HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
TEST: DUCATI EN HONDA VAN SCALEXTRIC
Scalextric heeft de exclusieve rechten verworven voor het maken van de motoren die deel uit maken van het MOTOGP kampioenschap. Exclusiviteit is voor een fabrikant misschien wel aardig, maar voor de consument natuurlijk een ramp. Mooi voorbeeld hiervan zijn de Ferrari’s van Carrera. Exclusiviteit heeft helaas het vervelende bijeffect dat een fabrikant geen concurrentie heeft. Voor ons een aanleiding om eens te kijken of Scalextric wel de juiste invulling geeft aan de exclusiviteit van MOTOGP.
NIET NIEUW, WEL MOOIER
Motoren voor op de racebaan zijn niet nieuw. De wijze waarop Scalextric dit product in de markt zet, gaat echter toch wel iets verder dan een paar motortjes met slepers. Bij Scalextric is veel energie en geld gestopt in het verwerven van de exclusieve rechten. Verder is een forse inspanning bij productontwikkeling gedaan. Ook qua promotie pakt Scalextric fors uit als het gaat om deze MOTOGP's. Voor deze motoren is een speciale catalogus en zelfs een speciale website gemaakt. Allemaal signalen dat Scalextric dit product erg serieus neemt. Maar hoe serieus is dit product nu daadwerkelijk? Wie de motoren bekijkt zal zich verbazen over de detaillering, de opdruk en de afwerking. Het ziet er in ieder geval heel serieus uit!
DETAILS
Afgelopen weekend heeft racebaan.com in de paddock van de TT van Assen (zie reportage) rond mogen kijken. We hebben dus erg goed op ons netvlies (en hard disk) staan hoe een MOTOGP er uit moet zien. Met deze referentie kunnen we maar tot één conclusie komen. De motoren van Scalextric zien er prachtig en zeer realistisch uit. Sterker ze zien er fantastisch uit. Alles zit erop: een kuip, ketting, remschijven, prachtige banden en dito velgen. Natuurlijk spatborden, remklauwen, vering, brandstofdop en uitlaat. Zelfs de niet motorfreaks zullen deze motoren als een lust voor de ogen ervaren. Is het echt allemaal zo top? Ja! En wie echt wat zoekt komt niet verder dan het coureurfiguurtje dat wellicht iets levendiger had gekund.  De doorsnee coureur met de bochel op z’n rug en ingetrokken pootjes ziet er in het echt echter ook niet al te charmant uit. Leuk detail is de wijze waarop de coureur op de motor blijft zitten: met een magneet! Een magneet zit er ook onder de motor om deze op de baan te houden. Om te zorgen dat de motor niet kantelt zitten er aan weerskanten een steuntje. Deze slepen (schuren is een beter woord bleek later) dus over de baan. Het geleideschoentje zit tussen de twee wielen en de motor (nieuw type) ligt uiteraard in de lengte. Op de achteras is geen ruimte voor een tandwiel en dat zit IN de velg. Het demonteren van een slotmotor is toch een ander verhaal dan even een autootje opschroeven. Leg de onderdelen van links naar rechts als je de motor demonteert. Zo kan je je in tegengestelde richting de motor weer opbouwen. Het geheel zit zeker netjes in elkaar en ook hier blijkt dat Scalextric dit product erg serieus neemt.
TRUTTIGER DAN BORDUREN
Hoe mooi de motoren ook zijn. Hoe mooi de promotie rond dit product ook is. De MOTOGP’s zijn toch vooral bedoeld om te racen……… dus op de baan ermee! En dan gaat het fout………….
Als je je beperkt tot het bewonderen van deze motoren, dan zal je niet worden teleurgesteld. Ze op de baan zetten voor een foto lukt nog prima en ziet er beslist leuk uit. Maar er mee rijden is gewoon een drama. Topsnelheid is hoog en daar blijft het bij. De motoren zijn nauwelijks in de baan te houden. De steunen schuren over de baan en beschadigen deze. Dat schuren van de steuntjes maakt ook nog eens een zeer vervelend geluid. 
Grootste kritiek is echter dat de motoren truttig rechtop door de bocht gaan. Als het rijdt ziet het er niet uit. Het is frustrerend en als dit slotracen is dan gaan we morgen borduren. Is een stuk minder truttig! Als wij het bij Scalextric voor het zeggen hadden, dan stond degene die voor dit technisch ontwerp verantwoordelijk is NU op straat. We hebben ons nog nooit zo heftig uitgelaten over een product, maar dit product is een belediging voor de consument. 
Wie toch met de motoren wil rijden moet beslist voorkomen dat hij binnenbochten (R1) gebruikt. Verder heeft Scalextric een aantal nieuwe kuipbochten die een oplossing bieden. Deze zijn minder stijl dan de voorganger(s) en speciaal gemaakt voor de motoren, zodat deze toch enigszins kunnen overhellen. Een sullige oplossing, want het probleem van overhellen moet in de motor worden opgelost en niet in de baan!
CONCLUSIE
Op meerdere plaatsen in racebaanland worden verwoede discussies gevoerd over de kwaliteit van racebaanproducten. Een deel van de hobbyisten vindt dat een product gewoon uit de doos goed moet functioneren. Een ander deel vindt het heel normaal dat je aan een slotcar nog flink moet knutselen om er een fatsoenlijk rijdend iets van te maken. Zelf zijn wij van mening dat deze laatste groep voor een ongezonde marktwerking zorgt. Door toch slecht rijdende slotcars te kopen wordt de fabrikant NIET gecorrigeerd! Maar deze hobbyisten worden met deze motoren op hun wenken bediend, want hier heb je genoeg uitdaging! Niet meer klagen als je niks te knutselen hebt! Voor de normale consument – hij die mag verwachten dat een fabrikant zijn werk heeft gedaan – is er maar één advies mogelijk: laat ze in de winkel staan! Dat valt niet mee want ze zien er wel fantastisch uit. Alleen na de bijna eindeloze reeks aan topproducten neemt Scalextric niet alleen zichzelf, maar vooral de consument niet erg serieus.
Bij Scalextric zijn ze beretrots betreffende de exclusiviteit van MOTOGP. Voor ons als consument zou het beter zijn als er minimaal twee fabrikanten zich met MOTOGP bemoeide. We vragen ons dan ook oprecht af, of in een dergelijke situatie Scalextric de moed had gehad dit product in de markt te zetten?
Profiel
Ducati & Honda
MotoGP 2003
Aandrijving: inline
Banden: slicks
Magneet: ja
Referentienr: C6008 & C6001
Webtips
Scalextric
Scalextric - MotoGp
Hobbytime (importeur)
MotoGp
Ducati
Honda (motoren)
Borduren pagina

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
1 juli 2004 - Copyright racebaan.com