser en zelf een echt vizier op de helm. De wielen zijn voorzien van remschijven en helaas is de bandenkeus niet helemaal de onze. De banden zijn van een soort schuimrubber en een gewoon bandje had toch onze voorkeur gehad. Het chassis is van perspex en het gedeelte waarop de motor is gemonteerd veert enigszins ten opzichte van de rest van het chassis.

HERRIE
Eenmaal op de baan is het even schrikken met deze Courage. De auto maakt beslist teveel herrie en de banden geven onvoldoende grip. Als je wat rustig rond rijdt kan je toch zien dat deze auto genoeg potentie heeft. Even wat aandacht voor het kroonwiel en een paar andere achterbanden en van deze MTR valt toch een bijzondere racer te maken. Natuurlijk horen slotcars zo uit de doos al goed te rijden, maar producten als deze Courage van MTR komen natuurlijk niet bij de doorsnee hobbyist terecht. De hobbyist waar deze Courage wel terecht komt zal echter beslist wat met de achterbanden moeten doen om de auto racewaardig te maken.


CONCLUSIE
Dit is een product dat absoluut ongeschikt is voor een ieder met een normaal of gemiddeld verwachtingspatroon. Deze auto maakt veel te veel herrie en de grip is onvoldoende. Aan alles kan je zien dat dit handwerk is en dat is niet altijd een voordeel. Er zijn vast hobbyisten onder ons die in staat zijn een beter resultaat te realiseren. Toch roept bij ons een product al dit veel meer emotie op dan de vele cleane massaproducten. Dit product heeft iets persoonlijks. Het 
leeft. Het is echt. Het is……… Charmant is nog het beste woord om deze Courage in één woord te vatten. Ondanks de charme is deze Courage uitsluitend geschikt voor echte fijnproevers.
WEBTIPS
MTR
Pescarolo Sport
Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
20 april 2004 - Copyright racebaan.com