HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

TEST:  FIAT 500 van Scalextric


Scalextric heeft binnen hun goedkope serie weer een leuk duo uitgebracht. De nieuwe en ook in het echt populaire Fiat 500. Wat ons betreft een duo met een hoog knuffelgehalte. Deze tegenhangers van de Engelse Mini zijn door hun lagere prijs en stevigere, maar wel wat minder gedetailleerde bouw, uitstekend geschikt voor kinderen en wat minder ervaren grote "kinderen".
  En toch, op het eerste gezicht valt het niet eens op als je deze slotcars ziet staan. De ook nu weer lekker felle kleuren, gecombineerd met passende striping, leuke velgen en andere details geven dit model een prima totaalplaatje waarvoor men zich niet hoeft te schamen.  


De gehele vormgeving is van dien aard dat je bij de eerste blik al ziet dat het hier om de Fiat 500 gaat. Goed gedaan Scalextric! Deze kleine karretjes zien er met hun ronde vormen en felle kleuren verleidelijk uit en hebben door het totaalplaatje een hoog knuffelgehalte. Bovendien glimmen deze beide auto's je van alle kanten tegemoet, zo strak is het lakwerk van dit duo. 
We kunnen ons goed voorstellen dat de kleine kids, maar ook de dames gecharmeerd zullen zijn van dit model. Dus, alle vaders die hun kinderen of partner wat meer willen betrekken bij de "gekke hobby" van pappa, probeer het eens uit en laat ze "per ongeluk" dit artikel eens zien. Wie weet brengt dat de familie wat dichter bij elkaar..?!
Technisch gezien is er weinig nieuws te melden. De standaard motor, het ronde schoentje, de kunststof lagers en de brede en sterke magneet, het is allemaal bekend.
Wat wel het vermelden waard is is de manier waarop de motor is aangebracht. Deze ligt namelijk onder een schuine hoek van ongeveer een kleine 30 graden in de auto.
Ook in deze Fiat ligt deze weer in een inline opstelling zoals je ziet. En ook nu maakt men weer gebruik van kunststof pinion en kroonwiel. Daar is ook niets mis mee, deze leveren zelden of nooit problemen op en dragen bij aan de altijd vrij stille aandrijving van de Scalextric slotcar.
Ook het chassis van deze Fiat is weer voorzien van een van de onderzijde te openen klepje om desgewenst een digitale chip te monteren voor gebruik op hun digitale baan. als je deze toch zeer kleine auto zo van binnen bekijkt is het toch knap dat alle techniek er nog in past. Zou de motor daarom onder een hoek gezet zijn? Om meer plaats voorin te krijgen? Zou best kunnen. Voordeel daarbij is ook dat deze goedkope serie niet voorzien is van verlichting. Aangezien deze serie slotcars niet voorzien is van verlichtingunits maar van stickers heeft dat natuurlijk ook weinig nut. Zonder body valt des te meer op hoe keurig de leuke velgen zijn nagemaakt en wat voor smalle bandjes daarop liggen. Die overigens wel mooi strak en rond afgewerkt zijn.

 

Natuurlijk zul je met deze auto's niet snel een ronderecord zetten op je racebaan. Toch zijn het heel rappe rakkertjes op de baan. Acceleratie, topsnelheid en remwerking zijn prima in orde.
Wat dat betreft hebben ze genoeg uitdaging te bieden en zal het even duren voor de kinderen of moeder de vrouw er goed mee rond komen. Maar goed, dat is geen ramp, de auto's zijn tenslotte gemaakt om de nodige uitvliegers goed te kunnen doorstaan. Heb je geen instelbare voeding op je baan is het misschien wel verstandig om in het begin de magneet uit de auto te halen. Dan moet men er iets voorzichtiger mee omgaan en gaat de auto tenminste niet met heel hoge snelheden van de baan. Hebben ze het een beetje onder de knie kan de magneet er weer in om vervolgens wat echt snelle rondjes te draaien. Dat zal zeker bijdragen aan de racebaanpret en het eergevoel van de gebruikers. Het aan de zijlijn moeten toekijken hoe deze Fiat 500 zijn rondjes draait is trouwens ook geen straf. Dat maakt een verplichte pauze tussen het rijden door draaglijk....

Conclusie
Hoewel niet uniek in ons wereldje is deze Fiat 500 van Scalextric een heel leuke slotcar, zonder meer. Het is in onze ogen zelfs een model dat gezien zijn prijs, de hoge aaibaarheidsfactor en robuustheid misschien in staat is het gezin wat dichter bij elkaar te brengen binnen de racebaanhobby van pappa. Of een goed excuus voor pappa's om de kids nu eindelijk eens een racebaan cadeau te doen... Racebaanpret is in ieder geval gegarandeerd, zonder dat dit direct grote schade en verdriet tot gevolg heeft als de auto eens de baan verlaat. Wij heten deze Fiat 500 van Scalextric dan ook van harte welkom binnen racebaanland...! 


Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
9 mei 2009 - Copyright racebaan.com