HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
TEST: FORMULE I
Voor velen lijkt het al weer zo lange geleden dat de inmiddels zwaar bejaarde Schumacher zijn zoveelste wereldtitel binnensleepte. Andere staan al weer te popelen en kan het nieuwe F1-seizoen niet snel genoeg beginnen. Om in de sfeer te komen heeft Scalextric nog net voor de Kerst twee tegenstanders van opa Schumi uitgebracht. Het gaat om de nieuwe Renault en de nieuwe Willimans BMW. Wederom bloedstollend mooie modellen en om een langdradige lofzang te voorkomen zijn we gewoon maar een potje gaan racen. Op de maandag zijn er altijd maar weinig racemaatje beschikbaar dus de buurman achter de koffie vandaan en op naar Parkzoom
DE BUURMAN
Jullie kennen vast wel van die vieze oude mannetjes die in de videotheek in heel discreet bruin pakpapier een ondeugende film gaan halen. Mijn buurman heeft dat een beetje met racebanen. Hij vind het prachtig maar durft niet met een onbedekte doos over straat. Op een stille maandag komt hij echter graag even een rondje rijden. Toen ik hem de nieuwe F1's van Scalextric liet zien was hij verkocht om naar zolder te verkassen. Dus toch nog maar een koffie en snel de auto's op de baan. De buurman houdt van chique dus koos voor de Williams en dat komt goed uit want geel en blauw (Gulf kleuren zijn uit zoals je weet!) zijn hier favoriet. En laten we eerlijk zijn beide auto's hebben inderdaad hun eigen uitstraling. De Williams ziet er wat deftiger uit en de Renault beslist een stuk sportiever. Scalextric heeft weer alles uit de kast getrokken om zowel de vorm van de bolides als de opdruk zo realistisch mogelijk te maken.
START
De eerste bochtjes maar even een beetje voorzichtig maar al rap ging het gas er flink op. De beide auto's zijn beslist aan elkaar gewaagd. Met de evaring die we hadden opgedaan met het vorige model van de Renault (zie test 14 december 2003) was de spanning ingesteld op een zuinige 11,5 volt. En de buurman weet inmiddels dat dat ruim voldoende is. Op dit voltage gaan deze rakkers snel zat, acceleratie is fabuleus en remmen lukt ook nog goed. Meer spanning zorgt beslist voor snellere rondentijden maar ook voor meer rondvliegende spoilers.
DOOR HET PARK
We waren inmiddels aanbeland in het park (waarom noem je een baan anders in vredesnaam Parkzoom) en het gas ging er even flink op. Beide bolides schudden even met de kont en de indruk bestaat dat de Williams iets rustiger is. De configuratie van beide auto's is echter gelijk en kleine verschillen in chassis en body kunnen wellicht een subtiel verschil opleveren.
HOGE TOP
het rechte stuk aan de achterzijde van Parkzoom is beslist te kort om de maximale top te halen, maar duidelijk is dat deze Schumi-fighters heel wat in hun mars hebben. Toch maar even remmen en dat gaat prima. De scherpe bocht werd met nog een vrij hoge snelheid genomen. De magneet in combinatie met de lekkere stroeve banden zorgen dat de bocht vrij rap genomen kan worden.
BIJNA VAN DE BAAN
In de bocht ging het bijna fout en de bolides haakte in elkaar omdat ik met de Renault binnendoor wilde steken en ik had net even te weinig ruimte. De buurman (wat een gentleman he?) hield een fractie in en beide auto's bleven keurig in de baan. Ze kunnen beslist wat hebben en een gevecht op het scherpst van de snee is mogelijk. Of alle prachtige details dit gaan overleven is natuurlijk de vraag. Gebroken of verdwenen spoilers, camera en spiegels zullen een beetje een stille getuigen zijn dat er pret gemaakt is met deze auto's.
DOLLE SPRINT
In een dolle sprint ging het vervolgens naar start-finish en er volgde nog vele ronden. De auto's natuurlijk maar eens gewisseld en nog wat keren van baan gewisseld. De auto's zijn beslist aan elkaar gewaagd en dit is een keurige set om de wintermaanden mee door te komen en zo het wacht op het echt F1-seizoen iets te verzachten.


CONCLUSIE
Dit keer eens niet een test met een droge productopsomming maar een sfeerbeeld van twee nieuwe prachtige bolides. Scalextric weet als geen ander de kwaliteit hoog te houden. Deze nieuwe modellen komen nog net op tijd voor de Kerst. Beslist een leuk cadeau om te geven en voor de F1-liefhebber natuurlijk nog veel leuker om te krijgen. Beide auto's worden zowel in de gewone als de Sport uitvoering geleverd en de Sport uitvoering is met de luxe box natuurlijk HET kerstcadeau voor de echte racebaanhobbyist. En wie heeft er nu gewonnen? De buurman of ik? Ik denk de consument want die heeft weer de keuze uit twee prachtige en super rijdende bolides.

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
20 december 2004 - Copyright racebaan.com