HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
TEST: OPEL COUPE V8 VAN SCALEXTRIC
Precies twee jaar geleden hebben we de voorganger van de Opel Astra V8 Coupe getest. Voor wie net nieuw in het vak (de hobby!) is, of toen nog niet de beschikking had over internet hier nog even de conclusie van juli 2001:
"Als kind had ik ruim 30 jaar terug een Scalextric baantje, maar deze auto roept op geen enkele manier het sentiment van die tijd op en dat is een zeer groot compliment. Deze Opel is gewoon een op en top modern racebaanproduct. Theoretisch gezien mag de remweg wat beter en lampen achter zouden veel hobbyisten weten te waarderen. Naast dat deze Opel een heerlijke vechtauto is, is de detaillering en de afwerking van grote klasse. Mooier hoeft van mij persoonlijk niet, want het blijven natuurlijk wel autootjes om mee te racen."
Een prima recensie destijds, die ook door collega publicisten werd gesteund. Nu is het twee jaar verder en dus boeiend om eens te onderzoeken of deze nieuwe Opel toch nog beter is dan zijn voorganger.
PROFIEL
 Merk..................Scalextric 
 Auto.........Opel Astra V8 Coupe
 Uitvoering..............TV/Today
 Kleur.......................rood
 Referentienummer..........C2475A
 Lengte.....................142mm
 Breedte.....................61mm
 Hoogte......................42mm
 Gewicht.....................87gr
 Aandrijving...........sidewinder
 Overbrenging................9x27
 Banden....................slicks
 Bandenmaat voor.............20x9
 Bandenmaat achter..........20x10
 Verlichting.................voor
 Magneet..................2 stuks
 Verpakking...........geschenkbox
HET BLIJFT EEN VECHTJAS
van de voorganger van deze Opel weten we dat het venster tussen maximaal racen en uit de baan vliegen flinterdun is. Op dat vlak is deze nieuwe Opel Astra V8 Coupe toch iets milder. Of dit komt door de langwerpige magneet, meer grip met de nieuwe slicks of de vooras die uit één geheel is gemaakt is lastig te bepalen.
Deze nieuwe Opel is misschien wel toleranter, maar zeker niet minder spannend dan zijn voorganger. Juist door de tolerantie kan je ritme van je race blijven en lekker doorknokken voor de overwinning. Topsnelheid van deze Opel is super, acceleratie zeer goed en de remwerking mag een tikkie beter. Als de auto uit de baan gaat (wel je eigen schuld), dan gebeurt dat op een genuanceerd manier.
De recente Mercedes DTM van Scalextric is vooral een auto om heel mooi en heel hard te racen. Deze Opel is een echte knokker en wie hem in de vingers heeft kan de Mercedes zelfs de baas.
LAK IN DE PLUS
Deze dikke Astra zit prima in de lak en de opdruk is zoals de we de laatste jaren van Scalextric gewend zijn: vlijmscherp en zeer gedetailleerd. Verder is de Opel rijkelijk voorzien van details zoals een volledige cockpit met brandblusser en rollbar. Uiteraard details als spoilers (en een flinke ook), ruitenwisser en remschijven. Ook de spiegels ontbreken niet en deze zijn eenvoudige te verwijderen. Dit is handig als je met de auto gaat racen. De bodemplaat aan de voorzijde is minder scherp dan bij de Opel DTM van SCX, maar de scherpe vinnen aan de voorbumper maken de auto toch minder geschikt voor erg jonge kinderen. Op de doos staat vanaf 3 jaar, maar dat lijkt me wat optimistisch. Voor de groep tot 8 jaar heeft Scalextric genoeg leuke alternatieven.
Minpunt ten opzichte van de voorganger is de wijze waarop de uitlaten en de achterlichten zijn weergeven. Hier had toch iets meer ingezeten als je naar de rest van de afwerking van deze Opel kijkt. Geen minpunt ten opzichte van de voorganger, maar wel in zijn algemeenheid is het feit dat wel de voorlichten branden maar niet de achterlichten.
BASISTECHNIEK
Veel basistechniek in deze Opel zoals we die al een aantal jaren kennen van Scalextric. De standaard magneet kan in drie standen worden geplaatst. De standaard stand is bij een Scalextric Sport baan zeker nodig, maar bij SCX en Ninco kan de magneet gerust naar voren. Bij de Sportversie zit nog een extra magneetje, maar dat bewaar je maar voor een auto die echt niet op de baan wil blijven, want deze Opel heeft het echt niet nodig. De prima slicks en de standaard magneet zorgen voor voldoende grip en het moet natuurlijk nog wel een beetje spannend blijven. De voorganger van de Opel beschikte nog over onafhankelijk draaiende voorwielen. De voordelen van deze constructie zijn waarschijnlijk kleiner dan de technische kwetsbaarheid dus is voor een as uit één geheel gekozen. De motor is geplaatst als sidewinder en het geleideschoentje is van een zelfcentrerend type. Voor de thuisracer zorgeloze en prima techniek.
CONCLUSIE
Als je de prijs naast de kwaliteit in de eindbeoordeling meeneemt, dan moeten alle concurrenten toch eens achter de oren krabbelen. Het hier geteste exemplaar is een gelimiteerde Sportversie, maar de standaardversie is op wat flauwekul als een pasje en een luxe doos net zo mooi en gaat net zo hard. 
Meermaals is bij testen op Parkzoom niet vast komen te staan dat een Sport versie harder rijdt dan een gewone versie. De gewone versie van deze Opel is wel goedkoper dan standaard auto's van alle concurrenten! Niet alle concurrenten hebben licht en zeker geen reserveschoentjes (2 Ninco schoentjes kosten 4 Euro!) en opdruk en details als deze Scalextric.  Net als de vorige Opel is ook deze Opel een op en top racebaanproduct. Missers zijn de uitlaten en achterlichten. Onnodig is het pasje dat bij een Sportversie zit. Subliem zijn opdruk, details en het is (blijft?) vooral een lekkere vechtauto.
Webtips Opel Astra
Officiele DTM site op:  www.dtm.de
Fabrikant van deze slotcar: Scalextric
Importeur van deze slotcar: Hobbytime

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
7 juni 2003 - Copyright racebaan.com