HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

TEST: Twee modellen van Maserati

Scalextric komt in 2005 maar gelijk met 2 geheel nieuwe modellen van het merk Maserati, de Maserati Coupe Cambiocorsa en de Maserati MC12. Deze laatste prijkt ook op de cover van de nieuwe catalogus, waarover binnenkort meer. Beide modellen werden ons voor een test door de importeur Hobbytime beschikbaar gesteld. Een mooie gelegenheid om de overeenkomsten en verschillen van beide auto's hieronder eens op een rijtje te zetten.


De grote broers
Eerst nog even iets over de 1/1 versies van deze auto's.
De Maserati coupe was de auto waarmee Maserati in 2003 opnieuw zijn instap maakte in de moderne racerij. Met deze auto werd deelgenomen aan een competitie voor "productieauto's".
De auto werd uiteraard "gestript", voorzien van een rolbar en kooi, racestoelen, slicks en enkele aerodynamische voorzieningen. De auto is voorzien van een 4,2 liter V8 motor die 413 PK levert, ruim voldoende om deze 1370 kilo wegende bolide voort te bewegen.
Aan deze cup deden 26 identieke auto's mee en er werden7 races verreden in 5 landen.
De auto's werden bestuurd door niet-professionele coureurs.

De Maserati MC12 is overduidelijk een volbloed GT & Endurance racer. Deze op de gelimiteerde straatversie gebaseerde en voor hoge prestaties ontworpen high-tech tweezitter is voorzien van een 6 liter V12 motorblok die een goede 630 paarden op de been brengt. Voldoende voor een topsnelheid van een kleine 330 km/h. Met deze auto zijn in 2004 al meerdere podiumplaatsen behaald. Ook in het FIA GT kampioenschap, waarvoor deze auto in eerste instantie werd afgekeurd, wist deze door Scalextric uitgebrachte versie, met startnummer 33 en de coureurs Bertolini en Salo, in Oschersleben de 1e plek te behalen. Men zal dan ook ongetwijfeld voor 2005 hoge verwachtingen hebben... 

De buitenzijde van de MC12...
Beide testmodellen zijn geleverd in de sportversie, dus in de bekende blauw kartonnen doos.
Bij het openen van de beide dozen valt 1 ding direct op; De enorme lengte van de MC12!
De doos is nauwelijks lang genoeg om deze auto afdoende plaats te bieden. Het is echt een heel lange auto, volgens opgave van Scalextric maar liefst 161 mm, maar liefst 16 mm langer dan de  al indrukwekkende Lister Storm.
Om maar gelijk bij deze auto te blijven; De auto is geheel gemaakt volgens de laatste normen die Scalextric zich gesteld heeft, mooi lakwerk, superstrakke prints en vele details zoals kleine spoilers, koelsleuven, leuke achterlichten en 2 vette uitlaten. De auto staat rondom op bijzonder aantrekkelijke velgen met zeer daarop strak Pirelli rubber gemonteerd. De glimmende remschijven en de metalen roosters onder de koelsleuven in de motorkap zijn een lust voor het oog. 
Wat viel ons verder nog op...? 
Met op de auto 10 maal het merklogo en 7 maal de merknaam is het overduidelijk een echte Maserati! Maar goed, gezien de resultaten tot dusver ook niets om je voor te schamen, dus waarom niet.... 

En het voorkomen van de Coupe...
Iets meer bescheiden is dan toch de Coupe. Deze gaat echter eveneens gekleed in een aantrekkelijk jasje en heeft zeker ook een racy uitstraling. De superstrakke scheiding van de kleuren rood en wit van het lakwerk blijft een lust voor het oog. Ook deze auto voorzien van remschijven, waarbij direct opvalt dat voor en achter iets andere velgen zijn gebruikt. Verder is ook het afplakken van een deel van de rechter koplamp en de achterlichten leuk om te zien.
Voor de rest geen overdreven luxe, we hebben het hier tenslotte over een gooi en smijt auto.
De vorm van de grille en het logo in de vorm van de overbekende drietand zijn zoals het hoort in chroom uitgevoerd. Hierdoor is de voorzijde direct herkenbaar als een Maserati, vandaar misschien de ietwat bescheidener aantallen van logo en merknaam....

Verlichting
Beide modellen zijn uitgerust met mooie verlichting voor en achter. Ook hier is weer aandacht aan besteed, want de MC12 heeft voor witte verlichting en de Coupe gele. De achterlichten van de Coupe zijn bovendien geheel volgens de nieuwste stand der techniek vervaardigt, want de gebruikelijke Leds zijn hier vervangen door SMD ledjes, die kleiner zijn als de dwarsdoorsnede van 'n luciferhoutje. De hoeveelheid licht dat er uit komt, is enorm.
Bij beide auto's roept de achterzijde duidelijk om aandacht. De MC12 vanwege zijn meerdere lampjes en de Coupe omdat de verlichting ook valt op de 2 dubbele uitlaten, wat een heel mooi effect geeft onder het rijden!

                 MC 12                                                                             COUPETechniek van de MC12
De techniek van de Maserati MC12 is nagenoeg gelijk aan die van de afgelopen jaar geteste Lister Storm. Deze sierde toen eveneens de cover van de catalogus van 2004. Zie testverslag in onze Sitemap. 
Een korte samenvatting; Het chassis zit ook nu met maar liefst zeven schroeven in de body bevestigd. Wat veel om de auto snel open te kunnen maken, maar wel stevig. Indien een steuntje afbreekt kun je in ieder geval nog vooruit. De zijkanten van deze auto maken geen vast deel uit van de body, maar zitten ook niet vast aan het chassis en zijn dus 2 aperte onderdelen.
De achtste schroef is ook nu bedoeld om het sub-chassis - waarop de motor en de achteras (in in-line opstelling) zijn geplaatst - van het chassis te scheiden. Het achterste gedeelte van het chassis zit dan ook weer geheel los. Als je op dat moment kijkt naar wat er op tafel ligt ben je bang dat het nooit meer goed komt...
Ook nu is de motor weer uit het midden geplaatst. Nog steeds redelijk bijzonder is de keuze van de kunststof pinion bij deze opstelling.
Helemaal achterin vind je ook de brede en aan de uiteinden getrapte magneet.


 
De techniek van de Coupe
De techniek van de Maseratri Coupe blinkt in vergelijking tot zijn broer uit van eenvoud.
Een strak chassis en eenvoudig van opbouw. De bode zit met 6 schroeven vast. Bij deze auto heeft men weer gebruik gemaakt van de zo vertrouwde sidewinder opstelling van motor en as. Keurig om te zien dat de bedrading netjes met tape op het chassis is vastgeplakt. Op deze manier is het wat eenvoudiger om de body terug te plaatsen zonder dat de draden in de weg komen te zitten.
De langwerpige en geheel platte magneet zit standaard net voor de motor. Er is echter ook een plekje beschikbaar net voor het midden. Deze zal zeker voor meer uitdaging zorgen. Voor diegenen die graag de magneet weg laten en met lood willen experimenteren, plek genoeg.
Hoog tijd om alles weer te monteren en de baan op te gaan.De rijervaringen

De eerste meters zijn voor de Coupe.
Het bekende geluid dat de sidewinder produceert klinkt heerlijk vertrouwt in de oren. Acceleratie en remwerking zijn zoals we van Scalextric gewend zijn prima in orde. De auto reageert gretig op het gas en maakt een pittige indruk op de baan.
Met de magneet in de standaard positie is de wegligging meer dan in orde, naar onze zin zelfs iets teveel. We hebben het hier in het echt tenslotte over bumper aan bumper rijden, af en toe een duwtje en regelmatig schuivers van de baan. Dus even de magneet naar de voorste positie en opnieuw op het gas. Direct wordt het een hele sport om de auto foutloos over de baan te sturen. Heerlijk gooi en smijtwerk van de achterzijde is het gevolg. Spanning te over.
Gaat de auto (of eigenlijk de bestuurder) de fout in eindigt de auto vaak netjes 180 graden gedraaid naast het spoor. Dit is wat we zochten in een dergelijke voiture...

Hierna is het.. baan vrij voor de MC12.
Er blijken, ondanks gebruik van dezelfde motor, veel verschillen tussen beide auto's te zijn. De auto reageert duidelijk meer als een echte GT wagen. Hij straalt rust uit in de richting van de bestuurder, wat duidelijk goed is voor je zelfvertrouwen. Ieder rondje heb je het idee dat je meer uit de auto kunt halen. Dit doet hij trouwens in een weldadige rust, zeer waarschijnlijk juist het gevolg van de kunststof pinion. Echt een auto om "er eens lekker voor te gaat zitten" als je wat meer tijd hebt. Een korte drift behoort op de wat gladdere banen zeker tot de mogelijkheden zonder dat dit gelijk wordt bestraft met een uitvlieger. Het zoeken naar de snelste rondetijd zal lange tijd een uitdaging blijven.
Steek je wat meer tijd en geld in het tunen van deze auto (waarvoor hij eigenlijk bedoeld is) zal het beslist een fijne wedstrijdauto kunnen worden.

Eindoordeel
Scalextric bedient met het uitbrengen van deze 2 Maserati's zowel de vele endurance liefhebbers als de liefhebbers van cup-races. Beide auto's zullen in hun betreffende race-klasses beslist prima uit de voeten kunnen. Onderling zijn ze echter beslist niet aan elkaar gewaagd en zo hoort het ook. De techniek van beide auto's is geheel anders en beslist aangepast aan het soort auto. Uiterlijk en rijgedrag zijn van weer van hoog niveau. 
Zijn er dan geen punten van kritiek? Jawel, ook die hebben we gevonden.
Klein minpuntje is dat het printplaatje van de verlichting aan de voorzijde in de weg zit als je het schroefje van het ( ronde) schoentje los wilt draaien. Dit betekend dus losmaken en plakken. Maar goed, het vervangen van de slepers kan bij dit schoentje ook vanaf de onderzijde
.
En verder, tja, op de MC12 bleek het wiel linksachter wat scheef op de as te zitten. Gelukkig hebben we dit bij Scalextric maar zelden meegemaakt en zal het vermoedelijk een incident betreffen. Op de baan was hier trouwens nauwelijks iets van te merken.
Al met al zullen kopers van een van deze of misschien zelfs beide auto's, ook vanwege de nog steeds vriendelijke prijsstelling hiervan, zeer zeker tevreden kunnen zijn met hun aanschaf. 
Profiel

Maserati MC12 & Maserati Coupe
Aandrijving: MC12 inline & Coupe sidewinder
Banden: beide op slicks
Magneet: ja
Verlichting: voor en achter

Webtips
Scalextric
Hobbytime (importeur)
Maserati
FIA GT


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail

09 april 2005 - Copyright racebaan.com