HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: CITROňN  XSARA PRO RALLY VAN SCX


Eerder hebben we van SCX al de Audi Pro besproken. Een auto die toen verrassend goed uit de bus kwam. Een auto waarmee je lekker je rondjes kunt draaien, iets wat we ook nog regelmatig doen. Naast die Audi heeft SCX ook deze CitroŽn Pro rally in hun programma.
We vonden het een goed idee om deze dan ook maar eens te bekijken. Eigenlijk vormt dit artikel deel twee van een drieluik over SCX Pro. Er komt na het artikel over de Audi en deze CitroŽn namelijk nog een apart artikeltje over de verkrijgbare Pro onderdelen van SCX. Daarin gaan we ook eens bekijken wat het tunen van een standaard rallywagen met Pro onderdelen nu voor voordeel oplevert. …n of die dan ook in de buurt komt van deze CitroŽn Pro Rally. Ook deze Pro rally wagen wordt geleverd en een kartonnen doos met schuimrubber inleg. De body (kant en klaar) en het (compleet gemonteerde) chassis zitten los van elkaar in de doos. Daartussen een doosje met (metrische) schroefjes voor de kap, imbusschroefjes en imbussleuteltje, reserve slepers, kroonwiel en schoentje. Na aanschaf kun je dus even vooruit.

De body is prima geschikt voor intensief gebruik. Antennes ontbreken, zijspiegels zitten er niet los op maar zijn in de vorm meegegoten, de achterspoiler is stevig en iets flexibel gemonteerd.
Wil je op zeker gaan is het misschien verstandig even de ruitenwissers met een drupje lijm vast te plakken. Dit om te voorkomen dat die bij een gehaaste inzet sneuvelen. Met zijn drie kleuren oogt het model erg sportief. Ondanks enkele tricky overgangen ziet de lak en opdruk er strak uit.
Wat opvalt is het feit dat SCX vreemd genoeg niet heeft bezuinigd op het interieur. Terwijl daar toch eenvoudig gewicht bespaard had kunnen worden. Maar nee, we zien in de auto een coureur en navigator, beide met meerkleurige helm met microfoon. De navigator heeft zoals het hoort een notebook met aantekeningen voor zich. Ook hier echter op wat onnatuurlijke wijze, recht voor zich uit. Dat lijkt ons in een rallymonster als dit erg lastig en zeer vermoeiend.
Toch eens tijd dat de fabrikanten de bijrijders in een wat meer natuurlijkere positie in de auto plaatsen. Maar goed. Verder zien we binnenin een complete rolkooi, een reservewiel en een dashboard dat over de gehele breedte voorzien is van klokken en meters. Mooi compleet zo.

Deze  als bureau achtergrond? Voor sneeuw klik hier , voor afdaling klik hier!

Techniek
Kijken we naar de techniek zien we ook bij deze Pro rally wat opvallende zaken. Er is duidelijk vooraf goed over nagedacht. Net als bij de Audi maakt SCX ook in deze rallywagen geen gebruik van hun bekende koperstrips maar van draden. Er zit dan ook een gewoon (geschroefd) schoentje in, met een lekker grote vlag. De dubbele slepers komen hierdoor helaas te vervallen.
Het schoentje zit gemonteerd in een verende arm die ook vastgezet kan worden. Handig als je van het terrein eens het circuit op wilt. De auto is (uiteraard) voorzien van vierwielaandrijving.
Dit middels een doorlopende aandrijfas en tandwielen. De assen zijn voorzien van vaste lagers die geheel opgesloten liggen in de ophanging. De vooras kan wel verticaal bewegen, maar kan ook op een gewenste hoogte worden vastgezet. Dit middels M2 schroefjes aan de onderzijde. We vinden die schroefjes ook terug aan de bovenzijde van zowel voor als achteras. Daarmee kan de ophanging worden geopend om as en/of lagers te vervangen. Misschien overbodig om te zeggen, maar assen en tandwielen zijn dus van het Pro type en de auto is voorzien van aluminium velgen met inleg. De velgen zijn voorzien van profielbandjes met opdruk, waarbij aan de voorkant is gekozen voor ultra lage bandjes. De voorste wielkast is hierdoor iets minder "gevuld".


 
 We hebben de auto inmiddels al even uitgeprobeerd op de Nincobaan van Racing Paradise in Kerkrade. Die baan heeft een vrij technische lay-out en ook de nodige heuvels. Door anderen werd op dat moment gereden met de Ninco Lexus met NC5 motor, zonder magneet.
De rally motor had om dezelfde snelheid te kunnen rijden uiteraard iets meer voltage nodig. Deze motor is tenslotte meer ontwikkelt voor een hoger koppel, maar daarna was er goed mee te komen. Acceleratie en remweg zijn bijna perfect te noemen. De aandrijving maakte daarbij overigens nauwelijks meer lawaai dan de anglewinder. Het voordeel van de vierwielaandrijving was duidelijk voelbaar en bocht uit vooral ook zichtbaar. De CitroŽn is zeer koersvast en op de grove oppervlak moest er bewust vroeg op het gas gegaan worden om de auto in een korte drift te krijgen. Want de auto trekt zichzelf alweer snel in het rechte spoor. Eigenlijk had de auto voor het betere driftwerk gewoon teveel grip. Maar we gaan hem ook nog op onze eigen clubbaan testen. En, zo gauw we ergens de kans krijgen, op een echte (liefst ook bestrooide) rallybaan.


En hij zal nog vaker aan de bak moeten. Zoals we al in de aanhef vertelden volgt binnenkort nog een artikel over het assortiment Pro onderdelen van SCX. Vervolgens gaan we een deel daarvan ook daadwerkelijk gebruiken om een standaard rallycar van SCX mee te tunen. Uiteraard zetten we eerst met beide auto's een snelste tijd en herhalen dat, nadat de standaard auto getuned is. We zijn zeer benieuwd of de standaard auto daarna een beetje in de buurt kan komen van deze CitroŽn. Hoewel die natuurlijk met de verende arm en opgesloten lagers techniek aan boord heeft die de andere auto moet ontberen. Maar goed, we shall see....

Conclusie
Technisch gezien is ook deze CitroŽn Pro rally weer een slotcar waar vooraf goed over nagedacht is. We kunnen ons voorstellen dat deze slotcar, zeker in thuisland Spanje, waar veel rallyliefhebbers te vinden zijn, een populair model zal zijn. Met zijn doordachte techniek, de kwalitatief betere onderdelen en het bijgeleverde reservemateriaal en een mooie opbergdoos is de auto zijn geld dan ook zeker waard. Dat alles, in combinatie met het originele, opvallende en netjes afgewerkte uiterlijk van de body, maakt deze rallycar in onze ogen tot een prima aankoop. We gaan er in ieder geval nog een hoop plezier aan beleven. Zeker weten! Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
9 juli 2008 - Copyright racebaan.com