HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

TEST: FERRARI 312 T2 VAN SUPERSLOT (Scalextric)Schaal 1/1
In dit artikel weer een bespreking van één van de souvenirs, meegenomen tijdens de vakantie in Spanje. We gaan het hebben over de klassieke F1 Ferrari 312 T2. Een auto waarmee Ferrari, zij het met ups en downs, uiteindelijk weer eens succesvol werd. En die onder andere werd bestuurd door klinkende namen als deze Clay Regazzoni, maar ook Gilles Villeneuve en last but not least de beroemde Niki Lauda.
Dit is ook de wagen waarmee Lauda in 1976 hard crashte, waarna nog twee andere auto's met zijn wagen in botsing kwamen. De auto vatte vlam, met alle bekende gevolgen als resultaat.
Na zes weken streed hij echter weer mee om de titel. Maar de verwondingen waren nog dermate hinderlijk (met name zichtproblemen) dat hij dat seizoen net geen kampioen meer werd.
In 1977 deed hij het nog eens voorzichtig over en werd, met drie overwinningen en zes tweede plaatsen royaal wereldkampioen en won daarmee gelijk ook de constructeurtitel voor Ferrari.

                      Deze Ferrari 312 T2 als achtergrond op je beeldscherm?! Klik hier!

De auto heeft nadien nog wat ontwikkelingen doorgemaakt, maar de razendsnelle ontwikkelingen maakten het Ferrari zeer lastig. Lotus introduceerde het ground-effect (later door Pininfarina bij Ferrari ook aangebracht) en Renault kwam met de V6 turbo motoren.
Verhalen genoeg over de grote broer van dit slotracemodel, maar we laten het hier even bij. Onderaan staan nog wat links als je meer wilt zien en weten over deze beroemde racewagen. Maar nu weer even terug naar het model.
Schaal 1/32
Deze Ferrari 312 T2 slotcar wordt gemaakt door Scalextric. Historisch gezien, maar ook vanwege de weer aantrekkende interesse voor klassieke modellen binnen racebaanland, een goede keuze van Scalextric. En Scalextric heeft er weer wat moois van gemaakt! Zoals op de eerste foto te zien was en ook al vaker besproken is de laatste tijd, wordt Scalextric in Spanje verkocht onder de naam superslot. De verpakking is dan ook even zoeken en wennen als je daar in de winkel staat. Maar goed, uiteindelijk zit in de doos toch dezelfde slotcar, dus netto maakt het niets uit. En zo heb je toch net even wat anders dan anderen in huis.We zeiden het al, we zijn goed te spreken over de keus voor deze klassieker. En ook over wat Scalextric er van heeft weten te maken. De proporties van het model ogen prima en op de kritische plek, het kroonwiel, heeft men de techniek weer aardig weten te camoufleren, zonder afbreuk te doen aan de uitstraling van de auto. De tandwielen zijn geheel afgedekt.
Handig, minder snel stof en/of haren aan je tandwielen, maar voor het invetten van de tandwielen of een drupje olie op de motor wel even lastig. Maar goed dat Scalextric dat standaard meestal in de fabriek al gedaan heeft.
Het verdient in ieder geval geen aanbeveling om de auto alleen uit nieuwsgierigheid open te draaien. Dat gaat erg lastig en het dichtmaken kost, mede gezien de zeer beperkte ruimte voor draden en de losse voorwielophanging nog meer geduld. De uitdrukking bezint eer gij begint is hier dan ook zeker op zijn plaats.

 
Details
De zeer fors bemeten "sloffen" aan de achterzijde (van het type ballon) maken verreweg de meeste indruk. Ze zijn 20, 3 mm hoog en 14,3 mm breed. Ze ogen zeer strak en zijn mooi afgerond. Er is slechts een klein gietrandje te zien, dat na wat rondjes bijna helemaal verdwenen zal zijn. Het loopvlak ziet er op het eerste oog ook goed uit, maar kunnen nog wel wat schuurwerk gebruiken. Maar bij welke slotcar niet....
De eenvoudige, maar zeer diepe achtervelgen zien er door deze banden ook goed uit, hoewel de voorvelgen meer indruk maken. Daarop liggen lage en volledig vlakke voorbanden, 16 mm hoog en 9 mm breed.
Ook bij dit model zijn de banden voorzien van het logo van bandenleverancier Goodyear.
Bij de voorvelgen vallen ook direct de gemonteerde luchthappers op die de voorremmen moeten voorzien van voldoende koeling. Zoals bekend een heel belangrijke taak voor een F1 auto!
De ophanging van de voorwielen zit keurig verwerkt in de body. Datzelfde geldt ook voor de rolbeugel achter de coureur en het kleine ruitje trouwens. Gezien de vormgeving van de auto zullen de spiegels niet gelijk bij de eerste de beste uitvlieger sneuvelen. Hoewel we sterk de indruk hebben dat uit de bocht vliegen met dit model wel lastig zal worden, mede vanwege de brede en ver achterin, zeer laag geplaatste magneet in de auto. Maar nog even over de details. Aan weerzijden zien we 2 roosters voor de luchtdoorvoer. Deze zijn bij dit model gewoon van plastic. Hoe mooi zou het zijn geweest als Scalextric ook hier echte metalen roosters had gebruikt. Dat hebben ze tenslotte al vaker gedaan. Maar ja, we kunnen niet alles hebben.
Het "Ferrari-rood" is ook werkelijk rood en laat geen plastic indruk achter zoals dat in het verleden vaak het geval was. De rest van de (spaarzame) opdruk is weer strak. Terecht, we zijn tenslotte niet anders meer gewend van dit merk. Het schoentje is overigens ook netjes verwerkt in het chassis, midden tussen de voorzielen. Als de auto in het slot staat zie je die nauwelijks.

 
Tot slot
Scalextric (en voor de Spaanse lezers Superslot..) heeft met deze 312 T2 weer iets moois op de racebaan gezet. Gelet op de breedte van de auto (voor 57,5 en achter 60,5 mm), de geringe hoogte (33,5 mm), het brede rubber en de forse en laag geplaatste magneet hebben we alle vertrouwen in (zeer?) snelle rondetijden. Zeker in combinatie met de snelle slim-can motor die we onder andere kennen uit de A1 auto's. De vleugels zijn overigens te vervangen. Het is maar dat je het weet.... Te zijner tijd ook van deze slotcar alsnog de behaalde testervaringen en resultaten.
Tot dan is het een kwestie van genieten van de plaatjes en tekst. Of je moet al direct vallen voor de uitstraling en historische racewaarde van deze slotcar. En de rijervaringen vervolgens helemaal zelf op willen doen. Daarna moet je wel nog even op zoek naar een passend maatje, alleen is ook maar alleen.... O ja, als men dit artikel bij Scalextric leest, komend jaar een (JPS) Lotus of Renault F1 zouden we wel weten de waarderen. En wij niet alleen waarschijnlijk...

WEBTIPS

Deze 312 T2 als bureaublad achtergrond?
Info over en mooie plaatjes van de 1/1 312 T2 (Engels)
Historisch overzicht Ferrari F1 (Nederlands)
Website Superslot (Spaanse Scalextric)

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
26 augustus 2007 - Copyright racebaan.com