HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
Test: FERRARI 330 P4 van Scalextric
Kort voor het einde van 2005 bracht de firma Scalextric nog twee, al vroeg in het jaar aangekondigde auto's uit. Ze waren ook in hun catalogus voor 2005 te vinden. Belofte maakt schuld zullen we maar zeggen. Velen hebben er ongetwijfeld met smart op zitten wachten.
We hebben het over de Mercedes SLR McLaren en de Ferrari 330 P4.
Importeur Hobbytime was zo goed ons deze beide modellen ter beschikking te stellen. Het was een lastige keuze, maar we hebben besloten om laatstgenoemde als eerste aan bod te laten komen. Waarom? Tja, eigenlijk een gevoel.
Een gevoel dat deze auto bij velen al lang op het verlanglijstje staat! Velen van ons hebben inmiddels wel één of zelfs meerdere Ford GT40's staan.  Voor een waardige tegen stander waren we genoodzaakt om naar een ander merk te grijpen. Nu is hij er dan toch, de grootste concurrent van de Ford GT40, de Ferrari 330P4. Het waren de zogenaamde oorlogsjaren tussen Ford en Ferrari. Hoewel er gedurende het seizoen 1967 diverse wedstrijden werden gewonen slaagde deze 330 er niet in om ook de prestigieuze 24 uur van Le Mans te winnen. De GT40 ging daar als 1e over de streep, met de 330 P4 op plek 2 en 3. Maar goed, het maatje voor op de racebaan is er! 
"TOT IN DE PUNTJES VERZORGD".
Als we de auto uit de, in ons geval, bekende blauwe opbergdoos halen, valt meteen op dat deze auto letterlijk en figuurlijk tot in de puntjes is nagemaakt!
Zelfs in deze schaal zijn de verbindingspunten van het plaatwerk goed zichtbaar. Zelfs de spiegels op de spatschermen voor zijn op deze wijze (optisch) bevestigd! Het lakwerk is wederom van prima kwaliteit en doet beslist niet meer plasticachtig aan. Er zit een mooie natuurlijke glans overheen. Mooi rood is niet lelijk zullen we maar zeggen.
Dat moet Scalextric trouwens ook gedacht hebben. Hoezo? Nou, het chassis is namelijk in dit geval ook rood! Over nagedacht, want het maakt wederom voor een gedeelte deel uit van de body! In het chassis het bekende ronde, iets verende  schoentje van Scalextric.
Delen van de body blijven ook nu weer aan het chassis zitten als je de auto opent, maar hierover dadelijk meer. Wat zien we nog meer aan de buitenkant?
Allereerst de cijfers 21. De tampoprint is zo strak dat de cijfers boven het witte vlak lijken te zweven. De auto staat op zeer natuurgetrouwe goudkleurige velgen met zilverkleurige vleugelmoeren. Op de velgen lekker dikke "Firestone" banden voorzien van profiel, zelfs doorlopend aan de zijkant van de band. De koplampen zijn heel helder en mooi afgewerkt. Verder een ruitenwisser, zilverkleurige raamlijsten, tankdop en scharnieren voor achterklep, de vinnetjes aan de voorkant, de luchtsleuven en happers, dubbele ronde achterlichten en een metalen gril op de plek waar de reserveband normaal gesproken achter lag. De coureur zit in dit geval rechts en heeft zijn beide handen netjes aan het stuur.


VERRASSING!
Als we hierna de auto omdraaien om hem te openen zien we, behalve dat er twee posities mogelijk zijn voor de brede magneet, liefs acht schroeven in het chassis.
Zes schroeven die in het chassis vallen en 2 kleine die verzonken in het chassis liggen.
Nadat we de zes schroeven hebben losgedraaid zien we tot onze verrassing waarom! Scalextric heeft het interieur van de auto niet vast in de body gemonteerd. Het interieur blijft achter op het chassis!! Voor ons natuurlijk ideaal om foto's te maken, maar ook voor de liefhebbers van detail leuk om het interieur eens goed te kunnen bekijken! Daar vinden we diverse meters en klokken en het schakelpookje rechts langs de in stijl geklede coureur.
Ook blijft op deze wijze de afdekplaat van de motor aanwezig. Deze onttrekt dus, net als in het echt,  ook in dit geval de motor aan het oog (ligt trouwens in sidewinder opstelling, zoals het hoort voor een classic!), evenals de achteras. Leuk bedacht en gemaakt!
De achteras heeft trouwens zeer weinig vertikale speling in de kunststof busjes. Horizontaal is dit ietsie meer, maar zeker niet iets dat voor problemen zorgt. Hier eventueel een ringetje plaatsen is een optie. Door het losdraaien van de twee resterende kleine schroefjes kun je vervolgens ook het binnenwerk verwijderen als je dat nodig mocht zijn.
We zien dan ook dat de onderzijde van achterkant, de zijkanten en neus wederom deel uitmaken van de body. Let erop dat je bij sluiten van de auto de schroeven goed aandraait!  De delen van de body sluiten op dat moment weer nagenoeg naadloos op elkaar aan.
Ook deze auto is voorzien van de bekende (en onvoorstelbaar kleine) LED-verlichting voor en achter. De voorlichten zien er door de grote koplampen indrukwekkend uit, achter leveren ze genoeg licht om ook de onderste lampen op te doen lichten. Daar is stilstaand wat resterend strooilicht te zien, maar rijdend op de baan is dat geen enkel probleem. Wil je dit helemaal verhinderen is ook dat nog eens, met een likje zwarte modelverf aan de binnenkant van de body, makkelijk te verhelpen.  


 

HET RIJDEN
Een ritje met deze slotcar is zoals dat heet "back to heaven". Zeker voor hen die verknocht zijn aan rijden met de Ford GT40 en met classics in het algemeen is het rijgedrag lekker herkenbaar.
Door de soortgelijke magneet en vergelijkbare opbouw van de auto is de auto een heerlijk maatje voor de GT40! Baanvast en lekker reagerend "op het gas". Samen twee heerlijke auto's om wat langere wedstrijden mee te rijden als je eens wat meer tijd hebt.
Het fluitend geluid van de sidewinders blijft een genot voor het oor, de voorbij flitsende classic bolides voor het oog!  Als je een fan bent van rijden zonder magneet is er plek voldoende om te experimenteren met wat lood. Ongetwijfeld kun je dan twee heerlijk driftende slotcars maken, een wijze van rijden zoals we de auto's in die tijd ook vaker door en uit de bocht zagen komen...
CONCLUSIE

Scalextric heeft het met deze auto wederom goed voor elkaar. Deze Ferrari 300 P4 zal onder de vele Ferrari fans, zowel binnen als buiten slotraceland ongetwijfeld gretig aftrek vinden. 
Dit, in combinatie met het prima product dat Scalextric van deze auto heeft gemaakt, zal er zeker voor zorgen dat ook deze 330 P4, net als eerder uitgebrachte uitvoeringen, al snel weer een collectors item zal worden. Ons advies is dan ook, wil je er één (of meerdere) hebben, niet te lang wachten!!
Wij kunnen alleen maar hopen dat Scalextric ons allemaal een plezier doet en ook van dit model dit jaar nog meerdere uitvoeringen gaan uitbrengen. Niets mooier dan een startveld vol van dit soort auto's! Op naar de volgende classic. Riep daar iemand iets over een Porsche...??!

WEBTIPS

Scalextric
Hobbytime (importeur)

Testen Ford GT40


Ferrari 330P4 als bureauachtergrond?!
Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
7 januari 2006 - Copyright racebaan.com