HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: PEUGEOT 908 HDI FAP VAN SCLAEXTRIC


Het is alweer een tijdje geleden dat hier een auto van Scalextric werd besproken. Maar bij deze weer een artikel over dit inmiddels toch legendarische racebaanmerk. Met dank aan (internet)winkel Roerslot in Roermond, die deze auto hiervoor beschikbaar heeft gesteld.
Uiteraard maken we graag gebruik van een gelegenheid als deze. Tenslotte maakt Scalextric altijd zeer natuurgetrouwe schaalmodellen. Zo natuurgetrouw dat zelfs de maatvoering van hun modellen van alle merken vaak het meest overeenkomt met de 1/1 versie daarvan. Alleen daarom al kent het merk vele fans. Daarbij komt nog dat de kwaliteit / prijs verhouding gewoon erg goed is. Zeker voor de thuisrijders, die over het algemeen vaker met magneet rijden, zijn het prima slotcars. Bij clubrijders zijn ze toch wat minder populier. Niet omdat ze slecht zijn, zeker niet, maar met name het afwijkende en minder hoge schoentje in combinatie met de wat tammere motor zorgt ervoor dat er nogal wat aan veranderd moet worden wil de auto competitief zijn in vergelijking tot de kleinere maar meer gespecialiseerde merken. Maar dat neemt niet weg dat de modellen van Scalextric heel veel racebaanplezier kunnen bieden. En dat ze er altijd echt geweldig mooi uitzien. Genoeg vooraf, hoogste tijd om de auto eens nader te gaan bekijken. 

 

De Peugeot 908 is als slotcar natuurlijk niet nieuw, ook andere merken voeren dit model in hun programma. Gezien de behaalde successen in zijn relatief korte loopbaan een begrijpelijke keuze.
En als we even op eigen titel spreken, ook een mooiere wagen om te zien dan grote concurrent Audi. Maar daarover mogen de meningen uiteen lopen, ieder zijn voorkeur. Waar de eerste testuitvoering, zoals wel vaker, geheel matzwart was uitgevoerd, heeft de Peugeot 908 inmiddels gelukkig iets meer kleur gekregen. Want een zwarte auto is op een miniatuurracebaan toch wat lastig te volgen. Bij deze uitvoering lukt dat al een stuk beter. Toch zouden we een nog feller gekleurde uitvoering best op prijs stellen, wie weet dit jaar...? Maar de wit-blauw-zilverkleurige accenten zoals op deze uitvoering staan hem ook al prima hoor! Bijkomend voordeel wat zichtbaarheid op de baan betreft is het feit dat de modellen van Scalextric tegenwoordig bijna allemaal standaard worden voorzien van prima verlichting aan boord. Zo ook bij deze Peugeot.
En dat hebben ze heel netjes voor elkaar in deze 908. Niet teveel licht en bovendien ook alleen daar te zien waar het hoort, bij de lampen en niet door de rest van de body.
Zeker op een endurance deelnemer als deze 908 hoort verlichting er ook gewoon bij toch?!

 

Details

De print behoort zeker tot de mooiste die we ooit gezien hebben op een slotcar. Met uitzondering van een minimaal foutje op een heel lastige plek (nee, we verklappen niks) is het lakwerk echt geweldig strak uitgevoerd. Iets wat gezien het lijnenspel toch echt geen kinderspel is. Prachtig.
Omdat het toch al met al een vrij donkere uitvoering is gaan op het eerste oog de nodige details aan de body verloren. Zonde eigenlijk, want er zijn juist zoveel details te vinden aan deze slotcar. Wat dat betreft doet Scalextric haar ( of is het zijn?) naam eer aan. Er met een kop koffie of glaasje fris eens even rustig voor gaan zitten als je de auto uit de doos haalt is dan ook zeker aan te bevelen. Geloof ons, het uiterlijk is een studie waard! Vergeet daarbij dan ook niet om de velgen eens goed te bekijken. Want die zijn, zeker voor een kunststof velg, schitterend afgewerkt. Na de test afscheid nemen van deze testcar zal dan ook zeker zwaar vallen.

Bovenstaande foto als achtergrond op je scherm?  Klik hier!

Technisch gezien is er niet veel nieuws te melden. Wat dat betreft hebben de grote merken allemaal een pas op de plaats gemaakt. En eigenlijk is ze dat ook niet kwalijk te nemen. Uit de doos bieden de huidige slotcars van merken als Scalextric, Ninco, SCX en Carrera, zeker voor thuisgebruik, allemaal prima en nagenoeg probleemloos rijplezier. Dus om in deze economisch moeilijk tijden veel geld te steken in research en ontwikkeling van nieuwe zaken is gekkenwerk.
Deze Peugeot 908 van Scalextric heeft dan ook bekende techniek aan boord. De standaard motor zorgt via een inline opstelling voor de aandrijving. Assen, velgen en banden zijn van afdoende kwaliteit om ook zonder magneet de auto goed over de baan te kunnen "sturen". En dan spreken we uit ervaring, want we hebben de auto dit keer gelijk ook op de baan getest.
Dat ging helaas niet helemaal zoals gepland. Maar wees gerust, de auto kon daar niet veel aan doen. Het verwijt gaat richting de bandjes. Niet de originele, maar de vervangers daarvan.
Aangezien we op de clubbaan niet met rubber mogen rijden moesten ook op deze Peugeot 908 andere banden gemonteerd worden. En laten die nou net niet in de goede maat voorhanden zijn.
Maar met wat kleine aanpassingen werd toch een redelijk passend paar gevonden. Maar die waren gebruikt en al redelijk dun geworden. En deze 908 ligt al laag op de baan, heel laag.


 Met als gevolg dat bij het rijden met magneet het chassis de baan raakte. En bovendien monteert Scalextric vrij sterke magneten. De auto kwam op die manier dan ook niet echt lekker uit de startblokken. Maar zonder magneet ging het een stuk beter. Overigens, de body is vrij lastig te verwijderen dus hou daar zeker rekening mee de eerste keer! Het rijden zonder magneet, zelfs zonder echt geschikte bandjes, leverde toch een kleine verrassing op. De auto bleef prima in het slot, beter dan verwacht zelfs. Want nadat de body weer was gemonteerd bedachten we dat we vergeten waren om, zoals gebruikelijk, een paar gram lood voorin te leggen. Op de een of andere manier is het een genot om deze auto over de baan te zien rijden. Waarom dat zo is, geen idee, maar gevoelsmatig was het nu eenmaal zo. Door de wat tamme motor was de topsnelheid bij het standaard testvoltage van 12,5 volt wat langzaam voor een grote clubbaan. Maar voor een kleinere thuisbaan heeft deze motor juist zijn charmes en is hij meer dan snel genoeg.
De acceleratie en remwerking in combinatie met de overbrenging laten niets te wensen over.
De snelste tijd die werd geklokt was 10.1 seconden. Maar met betere achterbanden en wat extra gewicht voorin moet een 9,8 seconden zeker mogelijk zijn. Daarmee is het standaard uit de doos nog steeds niet de meest geschikte slotcar voor clubgebruik, maar gevoelsmatig is met wat fine- tuning en een andere motor veel tijdwinst te boeken. En gezien de prijs van deze 908 is dat financieel nog wel haalbaar en verantwoord. Want het rijgedrag van deze Peugeot 908, met name het bochtenwerk, gaf het vertrouwen dat er meer uit te halen is. En dat is een zeer belangrijke voorwaarde om lekker te kunnen boenderen met een slotcar! Zeker een auto met potentie....

WEBTIPS

 

Scalextric

Peugeot 908 nieuws

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
7 april 2010 - Copyright racebaan.com