HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
TEST: A1 GRAND PRIX - "Team Netherlands" van Scalextric
Scalextric is er blijkbaar vroeg bij geweest. Hoezo vroeg? Nou, om de licentie te verkrijgen voor het uitbrengen van de deelnemende voertuigen aan de A1 Grand Prix competitie.
Inmiddels zijn er al de nodige uitvoeringen verkrijgbaar. Wij kregen afgelopen week van importeur Hobbytime de beschikking over de versie van (uiteraard!) Team Nederland. Oranje boven!
Natuulijk geen beter moment voor een bespreking van deze auto dan net voor aanvang van het tweede A1 GP seizoen. Nota bene nog wel op ons eigen circuit Park Zandvoort!
Ongetwijfeld zal menig liefhebber van autosport en lezer van deze website deze kans aangrijpen om (weer) een bezoekje te brengen aan Nederlands bekendste circuit. Het zal wel druk worden!
Scalextric zal daar trouwens zelf ook aanwezig zijn om zo op uiterst gepaste wijze reclame te maken voor dit wel heel toepasselijk product! Ook webwinkel Slotracershardware zal aanwezig zijn hebben we begrepen. Uiteraard om de producten ook aan de man/vrouw te brengen. Dat noemen ze het ijzer smeden als het heet is.... Zoek maar in de Paddock, moet te vinden zijn.
Scalextric zal dit weekend dan ook beslist hoge ogen gooien met deze nieuwe serie modellen. Natuurlijk is dit wat public relations betreft ook wel een hele goede zet. Als je als fabrikant liefst de hele wereld verovert, wat is dan slimmer om aan te haken bij een competitie voor landenteams. En wel heel veel landen, verdeeld over de hele wereld?! We gaan hier trouwens niet verder in op de competitie van de A1 GP. Daarover is op internet genoeg te vinden.

UIT DE DOOS
Dus maar gelijk door naar de Lola van Team Nederland. Deze wordt geleverd in de bekende transparante box. Op de bodemplaat lekker herkenbaan en in stijl de tweekleurige text
A1 GRAND PRIX. En op de deksel het inmiddels bekend geworden logo van deze competitie.
Heel herkenbaar en netjes
.Scalextric is samen met Fly min of meer toonaangevend wat detaillering van hun auto´s betreft. Dat schept uiteraard verwachtingen. We gaan dan ook op ons gemak eens bekijken wat er allemaal op en aan deze bolide te vinden is. En dat is heel wat. Behalve kleuren.... Het is allemaal oranje wat de klok slaat, uitgezonderd de nationale kleuren van de Nederlandse vlag uiteraard. En een witte coureur. Tja, wat moeten we daar nu van vinden. In andere uitvoeringen zitten in ieder geval wel poppetjes met een gekleurde helm.
Ook op het stuur zijn verder geen details als gekleurde knopjes te vinden. Tijdsdruk? Wij weten het niet. In ieder geval jammer. Temeer omdat het voor de rest prachtige en, niet onbelangrijk,  ook stevige auto's zijn. De voorvleugel is lekker robuust en kan beslist een stootje hebben. Mocht hij onverhoopt toch kapot gaan, geen man overboord, hij kan vervangen worden. Ook de achterspoiler is zeer stevig. Deze zit goed aan de zijkanten en in het midden prima verbonden aan de body. Lijkt ons zeer onwaarschijnlijk dat deze in het heetst van de strijd zal sneuvelen. De spiegels zijn een klein beetje flexibel en liggen ruim binnen de body. De (natuurgetrouwe) voorwielophanging voelt stevig aan en is toch enigszins verend.|
De kansen dat deze auto een crash ongeschonden overleeft zijn dan gelukkig ook erg groot.DETAILS

De lak van deze Lola glimt je tegemoet. Opnieuw geen spuitfoutje te ontdekken. Het ronde schoentje valt nauwelijks op onder de auto. Om ruimte te maken voor het kroonwiel is ook hier achter een bolling in de body gemaakt. Dit op zodanige wijze dat dit eigenlijk nauwelijks opvalt.
Dit trucje heeft men overigens ook in de bodemplaat gebruikt. Ook noodzakelijk omdat men de diffuser in het chassis verwerkt heeft waardoor deze achter iets omhoog loopt.
Op de neus en aan de zijkant, net voor de cockpit, zien we drie stickers met de letters NED.
Op beide flanken "  A1 Team Netherlands". Verder nog 2 bescheiden vlaggetjes achter de coureur en de tekst "Netherlands" op de achterspoiler. Tot slot op de achterkant daarvan de verwijzing naar de website 2www.A1GP.com. Buiten de opvallend vormgegeven luchtinlaten van de flanken vinden we net voor de achterwielen aan weerszijden nog een dubbele spoiler.
Ook de achterwielophanging is trouwens zoveel mogelijk natuurgetrouw gemaakt. De positie van de aanwezige (brede) magneet is net voor de achteras. Je kunt deze zelfs nog van bovenaf zien liggen als de body op de auto geschroefd zit. Al met al toch best veel te zien aan deze auto.

 
 

TECHNIEK
De auto staat op een paar mooie velgen welke zijn voorzien van zeer brede banden met lekker bolle wangen. Kijkend naar de band heb je echt het idee dat er op de banden een speciaal loopvlak gemaakt is. Nu niet gelijk zeggen dat is altijd zo, maar je begrijpt hopelijk wat we bedoelen. Een vlak dat in real-life moet zorgen dat de band afdoende grip heeft. Na het verslijten van dit loopvlak is de band verder waardeloos. Ondanks de breedte van de banden is het loopvlak trouwens netjes recht. Eigenlijk kunnen ze zo de baan op. Wil je er toch aandacht aan besteden is er maar heel weinig schuurwerk nodig om het nog beter te maken. De body zit met slechts 4 schroefjes vast. Zo zien we het graag. Verwijder je deze kun je nagenoeg de gehele body van het chassis verwijderen. Alleen het onderste deel van de sidepods blijken aan het chassis vast te zitten. Op dat moment zie je dat Scalextric ook bij deze auto weer heel goed heeft nagedacht over de techniek. Alles past er precies in.
De lekker stevige stroomdraden lopen om en onder het poppetje door naar voren. Direct achter het poppetje de lange en smalle Mabuchi motor die we kennen uit de onlangs geteste Ford Escort rally. Dat beloofd in ieder geval voor de snelheid van deze auto veel goeds. Gelijk achter de motor de platte en brede magneet, een ander plekkie is niet beschikbaar. De magneet ligt op zijn beurt weer net voor het kroonwiel op de achteras. Volle bak in deze auto en optimaal gebruik gemaakt van de plaats die voorhanden is.

RACEN
Tijd om de (korte) baan op te gaan en het niet op de lange baan te schuiven....
Een beetje een gemixte test dit keer. Voor deze gelegenheid hebben we namelijk even een korte testbaan uitgelegd van SCX baanstukken, een simpele ovaal. Een standaard voeding van SCX zorgt voor de stroomverzorging. Voor de tijdwaarneming maken we dit keer gebruik van de losse tijd & ronde meting van Carrera. Hier komen we later overigens nog een keer op terug.
Als vergelijk gebruiken we een Toyota F1 van Scalextric. Toch niet de minst snelle auto om deze Lola mee te vergelijken. Om even "in te rijden" beginnen we met de F1.
Na de nodige rondjes zijn we weer gewend aan de vaste wegligging van de Toyota en hebben een snelste rondetijd gezet van 1,61 seconden. Hierna gaan we (ook nog even voorzichtig) van start met de A1 GP Lola. De auto blijkt al heel snel heerlijk aan het gas te hangen. Je hebt veel meer gevoel de auto onder controle te hebben dan bij de F1. De sprint is fantastisch. Eigenlijk voldoet de auto precies aan hetgeen we van het aanwezige motortje verwacht hadden. Tevens heeft de auto een natuurlijke uitrol om het zo maar te zeggen. Gas los betekend niet gelijk stilstand. Wel zo prettig om lekker door de bochten te kunnen rijden. Uitaccelereren met vol gas is zeer heftig en zorgt af en toe voor een korte drift. We komen na de nodige rondjes uiteindelijk tot een tijd van 1,54 seconden. Zeven honderdste lijkt natuurlijk niet veel, maar op een rondje van zeg maar 1,5 seconde is het dat wel natuurlijk! Tot slot hebben we de beide auto's samen nog wat rondjes laten draaien. Rijdend op de grens bleek de Toyota net de mindere. Zowel in de sprint als in de bochten. De F1 verliet de baan steeds net iets eerder. Beide doen dat trouwens op zeer beschaafde wijze. Een wat heftigere crash van de Lola, over de vangrails heen, heeft deze trouwens ongeschonden overleefd. De topsnelheid konden we op onze testbaan niet bereiken. Gezien de ervaringen zal die van de A1 echter ook hogere liggen dan de F1.


CONCLUSIE
Op deze plaats moeten we eerlijkheidshalve bekennen dat Nederland in het eerste jaar wel een erg saai opgemaakte auto had. Het is dat hij fel oranje is en regelmatig van zich liet spreken, anders was hij wel erg onopvallend geweest. Er zijn wat optiek betreft beslist aantrekkelijkere auto's in het veld.  Maar goed, dat is verder kijken dan je neus lang is. Misschien tovert Team Holland, zonder Jos overigens, op Zandvoort nog wel een verrassing uit de toverhoed..?!
Laten we het nog maar even hebben over "ons" schaalmodel. Hoewel in de eerste oogopslag dus wat saai, is er aan de auto toch meer te beleven dan in eerste instantie gedacht. Met name de ophanging voor en achter zien er erg realistisch uit. Maar we hadden beloofd de auto kritisch te bekijken. Zijn er n
og minpuntjes te vinden? Tja, de coureur had zoals gezegd wel een kleurtje mogen hebben. Dat had, zeker bij deze uitvoering, beslist nog iets toegevoegd aan de uitstraling van de auto. Dan wordt het zoeken... Nou, nog een klein puntje dan. Zou voor het oog ook mooi geweest zijn als de "vinnen" achterop de sidepods ook opengewerkt zouden zijn. Maar goed, dat is misschien muggenziften.
Uiterlijk en techniek liggen in ieder geval op een hoog niveau. Problemen zijn niet te verwachten. Het is een zeer robuuste auto die beter tegen een stootje bestand zal zijn dan de wat fragielere F1 broertjes en zusjes. Een auto die heerlijk aan de gashendel hangt en waarmee je eens heerlijk de benen kunt strekken zonder bang te zijn voor een uitvlieger. Was de angst voor schade reden om geen F1 bolide aan te schaffen? Bij deze een uitstekend alternatief. Een voorstel voor een maatje? Bijvoorbeeld de erg mooie auto van Team Zwitserland?
Tot slot
, Hollanders als we zijn; ZET HEM OP TEAM NEDERLAND EN JEROEN BLEEKEMOLEN! 

Profiel
A1 GP - Team Netherlands
Gewicht 69 gram
Lengte: 152 mm
Wielbasis 94 mm
Breedte: 61 mm
Hoogte 36 mm
Aandrijving: inline (9x27)
Banden: slicks
Achter: 21x14 mm
Vor: 21x10,5 mm
Motor: Mabuchi SP 18.000 tpm
Magneet: ja, breed
Referentienr: C2708

Webtips

Scalextric
Hobbytime (importeur)
A1 GP algemeen
A1 GP Team Nederland


 


Hieronder nog enkele ingezonden foto's van de A1 GP wedstrijd op Zandvoort;


 
 
 
 
 

FRANK, BIJ DEZE. EN BEDANKT VOOR JE SPONTANE MEDEWERKING!

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
28 september 2006 - Copyright racebaan.com