HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

TEST: FERRARI 360 GTC VAN SCX!

Bij deze sedert lange tijd weer eens aandacht voor het Spaanse Scalextric, oftewel SCX.
Buiten onze schuld overigens, maar lastig en onnodig om dat hier allemaal uit de doeken te doen. Kort door de (slotrace)bocht houden we het er maar bij dat we genoodzaakt waren rechtstreeks contact te zoeken met Tecnitoys. Gelukkig met het gewenste resultaat. Tecnitoys heeft voor de toekomst hun medewerking toegezegd en beloofd om racebaan.com voortaan regelmatig van nieuw testmateriaal te voorzien. Welkom Technitoys & SCX! Hopen dat het lang gaat duren!
De hier getoonde Ferrari 360 van SCX is een voorloper op hetgeen er in de toekomst hopelijk nog allemaal komen gaat. Een eigen souvenir, gekocht tijdens een bezoek aan het Spaanse Girona afgelopen zomer. De auto was daar toen net op de markt en maakte een zodanige indruk dat hij werd uitverkozen om de reis naar Nederland te maken om daar de collectie aan te vullen.
Vandaar (nog steeds?!) de tekst Scalextric op de voorruit in plaats van het vertrouwde SCX.
 
Het kenmerkende raspaardje staat meerdere malen zichtbaar op de auto. Zelfs voor niet kenners (zijn die er nog anno 2006?) overduidelijk een Ferrari die hier staat te pronken.
Het is de opvolger van de eveneens beroemde Ferrari F355 zoals Proslot die uitbracht. 
Deze Ferrari op schaal is zonder meer een schoonheid om te zien, misschien zelfs één van de mooiste GT auto's die men bij SCX heeft uitgebracht. Hoewel, bij nader inzien waren de vorige Ferrari en de Aston Martin ook niet echt verkeerd...   Maar of het nu komt door de kenmerkende welvingen op de flanken, of het feit dat de auto van opzij wel erg veel lijkt op de door ons bewonderde Mclaren F1? We weten het zelf niet. Hoe dan ook, deze 360 heeft wat.

PROFIEL
 Merk.........................SCX 
 Auto.................Ferrari 360
 Uitvoering...................GTC
 Kleur....................Italia!
 Referentienummer...........61190
 Lengte....................142 mm
 Breedte....................50 mm
 Hoogte...................37,5 mm
 Gewicht....................96 gr
 Aandrijving...............inline
 Overbrenging................9x27
 Banden....................slicks
 Bandenmaat voor...........21x9,5
 Bandenmaat achter........21x11,5
 Verlichting...................ja
 Magneet.......................ja
 Verpakking.........kunststof box


DE AUTO

  Het model is optisch meer dan keurig afgewerkt, zeer strak gespoten en tot slot voorzien van een tampoprint van uitstekende kwaliteit. Naast details als de diffuser, de nodige koelsleuven en gaten, spiegels, ruitenwisser en antenne (let op de plek!) zien we door de achterruit ook de motor liggen.
Leuk detail zijn verder de gele lampen aan de voorkant. Achter, hoe kan het ook anders, de bekende ronde lampen. Samen met de standaard aanwezige, wederom iets verbeterde verlichting, zorgen deze voor een natuurgetrouwe nabootsing van de verlichting. Keurig werk van SCX! De manier waarop SCX dit doet, middels de contactstrips die aan de body zitten, is nog altijd erg handig als de kap eens snel van de auto verwijderd moet worden. Tot slot, de slicks onder deze auto zijn van uitstekende kwaliteit en hebben eigenlijk geen "werk" meer nodig. Netjes afgerond en een geheel vlak loopvlak. De van buiten verstelbare of verwijderbare magneet is nog steeds erg handig om de rijeigenschappen naar behoefte aan te passen.

DE TECHNIEK
 Ook deze 360 is voorzien van de RX-42 motor. Een RX-41 motor met at langere koperen strips vanwege het verend subchassis. Met een beetje liefde en geduld (onbelast laten inlopen op laag voltage of zelfs in een glas water) nog altijd een prima motortje. Voor startsets, laat staan voor kinderen, zijn de meeste slotcars al lang niet meer geschikt. De keuze om daar een langzamere motor in te plaatsen kunnen we nog wel steunen. In een los verkochte GT auto als deze had echter wel een wat heftigere motor mogen liggen. Zoals de RX62C die we nog kennen uit de Dome-Judd. Veel van de thuis aanwezige concurrentie zal nu jammer genoeg standaard te snel zijn, maar daarover dadelijk meer. Ook het aanwezige subchassis hebben we al eerder gezien. Toen, maar ook nu, is deze van prima kwaliteit en voorzien van een goed stel lagers. De motor zit hierin goed vast vast en behoeft weinig extra aandacht. Het schoentje met dubbele slepers is zelfcentrerend. Ook de rest van de techniek aan boord voldoet prima


 
OP DE BAAN

Tijdens de test liet de auto zien met de techniek aan boord zonder meer goed uit de voeten te kunnen. De magneet werd wel even 180 graden gedraaid om een wat realistischer weggedrag te bereiken. Met een standaard voltage van ongeveer 14,5 volt komt de auto lekker van zijn plek, is zeer baanvast en kun je met voldoende snelheid zelfs nog lekker driftend door de bochten.
 De souplesse van de motor zorgt ervoor dat je er ook op een wat meer technisch circuit goed uit de voeten kunt.  De topsnelheid ligt iets lager dan bij de meeste andere merken, maar de wegligging is, met name door de prima bandjes, erg goed. We hebben ook nog even zonder magneet getest. De wegligging van de auto maakt dan beslist indruk. Vermoedelijk een combinatie van het gewicht van 91 gram (zonder magneet)  met het de prima bandjes. Het slip- en schuifgehalte neemt nog wat toe, terwijl de auto goed beheersbaar blijft. Het aftrimmen met lood kan eigenlijk achterwege blijven. Door het ontbreken van bedrading is het eventueel plaatsen van een snellere motor maar een klein klusje. Dat gaan we zelf zeker nog een keer uitproberen.
Deze foto als bureauachtergrond? Klik hier!


CONCLUSIE

SCX brengt met deze Ferrari 360 een wonderbaarlijk mooie auto op de markt. Rijdend op de baan door uiterlijk en mooie verlichting een genot om te zien. Een auto die wat uiterlijk en techniek betreft, zich kan meten met de concurrentie. Als de kwaliteit van de afwerking constant blijft, hoeft er ons inziens weinig meer te veranderen. Uitgezonderd de motor. Die had in een auto als deze wat hefitiger mogen zijn. Naar verluid zal SCX in de toekomst standaard ook langzaam wat snellere motoren gaan monteren. Wij denken dat de komende auto's voor veel liefhebbers dan wellicht nog aantrekkelijker worden. Wat ons betreft is deze Ferrari 360 dan ook een prima aanschaf waarmee je standaard uit de doos veel racelol en weinig stukken zult hebben. Zeker als je bekijkt dat dit één van de goedkoopste auto's op de markt is. Tik ergens voor de resterende centjes een snellere motor op de kop en je hebt een prima tegenstander voor je andere GT bolides. Twijfel? Doen!

 

Webtips Ferrari 360 GTC:Fabrikant SCX

Nieuwsbrief SCX Ferrari 360 en Aston Martin
(Even geduld, 5 MB!)

Ferrariworld


Info en plaatjes 360 GTC

En nog meer

 

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
13 september 2006 - Copyright racebaan.com