HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
REVIEW: DE SCALEXTRIC CATALOGUS 2004
De Scalextric catalogus is een van die mijlpalen in een racebaanjaar waar vele hobbyisten reikhalzend naar uitkijken. De editie van 2004 ligt inmiddels in de schappen en is een zeer smaakvol boekwerk geworden. Boekwerk? Ja boekwerk want met 76 pagina's kan je dit met enig fatsoen wel een boekje noemen. Het formaat is staand en dat is een belangrijke wijziging ten
opzichte van de afgelopen jaren. Ook is er afscheid genomen van de opvallende zwart gele blokken op de cover. Aan de cover van deze nieuwe catalogus is zeer veel aandacht besteed. Prachtige kleuren druk en voor de liefhebbers van dikke le Mans auto's een
boeiende Lister. Lister? Heeft Scalextric dan een Lister? Nu nog niet niet, maar deze staat wel op de rol voor dit jaar (2004). In deze nieuwe catalogus komen als eerste de auto's aan bod. Het assortiment wat Scalextric dit jaar beschikbaar heeft is indrukwekkend. Niet alle modellen zijn nu al beschikbaar, maar bij alle nieuwe modellen staat aangegeven in welk kwartaal ze beschikbaar zijn. Doorgaans is Scalextric daar zeer zorgvuldig in wat we niet van alle merken kunnen zeggen.

NIEUWE AUTO'S
Opvallende nieuwe auto's die Scalextric voor het jaar 2004 in petto heeft:
- Nieuwe McLaren F1
- Vanwall F1 (1961)
- Maserati F1 (1953)
- Lister Storm LMP 900
- Dodge Viper
- Maserati Coupe (Trofeo Maserati)
- Skoda Fabia WRC
- Peugeot 307 WRC
- Ford GT (2003)
- Audi Coupe TT
- Porsche Boxter
- Chevrolet Corvette Cabrio
- Chevrolet Camaro
- Ford Boss 302 Mustang
- Ford Grand Torino

Erg opmerkelijk modelkeuze is de Dodge Viper. Na de onuitputtelijke stroom aan Vipers die Fly over ons heeft losgelaten, ziet Scalextric hier dus nog steeds handel in. Liefhebbers van klassiek Formule I zullen zeker smullen van de Vanwall en de Maserati. Daarnaast zullen liefhebbers van "klassiek in een nieuw jasje" de nieuwe Ford GT (mag geen GT40 heten) met aplaus ontvangen. Dat er een Starsky & Hutch revival aan de gang is, is ons een beetje ontgaan maar voor de fans goed nieuws. De Ford Grand Torino is in de bekende rode uitvoering met de witte racestripping.

STARTSETS
Een drietal nieuwe startsets zijn vooral bedoeld voor de jeugdige racer. Het aspect achtervolging en een kans op een botsing is ruimschoots aanwezig. De Bash 'n Crash set heeft een tweetal nieuwe auto's en geen springschans (toch jammer) meer. In dit segment zijn twee nieuwe sets toegevoegd met veelzeggende namen als Road Rivals en Hot Pursuit.
Voor de serieuze racer heeft Scalextric voor dit jaar drie nieuwe sets op de rol staat:
- Rally Racing (Subaru en Skoda fabia)
- TVR Challenge (tweemaal TVR T400R)
- Formula One (Renault en Williams)
Als thema set is dit jaar voor Starsky & Hutch gekozen. Naast de eerder genoemde Ford bevat deze set een zwarte Corvette met de bad guys.
In totaal heb je een keuze uit maar liefst dertien verschillende startsets.
TOEBEHOREN EN BAANSTUKKEN
Erg leuk zijn de nieuwe baanfiguren. Hopelijk glimmen de definitieve poppetjes alleen een stuk minder dan de afgebeelde pitcrew. Een leuk concept zijn een viertal nieuwe uitbreidingssets. De sets bevatten een aantal speciale baanstukken (chicane, baanwissel) en een auto. Bij de Sport baanstukken zien we dat de kuipbocht in het programma is opgenomen. Deze is minder steil dan het oude model en nu ook verkrijgbaar als buitenbocht.
Scalextric is erg trouw aan haar trouwe klanten en een compleet assortiment aan Classic baanstukken is ook in 2004 nog verkrijgbaar. Speciaal voor de serieze (club) racer komt Scalextric met een serie onderdelen om je auto te tunen. De onderdelenserie bevat onder andere tandwielen, assen, lagers, aluminium velgen en silicone banden.
INNOVATIES
Voor dit jaar heeft Scalextric een drietal opvallende productinnovaties gepland staan: MotoGP (motoren), Sport Digital (met 6 auto's op een 2 baans circuit) en Sport World (racen via internet). Aan deze drie vernieuwingen wordt in deze catalogus zes pagina's besteed. Maar de informatie is zo oppervlakkige, dat je deze zes pagina's uitsluitend als een lekkermakertje moet zien. In de loop van het jaar verschijnen er voor de drie genoemde productgroepen aparte catalogi.
CONCLUSIE
Beslist een van de smaakvolste catalogi die Scalextric de afgelopen jaren heeft gepresenteerd. Wel jammer van de oppervlakkige informatie ten aanzien van MOTOGP, Sport Digitaal en Sport World. Velen zullen gehoopt hebben daar al iets meer over te vinden in deze catalogus en dat is niet het geval. Wat je wel vindt in deze catalogus is een zeer fraai overzicht van de totale (gewone) Scalextric range. Vanwege het immense en aantrekkelijke autoaanbod wat Scalextric voor 2004 beschikbaar heeft, is deze catalogus een must have voor iedere racebaanhobbyist. Daarnaast is het nu natuurlijk uitkijken naar vooral de catalogi van Sport Digital en Sport World.

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
31 januari 2004 - Copyright racebaan.com