HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

TEST: SCX AUDI R8 PRO GT

De trend voor betere (tuning)onderdelen voor slotcars is toch alweer een heel tijdje aan de gang. Merken als bijvoorbeeld Slot.it, NSR en MBSlot hebben daarmee goede zaken gedaan.
Ninco en Scalextric hebben sinds een jaar of twee ook hun eigen lijn pro-onderdelen.
Ook SCX heeft (eigenlijk al jaren!) kwalitatief betere onderdelen in het programma, zij het in beperktere mate. Onlangs kwamen ze uit met de Citroën Xsara en deze Audi R8, beide in Pro-versie. In dit artikel aandacht voor laatstgenoemde Audi R8. Dit is één van de souvenirs die in Spanje werden aangeschaft. Vandaar ook het feit dat op de doos en op de onderzijde van het chassis weer Scalextric te lezen is. Binnenkort komt dit in een ander artikel weer ter sprake, dus genoeg daarover. Mocht je interesse hebben, hier in Nederland in ieder geval vragen naar SCX. 
Het pakket wordt geleverd in de hiernaast afgebeelde kartonnen doos. Daarin zit een schuimrubber inleg. Hierin vinden we het reeds opgebouwde chassis, de body, een extra subframe, reserveschoentje, reserve- slepers en een doosje met schroeven voor de body en reserve imbus schroefjes met imbus sleuteltje. O ja, ook nog een reserverem. Jawel, u leest het goed....!!?? Onder het schuim vinden we een meertalige handleiding met illustraties.
Onderdelen
Zo meteen meer over deze rem. We gaan eerst even op zoek naar de technische verschillen met een standaard Audi R8. Kijken we aan de bovenzijde van het chassis valt direct op dat SCX bij deze Pro versie gebruikt maakt van kabels tussen motor en schoentje. Geen koperen strips in deze Audi. Het schoentje zit in deze auto met een schroefje in de body bevestigd. Ook in deze auto maakt SCX gebruik van een subframe. Het kroonwiel is er een van het type Slot.it om het zo maar te noemen. De achteras zit in het subframe bevestigd met de inmiddels wel bekende kleine ronde lagertjes. En achter het kroonwiel komen we een toch wat vreemd voorwerp tegen. Eerste indruk was dat dit mogelijk een vetvanger was?! Maar nee, dat kan niet. Het kroonwiel draait tenslotte de andere kant op als de auto rijdt... Een blik in de handleiding leert ons dat SCX hiermee de auto heeft willen voorzien van een dynamische rem. Jawel. Een extra remfunctie, buiten de remkracht die de motor normaal gesproken opbrengt. Omdat het subframe los kan bewegen van het chassis gaat het chassis met remmen naar voren. Op dat moment zou de rem tegen het kroonwiel moeten drukken en zo meer remwerking moeten creëren. Of het werkt?
We zullen zien, het klinkt in ieder geval interessant. Het is trouwens maar goed dat dit onderdeel met een schroefje is bevestigd en dus uitgenomen kan worden. Want menig reglement zal dit onderdeel waarschijnlijk niet reglementair verklaren. Zeker niet als het ook nog blijkt te werken...!


PROFIEL
 Merk.........................SCX 
 Auto.....................Audi R8
 Uitvoering...................PRO
 Kleur.......................glas
 Referentienummer...........50570
 Lengte....................146 mm
 Breedte....................63 mm
 Hoogte.....................32 mm
 Totaalgewicht..............80 gr
 Kap........................17 gr
 Bodemspeling......... instelbaar
 Aandrijving...............inline
 Overbrenging...............10x26
 Banden....................slicks
 Bandenmaat voor...........17,5x9
 Bandenmaat achter...........20x9
 Verlichting..................Nee
 Magneet......................Nee


Instelmogelijkheden

  Het subframe ligt min of meer zwevend in het chassis. Het kan dus eigenlijk alle kanten op bewegen en ook veren. Met behulp van 3 imbus schroefjes (1 voor, twee achter) kan de beweging naar wens worden beperkt of zelfs geheel weggenomen worden. Ook de vooras is met behulp van  2 schroefjes (van onderaf) naar wens in hoogte af te stellen. Niet helemaal origineel verzonnen, maar beter goed gejat dan slecht bedacht toch?! Het laat in ieder geval zien dat SCX heeft nagedacht over de wensen van de gebruikers van een auto als deze. De hoogte van de bodemplaat is zo aan te passen aan een reglement.
De auto is afgemonteerd met vier aantrekkelijke lichtmetalen 15- spaaks velgen, zwart van kleur. 
Rest nog te vermelden dat de motor zeer vast in het subframe zit. Dat hoort ook zo en is meestal ook geen probleem bij SCX . Toch biedt men de mogelijkheid om de motor nog met een schroefje vast te zetten. De gaten in frame en motor zijn al aanwezig. De onderkant onthult dat de auto is voorzien van een SCX Pro Speed motor en Pro slepers. Het schoentje heeft een royale uitslag.

De body
 Zoals hierboven al te zien was is deze uitvoering van de Audi R8 Voorzien van een zogenaamde glasswork body. Oftewel een transparante kap. Je kunt zo ook met body een blik werpen op de binnenzijde van het model.
Je kunt de auto natuurlijk van een eigen uiterlijk voorzien. Maar de inbouw van verlichting kan ook voor een heel leuk effect zorgen op de baan! Of de maatvoering van de bodysteuntjes hetzelfde is als de standaard Audi's hebben we niet uitgeprobeerd. Zo ja zou de auto ook voorzien kunnen worden van een andere, kant en klare Audi R8 body van SCX. Dan zou je deze body bijvoorbeeld kunnen bewaren voor de vitrine. Twee antennes zijn los bijgevoegd. De grote achterspoiler is van hard plastic en is wit van kleur, evenals de spiegels. Die trouwens op een verschillende plek zitten, maar dat terzijde. Al met al een leuk gezicht om te zien. 


 

Tot slot

Ook de rijtest van dit model volgt dus over een tijdje. We zijn benieuwd naar de prestaties van deze slotcar. Gezien de gebruikte techniek en het feit dat motor en achteras zeer strak in het frame bevestigd liggen lijkt deze test interessant te gaan worden. Zeker in combinatie met de vele instelmogelijkheden van de auto. We gaan hem ook zeker vergelijken met een standaard Audi R8 van SCX en ook nog met de snellere Dome van onze Jan Lammers. 
Wel zijn we benieuwd naar de prestaties van de banden. Hoewel ze netjes afgewerkt zijn voelen ze niet erg stroef aan. Bovendien vertoont één band een klein scheurtje en sluiten ze rondom niet helemaal aan op de velg. Met wat aandacht is dit laatste wel te verhelpen. Maar dit is niet de eerste keer dat we dit verschijnsel tegenkomen. Iets meer aandacht voor kwaliteit en montage van de banden is toch wel op zijn plaats SCX! Zeker als je het hebt over een Pro-auto.
Maar goed, misschien moeten er wel geheel andere achterbanden worden gemonteerd om goede grip te creëren. O ja, bijna vergeten. Een magneet heeft deze auto niet aan boord! Ook geen gereserveerd plekje daarvoor trouwens. Maar wel voldoende plek voor het uitbalanceren met lood.
Zoals gezegd: De beloftes zijn goed, of het in de praktijk ook zal blijken?? Tzt meer hierover.

  

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
15 augustus 2007 - Copyright racebaan.com