HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


SCX VINTAGE; BRITISH RACING MOTORS (BRM) P261


Tijdens de inventarisatie van ons testmateriaal kwamen we deze klassieker tegen. Tot onze schaamte hadden we hier tot op heden nog geen aandacht aan besteed, dus bij deze alsnog.
Want de auto verdient aandacht. Al was het alleen maar omdat het historisch gezien toch een bijzondere racewagen was. De titel zegt het al, ooit de trots van Engeland in autosport gebied.
Een stukje nostalgie om het zo maar te zeggen. In origineel Brittisch green uitgevoerd natuurlijk!
Een redelijke moderne slotcar uit de stal van SCX. Maar in de stijl van de auto's waarmee onze hobby ooit is begonnen. Bij een auto als deze hoort een stukje historie. Misschien wel de belangrijkste motivatie om een slotcar als deze aan te schaffen. Want hoewel er beslist aardig mee te rijden is, er zijn veel fijnere wagens voor op je racebaan. Liefhebbers zullen echter met een auto als deze beslist op avontuur gaan en de nodige rondjes ermee draaien. Of gewoon aanschaffen als sieraad natuurlijk. Laten we maar eens een stukje geschiedenisles nemen.


   
Brittisch Racing Motors (meer bekend als BRM) was dus een Brits Formule 1 team. Het werd opgericht in 1945, direct na de tweede wereldoorlog. Hun hoofdwerkplaats lag aan Spalding Road, Bourne, in Lincolnshire. Achter het Eastgate House, de woning van teamleider Raymond Mays.
 BRM heeft van 1950 tot 1977 meegestreden binnen het formule 1 kampioenschap. Ze deden in totaal mee aan 197 grand prix, waarvan ze er 17 wisten te winnen. In 1962 wonnen ze zelfs het constructeurs kampioenschap en hun rijder van destijds, de beroemde Graham Hill werd wereldkampioen. Het was geen eendagsvlieg. In 1963, 1964, 1965 en zelfs nog in 1971 werden ze tweede in het constructeurs kampioenschap.
Wat de ontwikkeling van motoren betreft hebben ze, zoals de meeste merken, wat ups en downs gehad. Hun meest bekende motor was een 1.5 liter V6 (135 graden) motor. In vergelijking met andere motoren van die tijd was die motor enorm sterk. Nadeel was dat het maximum koppel slecht binnen een beperkt toerentalgebied beschikbaar was. Veel schakelen was dan ook vereist.
 BRM heeft ook motoren aan andere merken geleverd, waaronder John Meyer, McLaren en Matra.

 
Dan door naar de coureur in deze P261. Graham Hill, geboren op 15 februari 1929 te Hampstead, London, is zonder meer een van de bekendste coureurs ooit. De lijst van wapenfeiten is te lang om hier te benoemen. Hoe dan ook, gezien de wegligging van de auto's destijds, zeker in vergelijking tot de technieken van tegenwoordig, was de man een formidabel coureur met een bijzonder groot (race)hart. De voor Graham Hill zo kenmerkende Helm, zwart met witte strepen is, net als de eigenaar zelf, wereldberoemd. Dit ontwerp werd naderhand ook gebruikt door zijn zoon Damon Hill, tot op heden de enige zoon van een wereldkampioen F1 die zijn vader wist te evenaren. Ook het snorretje is kenmerkend voor deze fenomenale coureur.
Als laatste wapenfeit rest nog de vermelding dat Graham Hill tot op heden de enige coureur is die de driedubbele kroon heeft verdiend. Hij werd namelijk niet alleen wereldkampioen Formule 1, hij wist ook de 24 uurs van Le Mans en de Indy 500 op zijn naam te schrijven. Wie doet hem dat na?


Deze P261 streed mee in het kampioenschap van 1964. Ze moesten daar onder andere de strijd aan binden met Ferrari (dat jaar voorzien van een nieuwe V8 motor) en Lotus, de titelverdediger dat jaar.  Het werd een bijzonder spannend kampioenschap, een thriller zelfs.
Beslist de moeite waard om daar op internet eens in te duiken als je eens wat tijd over hebt. Al met al is deze slotcar van SCX een gigantisch brok race historie. Alleen dat rechtvaardigt de aankoop eigenlijk al. Want hoewel beslist leuk vormgegeven zijn er mooiere klassieke F1 wagens verkrijgbaar. Toch ziet dit model er op zich prima uit. Dat de auto daarnaast ook nog eens prima te gebruiken is op onze huidige racebanen is pure winst. Toch zal dat voor veel potentiële kopers van ondergeschikt belang zijn. Op de foto'
s is genoeg te zien van dit model. We gaan het dan verder ook niet bespreken. Op één detail na. En dat is de motor. Die zie je van buitenaf namelijk "liggen" als je tussen de armen van Graham doorkijkt. Geinig. Tot zover dit stukje nostalgie.....


Webtips

Fabrikant SCX

Informatie BRM

Wikipedia over Graham Hill


Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
27 november 2008 - Copyright racebaan.com