HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


OVERZICHT: GT / ENDURANCE GEWELD VAN SCX

Medio september 2006 werd de Ferrari 360 van SCX getest. We waren daar toen standaard al prima over te spreken. Een slotcar die veel te bieden heeft voor zijn prijs en zelfs (indien gewenst) met wat tuning onderdelen voor nog altijd een redelijk bedrag nog betere  prestaties neer zal zetten. Een auto die er ook meer dan goed uitzag voor een auto die ook gebruikt wordt voor datgene waar hij voor bedoeld is; Slotracen! We hoopten toen dat SCX op deze voet verder zou gaan. En wat ons betreft is dat aardig gelukt. In dit artikel besteden we aandacht aan enkele potentiële maatjes voor deze 360; De Aston Martin DBR9, de Ferrari 575 en de Corvette C6R....ASTON MARTIN DBR9
De Aston Martin is natuurlijk van huis uit een beauty van een auto. Één die, als we in Dubai of Monaco woonden, zeker tot ons wagenpark zou behoren. Maar helaas, we zullen het met een schaalmodel moeten stellen. Maar niet getreurd, er is tenslotte keuze in racebaanland. Scalextric had hem al een tijdje in het programma zitten, en ook SCX heeft deze auto afgelopen jaar al uitgebracht. En het mag gezegd worden, ook dit model heeft SCX weer uitstekend voor elkaar.
Wederom zijn we aangenaam verrast over de looks van dit model. Zowel over de mate van detaillering van dit toch niet eenvoudige model, als over de afwerking van lakwerk en opdruk.
Technisch gezien is dit model, alsmede de Ferrari en de Corvette, gelijk aan de Ferrari 360.
Dat betekend dus ook hier goede velgen en standaard goed te gebruiken banden. En een verende ophanging voor de achtertrein. Ook wat rijden betreft zijn de verschillen marginaal. Daar gaan we in dit artikel dan ook niet verder op in. Hiervoor kun je de test van de Ferrari 360 nog een keer doorlezen als je wilt. We gaan daarom in dit artikel maar even wat nader in op de 1/1 versie van deze modellen en de competitie waar ze in uitkomen. 

Deze Aston als bureauachtergrond? klik hier!

 

De Aston Martin DBR9 neemt ook deel aan het GT kampioenschap dat in 1997 werd opgezet onder de vlag van de FIA. De races duren minimaal 500 kilometer en maximaal 3 uur, de 12 en 24 uurs races uitgezonderd dan wel te verstaan. Van de deelnemende auto's moeten in er ieder geval 25 auto's worden geproduceerd. Bovendien mogen de modellen maximaal beschikken over 2 portieren, moeten er minimaal 2 zitplaatsen zijn (in de breedte) en geschikt blijven om ook op de openbare weg toegelaten te kunnen worden. Aanpassingen als grotere remmen, bredere banden, aerodynamica en gebruik van andere materialen zijn wel toegestaan. De Aston Martin is bijvoorbeeld voorzien van Carbonfiber carrosseriedelen, met uitzondering van het dak.
De V12 motor levert naar schatting 600 PK en maakt gebruik van het cilinderblok en koppen van het origineel in de straatversie gebruikte blok. De motor is gekoppeld aan een zes versnellingsbak en drijft de achterwielen aan. Zoals bekend is het model zeer succesvol en o.a. Le Mans winnaar.
Ook op je racebaan een uiterst charmante verschijning, zeker goed voor veel racebaanplezier.Ferrari 575
De volgende auto die aan bod komt is de Ferrari 575. Deze rood met gele uitvoering is een auto die lekker opvalt op de baan. Het model oogt ook prima, maar lijkt wat aan de hoge kant te zijn.
Wat maatvoering betreft past hij echter goed bij de Aston Martin. Ook deze auto is technisch gelijk aan zijn maatjes. Goed voor de nodige spanning. Heb je slechts 2 sporen beschikbaar zouden we als maatje voor de Aston echter eerder kiezen voor de Corvette. Die past wat ons betreft wat beter bij deze Aston. Daarover hieronder nog iets meer. Deze Ferrari 575 doet het in onze ogen beter naast de Ferrari 360. Zeker voor de echte Ferrarifans een leuk, goed ogend en competitief duo voor op de baan. Maar naar eigen inzicht mixen van deze modellen is toegestaan uiteraard.

 

De 1/1 Ferrari 575 GTC

 De Ferrari 575 is niet en geheel nieuw model van Ferrari, maar zeg meer een evolutie van de Ferrari 550. De auto onderging enkele zowel mechanische als stilistische aanpassingen, waaronder een op F1 techniek gebaseerde versnellingsbak.
Voor de 575 werd de V12 motor bijvoorbeeld opgewaardeerd van 5500 naar 5750 cc. 
Voor de GTC (copmpetizione) werd hier vanaf 2003 nog een schepje bovenop gedaan>
Dit bracht de motor tot 5997 cc. Goed voor ongeveer een 605 PK. Enkele doorgevoerde wijzigingen op de GTC werden nadien vanaf 2004 ook toegepast op de straatversie.
Ook enkele Nederlandse coureurs hebben inmiddels wat uurtjes achter het stuur van dit racemonster doorgebracht.
En laten we eerlijk zijn, wie zou dat niet willen?
CORVETTE C6R

Als laatste aandacht voor de Corvette. In de meest beroemde kleur geel. Ook niets mis mee, het staat de auto goed en hij valt hierdoor ook altijd wel op binnen het 1/1 raceveld en op je racebaan. Zoals al eerder gezegd is het een lekker laag model. Hij oogt op de racebaan dan ook prima naast de Aston Martin DB9. En met gelijke techniek en nagenoeg gelijke afmetingen moet dit lekkere spanning kunnen brengen op de baan. En daar doen we het allemaal toch voor zeker?  Ook hier, net als bij de Aston, details te over. De glazen van de koplampen hadden wat beter mogen aansluiten maar voor de rest geen klagen over de afwerking. Ook dit model van SCX is verder meer dan voldoende netjes afgewerkt.
De Corvette is natuurlijk een auto waarover in de loop der jaren al het nodige geschreven is.
Tijdschriften, boeken en internetpagina;s vol met informatie over de geschiedenis van deze Amerikaanse sportwagen en hoe een en ander zich heeft doorontwikkeld tot deze C6R.
We vermelden toch maar even dat de auto wordt voortgedreven door een 7-liter V8 blok.
Samen met de overbekende Viper is de Corvette misschien wel één van de meest gebruikte racewagens in endurance-land?!  En dat deze het goed doet moge inmiddels wel duidelijk zijn.

CONCLUSIE

SCX heeft met dit viertal een leuke en goed ogende serie auto's voor op je racebaan in hun programma. De techniek is degelijk, evenals de body's zelf. Die kunnen tegen een stootje. Vanwege dit feit, de niet al te hoge topsnelheid en magneetwerking zijn ze ook prima geschikt voor de beginnende slotracer. Het verminderen of verwijderen van de magneet (zoals bekend eenvoudig te doen vanaf de onderkant) verhoogd de uitdaging en
de goede velgen en banden bewijzen dan nog meer hun waarde. Indien gewenst kun je natuurlijk nog wat met lood experimenteren, maar echt vereist is het niet direct.
Wat ons betreft is SCX op de goede weg.
Een goede balans van techniek en uiterlijk.
Maar een standaard wat snellere motor voor dit soort auto's blijft op het verlanglijstje staan. Dit zou zeker ten goede komen van de verkoopcijfers in ons racebaanlandje.

 

Webtips


Fabrikant SCX

Aston Martin Racing

Topgear Aston contra Ferrari

Corvette C6R


Corvette achtergronden


 

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
4 juni 2007 - Copyright racebaan.com