HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: Austin Mini Cooper van Scalextric, een echte "gouwe ouwe"...

 
De classic Mini bijt de spits af voor 2009. En dat is geen toeval. Hij is hier zelfs in drievoud te bewonderen zoals je ziet. We hebben het over "The Italian Job" verzameldoos van Scalextric. Gemaakt en genoemd naar de cultfilm uit 1969. Deze bevat drie classic Mini's zoals ze in de wereldberoemd geworden film te zien waren. Dit in de kleuren Tartan rood, Old Englisch wit en Island blauw. Voor de goede orde, deze Mini heet officieel de Austin Mini Cooper S.
Zoals gezegd is het dus geen toeval dat deze set het jaar 2009 opent. Dit is namelijk in dubbele zin een jubileumjaar. Die film is inmiddels 40 jaar oud en verder zag de eerste Classic Mini in 1959 het daglicht, nu 50 jaar geleden dus! Zowel de film als de Mini zelfs kennen beide nog altijd heel veel fans over de hele wereld. En nog steeds is deze Mini regelmatig te zien op de openbare weg. Hoezo een stuk geschiedenis. En dat zal nog wel even zo blijven ook, ondanks de door BMW ontworpen nieuwe Mini. Ook een mooi staaltje van ontwerpen, maar het blijft toch een kopie.

De Mini was destijds al een toppunt van design en is dat eigenlijk altijd gebleven. De voor de film gebruikte Mini's werden eigenlijk nauwelijks aangepast voor alle stunts die in de film te zien zijn.
De auto was op zichzelf al zeer geschikt om zonder grote aanpassingen dienst te doen.
Tijd om eens te kijken hoe Scalextric haar huiswerk gedaan heeft met dit stukje eerbetoon.
Want dat is het zeker. De buitenkant van de doos laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Het Scalextric logo en de tekst The Italian Job, samen met een foto uit de film en een afbeelding van de drie Mini's zoals ze in de doos te vinden zijn, laten aan duidelijkheid niets te wensen over.
Als we de doos open maken zien we onder een transparante inlay de Mini's al netjes opgesteld staan. Dit op een ondergrond gevormd door de kleuren van de Britse vlag. Ook ligt daar het bij een gelimiteerde set behorende kaartje, in ons geval met nummer 0805 van totaal 4000 stuks.
Die ondergrond zien we ook terug in de deksel. Daarop zijn de auto's ook nog eens in spiegelbeeld te zien. Kortom, Mini's in overvloed op en in deze set! In de deksel staat ook nog wat informatie.

 

Min of meer uit respect hebben we de auto's niet uit de doos gehaald. Het is een drietal dat gewoon bij elkaar hoort en gevoelsmatig ook behoort te blijven. Bovendien, voor het schieten van wat mooie plaatjes wat dat ook niet nodig. En rijden wilden we er vooralsnog al zeker niet mee.
Op de club hebben we een andere uitvoering al op de baan mogen bewonderen. Een zeer rap karretje met een opzienbarend korte remweg. Met magneet althans. Want zonder magneet rijden vond de eigenaar van die uitvoering toch ook een beetje teveel van het goede...
Als je deze Mini's eens op je gemak van dichtbij gaat bekijken zie je pas hoe zeer Scalextric ook dit keer haar (of zijn?) best heeft gedaan om deze modellen zo natuurgetrouw mogelijk na te maken. Complimenten zijn hier dan ook zeker op zijn plaats. Voor ons gevoel is het een echte ode geworden, zeker beide jubilea waardig! Bij deze een dikke pluim voor de modelmakers aldaar!


 
Alles wat je zou moeten kunnen ontdekken is ook te vinden op deze kleine wondertjes.
De afwerking is zeer natuurgetrouw. Mooi, maar ook weer niet te mooi. De in het oog springende verchroomde verstralers met beschermroosters, verchroomde bumpers, grille en ruitenwissers, de "kofferbanden" over de motorkap , de sierlijsten op de wielkasten en het Austin Mini Cooper S logo achterop zijn daar maar enkele voorbeelden van. En och, als we toch bezig zijn laten we dan ook niet de kladblok met notities vergeten te noemen, evenals het feit dat ze voorzien zijn van de originele en dus verschillende kentekenplaten en poppetjes in een andere kleur. Hier laten we het even bij. De rest is misschien op de foto's te zien of anders wie weet een keer ergens in het echt


 

Conclusie
De Mini's in deze set zijn echt kleine meesterwerken. Net als de film "The Italian Job" ook was.
En ook net als de roof waar die film om draait. En ja, eigenlijk ook zoals de nog altijd befaamde achtervolging met deze Mini's in die film. Scalextric heeft hier zonder meer puik werk geleverd en doet hun naam als natuurgetrouwe racebaan producent weer eer aan.
we hebben het niet nagemeten, maar we schatten deze Mini op ongeveer 10 cm lang bij 4,5 cm breed. Voeg daar nog ienie mini velgjes met dito smalle bandjes aan toe en het is des te knapper dat Scalextric is geslaagd daar een (midden)motor, grote magneet, 2 assen en daarnaast ook nog eens verlichting in te bouwen en er ook nog een rijdende slotcar van weet te maken!
Ere wie ere toekomst. En in dit geval is dat zowel Scalextric als hun modelmakers gelukt.
De uitvinders van de Mini en de makers van "The Italian Job" kunnen meer dan tevreden zijn! 


Webtips
  
 Austin Mini (Cooper)
Importeur Hobbytime
Scalextric

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
20 januari 2009 - Copyright racebaan.com