HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


Test: Ford Mustang FR500C van Scalextric, een "gouwe nieuwe"...

Carrera en Scalextric zijn zo'n beetje de enige merken die met regelmaat een Amerikaan uitbrengen voor op de racebaan. Uitgezonderd Nascars dan wel te verstaan. Carrera loopt ruim voor wat het aantal verschillende modellen betreft, maar toch. Een auto zoals deze verdient daarom ook eens wat aandacht. En niet alleen omdat de eerste Mustang toevallig in hetzelfde jaar 1964 het daglicht mocht aanschouwen als uw gastheer Frank. Want toen rolde de eerste Ford Mustang van de band om het zo maar te zeggen. Een model dat sinds zijn introductie zeer populair was en tot op de dag van vandaag ook altijd is gebleven. Weliswaar maakt Ford momenteel zware tijden door, maar dat geldt op dit moment voor de meeste automerken helaas. De Mustang heeft eigenlijk sinds zijn geboorte ook altijd meegestreden in de racerij. Maar ook was en is de wagen in diverse films te bewonderen, onder andere gebruikt door de beroemd acteur, maar zeker ook coureur (hij zat zelfs achter het stuur van een Porsche 917 tijdens de 24 uur van Le Mans), Steve Mcqueen. De achtervolgingsscene in de thriller "Bullit" is nog altijd een van de meest spraakmakende in de filmgeschiedenis. Niet voor niets is deze ook op youtube te zien.  We gaan er geen gewoonte van maken, maar de link staat onderaan dit artikel. Vergeet vooral niet je geluid aan te zetten, want al die hardwerkende cilinders zijn echt een lust voor het oor.

Terug naar dit schaalmodel van Scalextric. DE Mustang FR500C. Met een vette 5 liter motor onder de kap voldoende power. Hij is wit, spierwit. Dat, in combinatie met de dubbele race streep over de auto en een paar sportvelgen maken het tot een lekker in het oog springende slotcar. Zeker op een zwarte ondergrond zoals de meesten van ons hebben liggen. Dat maakt het fotograferen wel wat lastiger, maar goed. De auto komt desondanks aardig tot zijn recht op deze plaatjes. Als schaalmodel is de Mustang zeker weer prima geslaagd. Maar dat kun je aan de mannen (of ook vrouwen?) van Scalextric ook wel toevertrouwen. Het model, zeker de kenmerkende voorkant, is dan ook direct herkenbaar als een Mustang. Wat dat betreft is het uiterlijke voorkomen van de Mustang in de loop van de jaren wel met de tijd meegegroeid, maar is het model van de auto verder niet wezenlijk veranderd. We hebben het al vaker geroepen, waarom iets veranderen wat goed is. Hoewel, zoals gebruikelijk, voorzien van de nodige details, bevallen de dubbele uitlaten aan de achterzijde ons het meest. Maar ook het netje in het bestuurdersportier, de rolkooi en de mooi afgewerkte logo's verdienen een woord van aandacht.
 

De rondom aangebrachte reclame en de mooie velgen en banden met opdruk maken de uitstraling van deze Amerikaanse musclecar compleet. Het startnummer met de ronde ring verwijst nog naar vroeger tijden. Maar voor de rest is het gewoon een moderne racewagen om te zien.
In dit model vinden we ook weer een motor en aandrijving in sidewinder. Helaas geen 5 liter motor met bijbehorend geluid in deze wagen, maar een zo goed als fluisterstil elektromotortje met sidewinder aandrijving. De door Scalextric gebruikte techniek heeft zich de afgelopen 50 jaar al kunnen bewijzen dus dat behoeft verder weinig toelichting. Ze maken nog altijd gebruik van het ronde schoentje dat ze enkele jaren geleden ge´ntroduceerd hebben. Ook dit chassis is voorzien van een inbouwruimte voor het achteraf monteren van een digitale chip, om de Mustang desgewenst ook op een digitale baan te kunnen gebruiken. Al met al voldoet deze Scalextric Ford Mustang weer aan alle voorwaarden om er, met name thuis, de nodige racebaanpret mee te kunnen beleven. Want in de clubscene ziet men tot op heden zelden een slotcar van Scalextric voorbij komen. Eigenlijk zonde en misschien iets voor de toekomst? Lijkt ons toch een mooi gezicht op de baan, een stuk of wat van die Amerikaanse asfaltvreters die hun rondjes draaien.


 

Conclusie
Ook voor deze Ford Mustang hoeft Scalextric zich weer niet te schamen. Zonder meer een geslaagd model. Een auto waar zeker liefhebbers voor te vinden zijn. Vanwege een druk programma op de club hebben we nog niet getest met deze auto. Maar als we een paar passende bandjes kunnen vinden gaan we dat zeker alsnog doen binnenkort. We zullen het resultaat hier dan nog even aanvullen, zodat duidelijk is wat dit model behalve naast de baan ook ˇp de baan "laat zien". Want hoewel we een mooie slotcar zeker kunnen waarderen, een fijn rijdende slotcar is toch nog altijd het belangrijkste of niet soms...?!

 


Webtips

  
Ford Mustang

Technische info

Achtervolging

Importeur Hobbytime

Scalextric

 

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
5 december 2008 - Copyright racebaan.com