HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

NISSAN 350Z "Xanavi"  van SCALEXTRIC; een schaalmodel, volbloedracer of zelfs beide?

Amper een week of twee nadat Ninco hun nieuwe Nissan 350Z op de markt brengt, staat ditzelfde model ook van Scalextric in de winkels. Dat wordt dus kiezen, of juist niet natuurlijk. Ze zijn er nog steeds hoor, racebaanliefhebbers die zweren bij hun "eigen" merk auto's!
Hoe dan ook, er is dus concurrentie voor de Ninco. En we zullen maar gelijk met de deur (of beter gezegd het portier) in huis vallen. Wat voor concurrentie!!
Althans, in ieder geval wat uiterlijk en innerlijk betreft. We hebben er nog niet mee gereden, dat doen we dus binnenkort met een aantal auto's tegelijk. Dit om ze zo onderling goed aan de tand te kunnen voelen en te kunnen beoordelen of ze ook tegen elkaar opgewassen zijn.
Maar daarover later meer. Eerst nog even terug naar deze 350Z van Scalextric.
Hieronder is de auto te aanschouwen op de troon waarop hij wordt geleverd. De troon is bekend en roept weinig emotie's op. Hoe anders dan de auto die op deze troon staat, zit of ligt.... Mooi!


SCHOONHEID

Deze auto is op de eerste blik al direct een schoonheid om te zien. Heerlijk rood en schitterend zilver met wat grijs hier en daar. De opdruk van deze auto is weer van zeer hoog niveau, zeker gezien de ingewikkelde bedrukking van deze racewagen. Op zoek naar details komen we op het dak een (buigzame) antenne tegen. Even voelen en jawel, ook de spiegels en extra voorspoilers zijn flexibel gemonteerd. Geeft goede hoop dat deze onderdelen een enkele crash nog wel zullen overleven. De auto staat op een paar hele mooie glimmend zwarte spaakvelgen, waarvan steeds drie voorzien zijn van opdruk. De gemonteerde banden (die er goed "racebaar" uitzien) worden versierd door een opdruk van het merk en type band. Bij het bestuderen van de willen ontdekken we wat nieuws. Nog niet eerder gezien, maar zowaar, we zien tussen de spaken door warempel remklauwen om de remschijf. Draaien we met het wiel, zien we dat remschijf en remklauwen ook nog op hun plek blijven zitten! Dadelijk eens nader bekijken! 
Aan details zien we verder ook hier nette lampunits, waarbij ook aan het binnenwerk van de voorlampen duidelijk zorg is besteed. Voor en achter een sleepoog, sideskirts die aan het chassis vast zitten en niet aan de body (let op de dubbel aangebrachte reclame!), een grote achterspoiler met in grote letters Nissan erop en tot slot een zeer mooi echt metalen rooster in de voorgril. Niet voor het eerst, maar toch, dit detail maakt de voorzijde voor ons helemaal af. Hopelijk nemen andere merken dit binnenkort over.... 
DRUKTE

De body van deze 350Z zit met 4 schroeven vast  op het chassis, twee voor en twee achter.
Er zitten nog twee schroefjes in het midden, maar deze zijn voor het binnenwerk. Ook bij deze auto blijft het hele binnenwerk van de body in principe trouwens achter op het chassis. Nu we het toch over het chassis hebben; Nog nooit vonden we zoveel informatie op de onderzijde van een chassis. Bij de schroefgaatjes staat zelfs de maat aangegeven voor het daar te gebruiken schroefje! Ook bij dit chassis is voorin een welving te vinden en achter een ge´ntegreerde diffuser.
Als we de body uiteindelijk verwijderen moeten we toch wel even slikken. Het is knap druk in het vooronder! Eerst maar even het binnenwerk verwijderen dus, waarin overigens een leuk gedetailleerde coureur met bijna volledige benen verblijft.
We zien vervolgens zowel voor als achter tussen de wielen een stangetje lopen. Dat zijn toch zeker geen stabilisatorstangen? Dat zijn het natuurlijk niet, maar aan deze stangetjes blijken bij nader onderzoek de remschijven met remklauwen vast te zitten. Vandaar dat remschijf en remklauw op hun plek blijven als de wielen draaien! Het binnenwerk is trouwens voorzien van pootjes die deze stangetjes netjes op hun plek drukken. Hoezo over nagedacht....?!  

drukte onder de kap.....TECHNIEK

Wat we daarna verder nog allemaal te zien krijgen is niet niks. Waar zullen we beginnen? 
Laten we maar van voor naar achter werken. Voorin het inmiddels vertrouwde ronde schoentje. De aansluiting van de bedrading voor de stroomvoorziening van de motor ziet er wat anders uit dan we gewend zijn. Dit komt omdat deze auto klaar is om een chipset te monteren voor gebruik op de digitale baan van Scalextric. Hiervoor vinden we achter de vooras en "stabilisatorstang" een ruimte. De bedrading van de stroomaanvoer wordt hier min of meer onderbroken. Niet echt natuurlijk, want hij wordt direct middels plaatjes doorgelust naar de volgende draadjes die naar de motor gaan. In het midden verder geen plek, want daar zit het binnenwerk als de auto in elkaar zit. Daarachter de standaard motor in sidewinder opstelling. Achter de motor, zeg maar onder de achteras, treffen we nog een tweede montageplek voor de gemonteerde brede magneet aan. Al met al niet niks wat Scalextric hier laat zien......
RACEKLAAR?

We hebben dus een "gewone" uitvoering ter beschikking en geen "sport"uitvoering. Deze auto is voorzien van kunststof lagers. De draaiende delen zitten meer dan prima in het vet, daar is niet op bezuinigd. Meer dan genoeg om eventueel ook de tandwielen nog even in te smeren.
Zoals gezegd zien de banden er goed uit en ze liggen goed op de velgen. Voor zover we met de hand kunnen zien zitten de velgen netjes op de assen. In ieder geval zitten ze goed vast. Even verwijderen om een betere foto van remschijven en remklauwen te maken was er niet bij!
Wat licht schuurwerk zal voldoende zijn om van de banden prima racerubber te maken. De voorbanden raken de grond trouwens nauwelijks. Al met al een prima basis om ook op de baan mooie prestaties te kunnen leveren. Of dat ook zo is moet binnenkort nog blijken.


CONCLUSIE
De 24 uur van Le Mans staat komend weekend op de agenda. Velen van ons zullen dit weekend ongetwijfeld dan ook vele uren voor de buis doorbrengen. Een race van naam, die ook veel modellen oplevert voor op onze racebanen . Als die er zo uit komen te zien als deze Nissan 350Z houden we ons graag aanbevolen voor het halve deelnemersveld! Maar nog even serieus. Scalextric brengt met deze 350Z een plaatje van een auto uit, waarbij duidelijk ook over de techniek is nagedacht.
Hun Nissan oogt een stuk slanker dan die van Ninco. (De buitenmaten zijn vrijwel gelijk, maar het dakdeel van Ninco is breder.) De Ninco versie straalt iets meer agressie uit. Scalextric heeft duidelijk meer aandacht aan het uiterlijk besteed en er zit veel meer onder de kap dan bij Ninco. Of dit alles ook een betere slotcar voor op de racebaan oplevert zal binnenkort moeten blijken als we de Super GT cars uitgebreid aan de tand gaan voelen. Tot dan is het, in ieder geval wat de "looks" betreft, 1-0 voor Scalextric en ligt deze letterlijk en figuurlijk een neuslengte voor......!

Deze Nissan 350Z "Xanavi" als achtergrond? Klik hier


MATEN

Gewicht: 93 gram
Lengte: 145 mm
Breedte achter: 63,7 mm
Breedte voor: 60 mm
Wielbasis: 80 mm
Webtips

Scalextric
Hobbytime (importeur)
Rij-impressie Nissan 350Z
"Standaard" specificaties
Nissan 350Z "tuning"Voor de Nissan 350Z van Ninco klik hier!

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
15 juni 2006 - Copyright racebaan.com