HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
TEST: LISTER STORM LMP
Het paradepaardje van Scalextric voor het jaar 2004 is de Lister Storm LMP. Deze prijkt ook op de cover van de nieuwe catalogus (zie review 31 januari 2004). Maar er is meer met deze nieuwe auto aan de hand. Natuurlijk is het weer een mooi model om te zien. Het grootste nieuws zit echter onder de kap! Of de Lister het predikaat paradepaardje waard is zijn we maar eens gaan onderzoeken.
RUBBER ANTENNES
Zoals we van Scalextric al een tijdje gewend zijn is de opdruk van deze auto weer van een uitzonderlijk hoog niveau. Natuurlijk veel visuele details zoals opdruk op de banden, remschijven, spoilers, inlaten en spiegels. Grappige detail zijn de antennes die van rubber zijn gemaakt. Dit laatste is een prima zet en niemand gaat ons vertellen dat z’n plastic antennes nog op een auto
zitten waar hij stevig mee racet. Maar zoals in de aanhef al genoemd: de echte details zitten onder de kap.
ONDER DE KAP
Het chassis zit maar liefst met zeven schroeven in de body bevestigd. De achtste schroef (midden achter de achteras) is bedoeld om het sub-chassis - waar de motor op is geplaatst - van het chassis te scheiden. Tevens is het achterste gedeelte van het chassis een los gedeelte. Direct valt op dat op deze Lister beschikt over verlichting aan zowel de voor als de achterzijde. Kritiek zal helpen en dat de Ford GT40 geen achterverlichting heeft betreuren we nog steeds. Deze Lister heeft dat wel en dat is een goede zaak. Verder valt op dat Scalextric voor deze Lister weer voor een inline aandrijving heeft gekozen. Al een paar jaar zat Scalextric met uitzondering van de F1’s op de sidewinder toer. De inline aandrijving van de Lister is er echter een die extra opvallend is. Wie goed kijkt kan zien dat de motor een flink stuk uit het midden is geplaatst. Strikt genomen moet dit voor een onbalans zorgen en een test op de baan moet uitwijzen in hoeverre de Lister daar werkelijk last van heeft. 
SUB-CHASSIS
De motor en de achteras zitten geplaatst op een sub-chassis en dit is te verwijderen zonder de auto verder open te maken. Zelfs aan een stekkertje voor de draadjes naar de motor is gedacht. Een perfecte zet van Scalextric en op deze wijze ben je in staat snel te experimenteren met andere motoren, tandwielcombinaties en magneten. De magneet zit geplaatst tussen de motor en de achteras en heeft wel een heel opmerkelijke vorm! Idee is wellicht dat de magneetkracht toeneemt als de auto uitzwenkt. Het geleideschoentje is van het nieuwe type zoals we dat al op de TVR Tuscan en de Renault F1 hebben gezien. Natuurlijk staat deze Lister op slicks. 
Deze Lister wordt zowel geleverd in de Sport versie als in een gewone versie. Verschillen in de auto zelf zijn minimaal, maar de Sport versie zit verpakt in een luxe box. Toch verwacht Scalextric veel belangstelling voor deze auto want de Sport versie wordt in een (gelimiteerde???) oplage van 10000 stuks uitgebracht. Gelimiteerd of niet………..ook deze Lister is bedoeld om te racen.
LIMITED RACEN
Niks limited racen. Dat Scalextric bij de Sport versie van deze Lister een soort credit card pasje meelevert om de verzamelaar te kietelen zal ons een zorg zijn. Verzamelen is niks mis mee, maar dingen verzamelen die bedoelt zijn om te verzamelen zijn we een beetje allergisch voor. Genoeg gefilosofeer snel naar de baan met deze Lister. De top is goed maar er zijn beslist snellere (ook Scalextric) auto's. De remweg mag een beetje beter want de Lister bolt toch wel een heel stuk uit. Maar het algemene weggedrag is subliem. Zeer neutraal en van de "uit het midden motor" merken we helemaal niets. De grip van de banden is super en de magneet is subtiel. Natuurlijk kan deze Lister ook van de baan, maar dat gebeurd vrij subtiel. Te vroeg op het gas of te laat remmen zorgt voor een schuiver waarbij de Lister op een natuurlijke wijze de vangrail opzoekt. Groot pluspunt is verder het geluidsniveau. Daar kunnen heel wat (zeg maar bijna allemaal) merken nog wat van leren!
CONCLUSIE
Le Mans achtige auto’s doen het altijd erg goed onder racebaanhobbyisten. Een Le Mans auto heeft nu eenmaal meer mogelijkheden om te tunen dan een F1. Vooral voor de loodplakkers onder ons. Maar we hebben ook het idee dat onder de racebaanhobbyisten gewoon erg veel Le Mans fans zitten. De modelkeuze van deze Lister is dan ook een prima zet. Details en afwerking zijn subliem, maar de meeste lof moet toch naar het sub-chassis. Knutselaars onder ons zullen dit zeker weten te waarderen. Het uit het midden plaatsen van de motor blijft een opmerkelijk zet. Tijdens het racen hebben we daar echter niets van gemerkt. De auto staat competitief op een hoog niveau en zal menigeen veel opwindende raceuurtjes bezorgen. Tel je daar de zeer scherpe prijs bij op, dan blijft er eigenlijk niets te wensen over! Een paradepaardje? JAZEKER!
Profiel
Lister Storm LMP
1000 km Le Mans 2003
Aandrijving: inline
Banden: slicks
Magneet: ja
Referentienr: C2521(A)
Webtips
Scalextric
Hobbytime (importeur)
Lister Cars

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
22 april 2004 - Copyright racebaan.com