HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
TEST: RENAULT FORMULE 1
Nog net op tijd voor de kerstinkopen lanceert Scalextric de nieuwe Renault Formule I. Een paar spikkeltjes in de lak zijn hopelijk niet het gevolg van de nodige haast om deze auto op tijd in de winkel te krijgen. Wellicht gaat het om een exemplarisch geval en we moesten de foto's al flink vergroten om het te zien. Wat echter wel direct opvalt is de vrij kale opdruk. Wie wat meer thuis is in het F1 gebeuren weet dat Mild Seven ontbreekt op dit model. Mild Seven is een van de sigarettensponsors en die worden meer en meer in de racerij geweerd. Op speelgoed wordt al jaren geen sigarettenreclame geplaatst, maar modelauto's horen natuurlijk zo realistisch mogelijk te worden nagemaakt. Natuurlijk is roken slecht, maar van betuttelen knapt ook niemand op. Ondanks het ontbreken van Mild Seven is deze Renault toch een zeer belangrijk model dus tijd voor een nader onderzoek. 
88 PUNTEN
Renault speelde in het seizoen van 2003 een belangrijke rol in het WK Formule I, maar kon net geen aansluiting vinden bij de top drie. Met 88 punten (Alonso 55, Trulli 33) zetten Renault toch een keurig prestatie neer en hield teams zoals Sauber, Toyota en Jordan zeer ver achter zich.
De Renault is met de geel (Renault autosport) en blauw (Mild Seven) een zeer opvallende verschijning op de circuits. Deze kleurcombinatie komt ook op dit Scalextric model goed tot zijn recht. De opdruk is zoals we van Scalextric al een tijdje gewend zijn ragscherp. Zelfs de opdruk op de spiegels, wish bones en natuurlijk op de banden is aanwezig. Liefhebbers van details zullen toch van deze Renault smullen. Prima details zijn de luchthappers om de remschijven te koelen. Maar ook een onderste randje van de helm dat iets uitsteekt. Ook erg fraai zijn de metalen roosters in de side pods.
GEEN STURENDE WIELEN
In tegenstelling tot Ninco en SCX zet Scalextric geen sturende voorwielen op haar "open wheels". Voor beide is echter iets te zeggen. Sturende voorwielen hebben maar een beperkt voordeel en komt meer voort uit het feit dat de wielen afzonderlijk draaien dan dat ze sturen. Sturende wielen zijn zeer kwetsbaar en een starre ophanging zoals op deze Renault kan heel wat hebben en dat is ook wat waard. De motor ligt bij deze Renault uiteraard in de lengte en de standaard magneet kan zowel voor als achter de motor worden geplaatst. Bij de Sport versie wordt een extra magneetje geleverd. Het voorste deel van het chassis is een los plaatje en hieronder kan het extra magneetje worden geplaatst. Deze Renault is overigens erg lastig te demonteren en de nokjes waarmee het middelste deel van de body vast zitten lijken ons wat kwetsbaar. Net als de TVR Tuscan (getest 12 november 2003) beschikt deze Renault F1 over het nieuwe geleideschoentje van Scalextric.
HOGE TOP
Met een standaard transformator (die bij de startsets zit geleverd) is de top van deze Renault eigenlijk te hoog. Een paar volt minder (11 volt is echt meer dan zat) zorgt dat de Renault heel blijft en dat geeft ook een veel realistischer beeld. Ook bij een wat lagere spanning zijn acceleractie en top erg goed en de raceuitdaging hoog. Het racegedrag is neutraal en deze Renault is een echte allemansvriend. Ga je bij het uitkomen van de bocht echter te vroeg op het gas dan zal de Renault uitbreken, maar corrigeren is nog steeds mogelijk. Dit hebben we ook bij eerder F1's van Scalextric gezien. Voordeel is toch dat je net in de baan blijft, maar het zijn wel even heel spannende momenten. Gaat de Renault wel uit de baan? Bij lage spanningen zoals 11 volt gebeurd dat zeer genuanceerd en de auto schuift gewoon rechtdoor. Bij hogere spanningen rij je in een crash of tien alle spoilers en camera's van een dergelijke auto.
CONCLUSIE
Met deze laatste F1 heeft Scalextric weer een prima product opgeleverd en veel F1 fans zullen ze hiermee een groot plezier doen. Natuurlijk blijft de discussie welke reclame wel of niet op een model een lastige. Toch zijn wij van menig dat als je geld wilt verdienen aan verzamelaars de (model) auto's van ALLE opdrukken moet zijn voorzien. We blijven ook van mening dat op speelgoed dit soort reclame beslist NIET thuishoort. Met de Sport serie heeft Scalextric echter toch al voor een productdifferentiatie gekozen om de verzamelaar te bedienen. Als je toch geld aan de verzamelaar wilt verdienen hoort daar ook een iets minder vrome koers als het gaat om welke opdruk wel en welke niet. Los van de Mild Seven opdruk is deze Scalextric F1 meer dan een geslaagd model. De Renault is keurig afgewerkt en beschikt ook nog eens over prima race-eigenschappen. Dus op de valreep nog een super tip voor de Kerstdagen!
Profiel
Renault F1
Aandrijving: inline
Banden: profiel F1
Magneet: ja
Referentienr: C2397(A)

Webtips
Scalextric
Hobbytime (importeur)
Renault F1
 

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
14 december 2003 - Copyright racebaan.com