HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: CITROňN C2 VAN SCX (deel 2 van 3 over SCX rally)Bij deze het 2e deel van 3 over rallymateriaal van SCX. Na de beschrijving van de Suzuki Swift vorige keer nu de beurt aan diens concurrent, de CitroŽn C2. Nog zo'n heerlijk pittig racebakkie uit het Junior World Rally Championship. Dit artikel is min of meer in dezelfde vorm gegoten als het artikel over de Swift. Om het lekker herkenbaar te houden en natuurlijk ook hier onderaan weer enkele "live-beelden" uit Duitsland als begeleiding en vergelijk. Verder gaan we hier even "kort door de bocht" en verwijzen voor meer info naar het artikel over de Swift.
We gaan gelijk door naar de C2, in dit geval gestoken in het laatste door SCX uitgebrachte jasje.
Dit is de versie van 2005, met als bestuurder de Spanjaard Daniel Sordo. Hij werd in 2005 trouwens met deze C2 kampioen in genoemd kampioenschap!
Omdat de C2 en de Swift op het oog bijna even groot zijn hebben we het nog even nagemeten; Hoogte (chassis-dak) van de C2 is 41,6 mm en van de Swift 42,6 mm. De lengte van de C2 116,3 mm en die van Swift 115.6 mm. De breedte achter voor de C2 55,6 mm en de Swift 55,8 mm, de breedte voor is van de C2 56 mm en van de Swift 55,8 mm. Tot slot is de wielbasis (voor-achter) 73 mm voor de C2 en 74 mm voor de Swift. Oftewel, wat scheelt het? Een heerlijk duo om te zien!

Deze C2 als bureau achtergrond? Klik hier! of hier!Omdat we de auto's nu toch naast elkaar hebben zoeken we even naar wat verschillen en overeenkomsten. We zien ook op de C2 een luchthapper op het dak en een koelrooster in de motorkap. De C2 heeft echter maar 1 antenne. Beiden hebben een enkele uitlaat. Bij de C2 zien we aan de onderzijde dat SCX hier, in tegenstelling tot de Swift, weer details heeft aangebracht.
Ook de C2 staat op (fijnere) spraakvelgen, maar deze lopen hol, terwijl die van de Swift bol lopen.
Hadden we trouwens al gezegd dat de schoentjes verend zijn?
Verder valt op dat ook dit model qua verhoudingen erg goed lijkt op zijn 1/1 broertje. Ook dit is een lekker compact model. De kenmerkende achterste zijruit maakt ook bij het schaalmodel net dat beetje verschil. Ook bij de C2 zien we aan de A-stijl vast gegoten spiegels, die niet zullen sneuvelen bij een crash. De achterspoiler van de C2 zal vermoedelijk net een stootje meer kunnen hebben dan die van de Swift. 
Gezien de meerkleurige opdruk van de CitroŽn verdient de afwerking hiervan zeker een extra pluim. Bij deze. Er zit ook een heel mooie glans over de lak. Als we eerlijk zijn wint het uiterlijk voorkomen van de C2 het toch wel van de Swift. Wat model betreft gaat onze voorkeur toch nog steeds uit naar de Swift. Maar daarover mogen de meningen verschillen natuurlijk. 


Techniek
Als we de auto van binnen willen bekijken zien we nog een opvallend verschil. In tegenstelling tot de 3 schroefjes van de Swift moeten er hier 5 losgeschroefd worden voordat de body van het chassis verwijderd kan worden.
De techniek is verder hetzelfde als bij de Swift. Ook hier is gekozen voor betrouwbaarheid, eenvoud troef. De C2 is net als de Swift ook voorzien van verlichting voor en achter.
 Voor de rest is er niets bijzonders te vermelden, daarom de auto maar weer in elkaar gezet.
Hierbij zien we dat SCX op deze C2 weer de profielbanden gemonteerd heeft. Deze liggen overigens, mede vanwege het aangebrachte lengteprofiel over de gehele breedte van de band, wat hol op de velgen. De zijkanten zullen daardoor, zeker op een wat grover wegdek, gaan happen. Even schuren is hier wel gewenst.
Tuningtips
Nu we het toch over tuning hebben nog wat kleine aandachtspunten. Als je na aanschaf en thuiskomst het geduld op kunt brengen is het bij deze SCX motoren altijd aan te bevelen om ze, na het toedienen van een drupje olie, minimaal een half uur, liefst nog langer, te laten indraaien op een laag voltage, bijvoorbeeld 6 volt.
Liefst daarbij even de achteras verwijderen.
Daarna de as weer terugplaatsen en met een volt of 12 de pinion en het kroonwiel op elkaar in laten draaien. Eventueel hierbij het kroonwiel ietsje verwarmen, bijvoorbeeld door er even (voorzichtig!) een vlammetje van een aansteker bij te houden (niet erop!). Dit zorgt voor een wat milder geluid van de tandwielen. Daarna wat nieuw vet op het kroonwiel, een drupje olie op de vooras en de achter lagers en karren maar...

Rijtest
We hadden beloofd dat in dit artikel meer zou komen te staan over het rijgedrag van deze C2 en de Suzuki Swift. Bij het schrijven van dat artikel kwamen we er achter dat we bij het testen verzuimd hadden om een tijdmeting te doen. Dit geeft toch altijd een leuke indicatie over het rijgedrag onderling en de verschillen van het rijden met en zonder magneet. Zeker omdat de verschillen heel klein bleken te zijn. We zullen daarom beide auto's nog een keertje uitgebreid testen, maar dan met tijdmeting.
Onze bevindingen komen dan in het volgende artikel over de inner sliding curve. Deze maakt namelijk, net als de standaard sliding curve, deel uit van de layout van onze toekomstige rallybaan. Let wel, we hebben het dan nog altijd over een testopstelling hoor! Bij die gelegenheid dan gelijk ook nog wat plaatjes van een andere uitvoering van deze C2 en van de Ford Fiesta.Conclusie

Over het algemeen genomen is de conclusie over de CitroŽn C2 eigenlijk niet zo verschillend dan die over de Suzuki Swift. Een lekker klein en stoer rallybakje om te zien. Met meer dan voldoende detaillering en van goede kwaliteit. Zowel qua uitvoering als wat betreft de gebruikte techniek.
Alleen de banden kunnen voor gebruik wel een beurtje gebruiken. Natuurlijk slijten ze in de loop der tijd ook vanzelf wel af. Zeker als je zonder magneet rijdt en lekker veel drift met de auto.
Naast elkaar zijn deze 2 rakkers uit het junior 1600 kampioenschap een mooi duo. Jammer dat ze nog schoon zijn, anders hadden ze nog beter bij de gespaarde modderversies gepast. Maar niet getreurd, ze mogen toch blijven. En smerig worden ze toch wel als we straks gaan strooien....
Met name ook welkom omdat deze racemonstertjes 2 wiel aangedreven zijn. Dit in tegenstelling tot de meeste andere (grotere) rallymodellen van SCX. Dit betekend dat ze net iets feller zijn en iets beter op het gaspedaal reageren dan hun grotere broertjes. Dat, samen met de mooie verlichting, zorgt ervoor dat deze C2 en de Swift een zeer welkome aanvulling vormen op onze langzaam maar zeker groeiende collectie rallyvoertuigen. Ga zo door SCX!De echte CitroŽn C2

Net als in het artikel over de Swift ook bij dit artikel wat plaatjes van het bijbehorende 1/1 model. Hierboven de paddock (waar wielmoeren nog ťcht met de hand los- en vastgedraaid worden!). En hieronder nog een drietal plaatjes van de C2 op het moment dat die door de pitlane rijdt onderweg naar de volgende proeve en nog 2 plaatjes van de C2 in aktie. Kijk en geniet.... 


Wij gaan de komende dagen zoals gezegd nog een keer opnieuw met de beide schaalmodellen stevig aan de slag. Dit keer ook zowel met en zonder magneet, dit keer beide malen met tijdmeting. Benieuwd wat dat voor verschillen gaat opleveren... of niet natuurlijk...
 Het volgende artikel, met zoals beloofd een uitgebreide weergave over de rijervaringen van dit duo en een stuk informatie over de inner sliding curve, volgt binnen enkele dagen.....


WEBTIPS:


RIJERVARINGEN C2

SCX

CITROňN RALLYSPORT

OMV ADAC RALLY

WORLD RALLY CHAPIONSHIP

DANIEL SORDO


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
30 december 2006 - Copyright racebaan.com