HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


ENDURANCE DIESELGEWELD; DE AUDI R10 TDI EN PEUGEOT 908 HDI FAP VAN SCX

 
Na de bespreking van de Porsche RS Spyder en Audi R10 TDI van Carrera dit keer opnieuw aandacht voor endurance racen. Aanleiding daarvoor is de komst van een geheel nieuw model binnen racebaanland. De Peugeot 908 HDI FAP van SCX. En aangezien ook SCX de Audi R10 TDI in hun programma heeft, weer prima voer voor een dubbelverslag. En en al dieselgeweld dit keer. Een feit dat in de racewereld enkele jaren geleden nog geheel ondenkbaar was.
Want dat racen met een dieselmotor prima mogelijk is hebben deze beide giganten afgelopen jaar wel bewezen. Audi had dat natuurlijk al eerder gedaan en Peugeot heeft grootste plannen om Audi sportief gezien het vuur aan de schenen te leggen. Hoewel ze slechts een beperkt testprogramma hadden afgewerkt voor deelname aan Le Mans dit jaar is dat toch heel aardig gelukt! En hoewel Peugeot vooraf aankondigde deze race als test te beschouwen hadden ze natuurlijk best vr Audi over de finish willen rijden in plaats van erachter. Maar goed, eens kijken wat het jaar 2008 wat dat betreft nog in petto heeft. Dat Peugeot er hard aan zal gaan werken mogen duidelijk zijn, maar de techneuten bij Audi zullen echt niet rustig blijven toekijken!
Maar tot die tijd kunnen wij het simuleren met behulp van deze beide schaalmodellen van SCX.

 
De Peugeot 908 is al vanaf de eerste foto's die opdoken op het web een veelbesproken racewagen. Hoewel de auto veel herkenbare vormen heeft, die we in min of meer dezelfde vorm terugzien bij de Audi's, Courage's en Dome's , maakt de gesloten cockpit de Peugeot toch tot een zeer onderscheidend model. Ook de "gebroken" flanken van de auto, tussen de wielkasten aan de voorzijde en het middendeel hebben we al op andere modellen gezien. Maar goed, dat neemt niet weg dat met name het voorste gedeelte van de 908 bijzonder is vormgegeven. SCX heeft dit alles heel netjes op schaal nagebootst. Details als de op de voorste wielkasten geplaatste spiegels, de luchthappers voor koeling van de motor op de achterspatborden, de beide antennes, de koplampunits en de mooie velgen maken het geheel tot een bijzonder geslaagd model.
Het matzwart dat we terugzien in deze uitvoering is overgebleven van de testversie. Het staat de auto prima, zeker in combinatie met de rood/witte accenten over het midden en op de onderzijde van de flanken van de auto. De print en belijning zien er strak uit en voldoen geheel aan de norm die we tegenwoordig mogen verwachten bij een nieuwe slotcar.
Carrera, die dit model sinds kort ook levert, schijnt ook beide uitvoeringen uit te brengen. Slim!

 

Technisch gezien zit er tussen beide modellen weinig of geen verschil.  Ook wat dat betreft zijn het twee goede partners voor op je racebaan. Bij beide draait het schoentje heel netjes verzonken in het chassis. Gedwongen door de slechts zeer beperkte ruimte voorin vinden we wel een nieuwtje. De techniek van de voorwielen is voor deze modellen aangepast. Deze zijn ieder afzonderlijk met een soort clip bevestigd in het chassis. Zo geen starre vooras meer, maar onafhankelijk draaiende voorwielen. Het systeem voelt goed aan, nauwelijks horizontale speling, maar wel iets verticale speling. Wat ons betreft mag deze techniek een vast onderdeel worden in de auto's van SCX. Althans in de tweewiel aangedreven versies dan.
Ook deze Audi en Peugeot hebben weer standaard verlichting aan boord. De techniek hiervan is ook ietsje gewijzigd ten opzichte van andere modellen. Hier onderling ook wat verschil. Bij de Peugeot is de elektronica gesplitst, een deel ligt op het chassis, de verlichting zelf zit in de body.
 

 Bij de Audi is de elektronica ook gesplitst, maar daar zit de verlichting ook op het chassis zelf gemonteerd. In de Peugeot lopen een deel van de koperstrips voor stroomvoorziening in de body. Bij de Audi liggen de strips allemaal op het chassis. Op de racebaan ziet de verlichting er natuurlijk uit.
Voor endurance racers als deze is dat natuurlijk ook wel een must.
Niets leuker dan met deze kilometervreters eens een nachtrace nabootsen ....

De techniek achterin is geheel volgens de huidige standaard bij SCX, een losse achterbrug met aandrijving in inline opstelling. De nieuwe motor van SCX, de R-42B, die ook in deze modellen ligt, is een groot pluspunt. Want die is, zeker op voltages vanaf 14 volt, toch een lekker stukje feller en sneller dan het eerdere model. En dat past uitstekend bij dit soort auto's.
Alleen is het ook gelijk de algemene standaard motor geworden in de nieuwste modellen.
En dat had voor ons nu weer net nit gehoeven, zeker niet in classics en rally auto's. Daarvoor waren de iets tammere motoren van SCX juist erg populair. Persoonlijk zouden we wat dat betreft een wat meer bewuste keuze maken bij het monteren van een motor in een slotcar.

 

CONCLUSIE

SCX heeft met dit tweetal een paar goede troeven in handen. Zeker voor de grote groep thuisracers zijn het interessante modellen. Vanwege hun degelijkheid, de nog altijd niet overdreven motorisering voor op een thuisbaan, de probleemloze techniek en niet op de laatste plaats vanwege de goede prijs/kwaliteit verhouding. Heb je nog een oud type Audi van SCX staan en heb je bijvoorbeeld een rallyauto met het nieuwe type motor is het omruilen daarvan een fluitje van een cent. Dan kun je volstaan met aanschaffen van de Peugeot. Scheelt ook weer wat in de beurs. Maar beide aanschaffen is natuurlijk nog meer aan te raden....

 

Webtips


Fabrikant SCX

Peugeot 908 HDI FAP

Wikipedia over de Peugeot 908 HDI

Audi R10 TDI

Le Mans

 

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
22 december 2007 - Copyright racebaan.com