HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

De Spyker C8 Spyder GT2R LM2005 van Proto-Slot
 

Als racebaanliefhebber en aanhanger van de Nederlandse autosport zul je maar wt graag een model van de Spyker C8 GT2R in je vitrine hebben willen staan of mooier nog, eentje willen hebben om ermee te kunnen racen. Beide kan dus, hoewel je zoektocht naar een Spyker uit de doos, tevergeefs zal zijn. We gaan de SpykerC8 van Proto-slot onder de loep nemen: een Resine-Body die, alvorens ermee aan de start te kunnen verschijnen, graag nog op een passend chassis gezet wil worden. Het benodigde materiaal hiervoor werd ons door Dhr M. Violier van MPV Online ter beschikking gesteld

 Om te beginnen:
De doos, waarin wij de Spyker ontvingen, verraste ons. Meestal wordt een Resine-Body n.l. in een nogal kleurloos golfkartonnen doosje, soms zelfs kaal en in een vrij ruwe afwerkstatus afgeleverd. Modelbouwers onder ons weten dan ook wat er verder nog bij komt kijken om zo 'n niet serie-geproduceerde Slotraceauto in alle glans te kunnen doen verschijnen. Anders dus, deze zeer complete doos van Proto-Slot!

De Resine-Body:
Resine - een hars op Polyurethaanbasis - heeft als grote voordeel dat het door de cellulaire samenstelling relatief licht en sterk is n tegelijk hard en flexibel als ook goed bewerkbaar is. Een nadeel van Resine is dat het - afhankelijk van de samenstelling n de mal waarin de Body wordt gegoten - o.a. krom kan trekken en mede daardoor nog enige nabewerking nodig heeft: De onderkant moet soms nog worden afgevlakt, moeten de wielkasten, andere openingen en sparingen vaak nog worden bijgewerkt, gietnaden en andere oneffenheden worden weggewerkt.

Bij de Proto-Slot Spyker eigenlijk niets van dit alles: enkel wat kleine plekjes die ons inziens ts meer aandacht hadden mogen hebben gehad, temeer de Body al in kleur is gespoten en hier dus niets meer aan te veranderen is. Ons geleverde model was, na slechts enkele stroken over een schuurvlak, helemaal vlak. En niet onbelangrijk: de wielkasten waren even hoog, de Body was mooi symmetrisch en nagenoeg vlgs de afmetingen, het spuitwerk uitstekend gedaan!Aan toebehoor niets te klagen. De modelbouwer kan hier alleen maar van smullen, z compleet!
Alles wat verder nog "aan en op" de Spyker hoort (grotendeels van Resine), zit dus in de doos en kan na verdere bewerking en afwerking worden gemonteerd. Zo ook alle Cockpitonderdelen, ramen, koplampglazen etc. die - nadat de auto inclusief Decals in de blanke lak is gezet - kunnen worden ingebouwd. De Body wordt compleet gemaakt door 'n aantal exclusieve foto-getste chroom nikkelonderdelen, die deels voor en na het Sealen in de Body worden verwerkt.

Het Chassis:
Proto-Slots aanbeveling voor de Spyker is, het eigen Proto P01-Chassis of het Slot-It HRS als basis te gebruiken. Wil je met de Spyker verder de High End Classe in, kun je ook Proto-Slots eigen stalen PY01 Chassis nemen. Nog betere resultaten zijn te verwachten met het hiernaast getoonde Super32 Chassis van Plafit, omdat deze meerdere afstelmogelijkheden biedt.
In ieder geval en alvorens met de Body te beginnen is het aan te bevelen om eerst het Chassis, compleet met wielen, motor en al voor te monteren, om daarna pas de bevestigingen van het Chassis aan de binnenkant van de Body te monteren. Op die manier is ook snel en betrouwbaar te controleren of de Body zuiver op hoogte en de wielen gecentreerd in de wiel-kasten staan en of later niets in de knel kan komen te zitten (door b.v verlichtingchip en draden)

Wij hebben dus het meegeleverde HRS Chassis en de bijbehorende onderdelen genomen, dat ingebouwd en afgesteld. Afgemonteerd hebben wij het geheel natuurlijk niet, maar hebben we op basis van al het ingebouwde gekeken naar: hoe de onderdelen passen, hoe de auto daarmee in zijn geheel oogt en, wat dan de te verwachten prestaties zullen zijn.

Zoveel kunnen we hierover zeggen: Het zwaartepunt van de Spyker ligt van zich al vrij laag. De auto oogt zoals getoond met zijn zeer gedetailleerde alu. PRS velgen en voor 19- en achter 20x11mm Slot-iT P4 banden zeer indrukwekkend. De Spyker zal echter in combinatie met het HRS Chassis lichtelijk topzwaar worden omdat het HRS Chassis feitelijk geen afstelmogelijkheden heeft en waarmee anders de grotere wielen mee gecompenseerd hadden kunnen worden. Dan liever 1 wielmaatje kleiner, waardoor het Chassis gemakkelijk nog 1,5 millimeter kan zakken (18mm door Proto-Slot aanbevolen). Het resultaat liegt er dan evengoed niet om, de auto zal om zo competitiever worden.

Daarnaast is een Resine-body, hoewel relatief licht n in vergelijking met Plastic toch altijd nog zwaarder dan gewend. De modelbouwer en Slotracer zal hier met zijn Dremel natuurlijk raad mee weten want aan de binnenkant, m.n. in het boven-onder van de motorkap, zit nog menig grammetje overtollige Resine dat weg gefreesd kan worden zonder de Body te verzwakken.
Dit weliswaar secuur werkje levert 'n ng lager zwaartepunt op en 'n naar verwachting ng betere balans tussen voor en achter.
Afgezien van het gebruikelijke vijl-, slijp- en schuurwerk, ziet het er verder naar uit dat alle onderdelen naadloos passen.

Conclusies:
In combinatie met een degelijk Chassis biedt Proto-Slot met haar Resine-Bodies, 'n hele reeks gedetailleerde en zeer complete Modelauto's die, naast dat het vaak verzamelobjecten zijn, ook nog tegen een duchtig stootje kunnen. Daarmee zijn ze net zo geschikt voor degenen die het Slotracen een tandje hoger willen beoefenen als diegenen die een auto willen bezitten, om hun verzameling mee uit te breiden. Bovendien en gelet op wat er m.n. in de schaalgrootte van 1:32 aan Resine-Bodies wordt aangeboden, daagt Proto-Slot elke Slot- en wedstrijdracer evenzeer uit.... als dat ze de (nog) niet modelbouwer, racebaanliefhebber en verzamelaar uitnodigen om ook eens met een auto als deze Spyker aan de slag te gaan.

Aan de Spyker hebben wij vrijwel niets op te merken. Voor zover we dat konden nagaan, hebben wij ook niets kunnen ontdekken waar tijdens de samenbouw nog problemen door zouden kunnen ontstaan. Alle onderdelen zijn netjes gegoten, zeer gedetailleerd en blijkbaar uiterst maatvast.
Wil je met de Spyker echt gaan racen, is het wel aan te bevelen, de bevestigingen/steunen van de achterspoiler te verstevigen. Die zijn weliswaar fraai gemaakt maar ook fragiel. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de buitenspiegels. De fraaie koplampglazen zijn bij de Spyker zodanig gesitueerd dat niet te verwachten is, dat ze stuk gereden worden. Voor eventuele verlichting en bijbehorende Chip is overigens voldoende plek in het voor- tot midden-onder.
Verder hebben we enkele kleine cosmetische gebreken ontdekt. Dan nog is de staat van afwerking goed, zoniet uitstekend als we het strakke spuitwerk in dit oordeel laten meewegen.

Gelet op het gunstige zwaartepunt en de balans van de Body zou de Spyker wel eens een zr geduchte tegenstander kunnen worden. Het HRS Chassis (mits de aanbevolen wielgrootte wordt gekozen) zal daar zeker toe bijdragen. Wil je ng meer, kies dan beter meteen voor een afstelbaar stalen Chassis, temeer je dan probleemloos tot 20 resp. 21mm grote wielen kunt monteren. Welke indruk de Spyker dn achterlaat, hoeven we verder niet meer toe te lichten!

Doe mij er ook maar zo een??!
In dat geval, biedt MPV-Online een complete Kit aan, die niets te wensen overlaat. Over de prijs van €119,90 voor de hele set kan men natuurlijk twisten want ondanks €27,- korting is dat altijd nog veel geld. 'n Doos (Body met toebehoor) kost €67,50. Maar wt je ook koopt: het is beslist niet vergelijkbaar met 'n kant en klare auto uit de doos (als hij dan te koop zou zijn).
Omdat de Spyker (en andere, m.n. Classics) echter in kleine series worden gemaakt, is zo 'n Batch snel uitverkocht.

Webtips:
Fabrikant: Proto-Slot
Verkrijgbaar: MPV-Online

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
19 juli 2007 - Copyright racebaan.com