HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
TEST: PITSBUILDING VAN SCALEXTRIC

Scalextric heeft vroeger als een van de eersten accessoires voor bij de racebaan uitgebracht. Met name de tribune, standaard voorzien van toeschouwers, is nog steeds een gewild en veel gezien item. Ook de losse toeschouwers langs de baan zijn vaak van hun hand. Na de introductie van Scalextric sport kwamen ze met een serie kartonnen gebouwen op de markt. Natuurlijk voor de consument een stuk goedkoper maar, ondanks dat ze er best goed uitzagen, nu eenmaal niet zo mooi als kunststof. Gelukkig voor ons zijn er sinds kort weer nieuwe gebouwen op de markt.
Een hoge tribune, een controletoren met podium en het hier geteste pitgebouw, productnummer C8321.
Het geheel zit verpakt in een stevige doos in de nu bekende Scalextric kleuren. De voorzijde wordt opgesierd door een duidelijke afbeelding van het gebouw zonder verdere poespas. Op de achterzijde een voorbeeldopstelling van de diverse gebouwen. In de buitendoos nog een binnendoos met daarin alle onderdelen. Weinig kans op transportschade op deze manier!

INHOUD
In de buitendoos zit dus nog een binnendoos die de inhoud beschermt. Bovenop vinden we de gebruiksaanwijzing in zwart-wit. Uitgeklapt lijkt een en ander ook bijzonder eenvoudig uitvoerbaar, een en ander wordt afgebeeld in slechts 7 tekeningen.
De onderdelen zitten, afzonderlijk of in setjes, verpakt in plastic zakjes. Na de zaak even overzichtelijk te hebben neergelegd, zoals hiernaast te zien is, zie we op de meeste onderdelen een aantal royale letters staan, behalve op de delen met de vensters.
De letters corresponderen met de onderdelen op de bouwtekeningen. Kan eigenlijk niet misgaan dus. Tijd dus om te gaan bouwen....

MODULAIR
De onderdelen van deze verschillende gebouwen zijn trouwens modulair. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke onderdelen van de gebouwen ook onderling uitgewisseld en gebruikt kunnen worden. Op de afbeelding hierboven zie je linksboven enkele op deze manier samengestelde gebouwen. Legio mogelijkheden dus om ze naar eigen behoefte op te bouwen. Het geheel kan zonder gebruik van lijm worden gemonteerd, het geheel kan zo in elkaar worden geklikt.  Aangezien we het hier toch hebben over kinderspeelgoed wl zo prettig. We zijn benieuwd hoe of dit in de praktijk goed zal blijken te werken... 

BEGANE GROND
Met behulp van de tekening zijn de betreffende onderdelen zo gevonden. Men begint ook bij Scalextric "bij die bodem". Overigens erg prettig dat de basiskleur van deze gebouwen stemmig betongrijs is. Wel zo natuurgetrouw.....
De begane grond, compleet met functionerende roldeur zit in een mum van tijd in elkaar. Alles past prima, nergens kracht nodig om iets te forceren. Let wel even op dat je de handgreep van de roldeur aan de goede zijde zet! Afijn, eigenlijk zou de begane grond al zo gebruikt kunnen worden. Roldeur open, auto erin, wat toeschouwers op het dak en klaar. Maar nee, we gaan vrolijk verder met de eerste etage.... 
EERSTE ETAGE
De eerste etage bestaat uit niet meer dan 2 zijwanden en 2 vensterwanden, die voor- en achterkant vormen. De zijwanden worden in het dak van de begane grond geklikt en de vensterwanden glijden daar tussenin.
Alles pas opnieuw perfect en sluit keurig aan.
Tja, dan zijn we eigenlijk klaar volgens de tekening. Even een uurtje lekker bouwen zit er dus niet in. Maar goed, daar is hij ook niet voor bedoeld. Het geheel zit stevig in elkaar, een extra controle is niet noodzakelijk.
We nemen vervolgens het bijgeleverde stickervel ter hand , met zowel Scalextric als andere reclame, en bekijken op ons gemak welke reclame we waar willen plaatsen. Aangezien wij zelf een ander merk baan gebruiken plakken we de merkreclame dit keer aan de zijkant en de overige reclame lekker opvallend aan de voorzijde....

VOLWASSEN
Op het moment dat we hier mee klaar zijn is het gebouw dus af. Het geheel ziet er strak en volwassen uit en heeft beslist uitstraling.
Uiteraard kun je, als je meerdere gebouwen naast elkaar plaatst, de stickers aan de zijkanten weglaten.  Deze stickers kun je dan bijvoorbeeld gebruiken om je pitmuur mee op te sieren of zo.
Wat we nog niet hebben gezegd is dat de bodemplaat in de pits is voorzien van een drietal groeven om het schoentje van de auto's in te laten zakken. Er is voldoende ruimte in de pitbox om twee auto's naast elkaar te stallen. Ook voor de wat bredere auto's van andere merken overigens, dus daar hoef je het niet voor te laten!
Uiteraard zouden wij racebaan.com niet zijn als we de pitbox niet toch even optuigen....

INDRUK
Om een indruk te krijgen van hoe een een ander er uit komt te zien, hoogste yijd om een auto de pits in te sturen. Als auto gebruiken we de laatste aanwinst van Scalextric, de door velen verwachte Aston Martin DB9, waarvan binnenkort hier op racebaan.com uiteraard ook een testverslag. Verder nog wat poppetjes uit een doos. Niet helemaal willekeurig, de pitcrew moet wel een beetje bij de auto passen. Wat officials, vips en toeschouwers erbij en het geheel "komt langzaam tot leven"...
Natuurlijk zijn er legio mogelijkheden om een en ander ng mooier te maken. Denk hierbij aan het plaatsen van verlichting, het vullen van de pitbox met materiaalkasten, banden, e en tankinstallatie etc. etc. Kn maar hoeft niet! 
Je kunt natuurlijk ook de reclame zelf aanpassen aan je eigen thema of voorkeuren. Als we op ons gemak naar het eindresultaat staan te kijken wordt de behoefte om eindelijk aan onze eigen vaste baan te gaan beginnen alleen maar groter. De kans dat langs onze baan enkele van deze pitgebouwen zullen gaan verschijnen is niet geheel onwaarschijnlijk... Tot slot nog even nog even de afmetingen van dit gebouw;
De breedte is 17,5 cm, hoogte (incl. grondplaat) 21 cm en de diepte 20 cm, eveneens inclusief grondplaat. Waarvan akte!

CONCLUSIE

Scalextric maakt ons inziens met deze gebouwen een goede zet richting publiek, maar ook richting concurrentie. De bouw bleek inderdaad kinderlijk eenvoudig te zijn, van het openen van de doos tot en met het plakken van de stickers vergde ongeveer een kwartiertje.
Kwaliteit, afwerking, mogelijkheden en uitstraling van dit gebouw is helemaal in orde.
Wat ons betreft een topper onder de gebouwen voor bij je racebaan.....
Welgemeende complimenten zijn hier dan ook op zijn plaats!Deze foto als achtergrond? Klik hier!

Leverancier van dit pitgebouw: Scalextric

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
02 augustus 2006 - Copyright racebaan.com