HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: SEAT 131 ABARTH VAN SCX (en nieuwe uitvoering Seat Leon)

Opnieuw brengt SCX weer een klassieke rally wagen uit. En het is gelukkig niet hun laatste, de volgende is alweer aangekondigd. Maar laten we niet vooruit lopen op de feiten. Dat komt wel.
Deze Seat 131 is niet echt een unieke auto. Althans wat ontwerp betreft. Want hij heeft zowel een Italiaans als een Turks broertje of zusje. Want daar werd dezelfde auto ook gemaakt, zij het onder een andere merknaam. Laten we het daar eens over hebben. De Fiat 131 Abarth is een rally wagen die minder bekend is dan bijvoorbeeld de Lancia Delta (die SCX ook gemaakt heeft trouwens) of de Audi Quattro. En dat terwijl deze wagen toch drie keer wereldkampioen is geworden, in 1977, 1978 en 1980. Fiat 131 zul je nu denken? Jawel. Ga je surfen op internet ontstaat er wat verwarring. Soortgelijke uitvoeringen kom je nu eens tegen onder de noemer Fiat, dan weer onder de naam Seat. Kijken we naar dit model van SCX, uitgebracht onder de naam Seat 131, wordt de verwarring alleen maar groter. De naam Seat is tenslotte ook uitgebreid in de vorm van reclame op dit model aanwezig, zowel op de flanken als op de motorkap en kofferdeksel.
Kijken we echter naar het logo op de grille en achter op het kofferdeksel zien we daar toch echt het logo van Fiat staan?! Ergens klopt er iets niet. Maar de verwantschap tussen beide merken is in ieder geval wel duidelijk. Laten we het daar maar bij houden.  In dit artikel nemen we gewoon de naam over waaronder SCX hem op de markt brengt. Dus de Seat 131 Abarth van SCX.

 De 131 zoals we hem verder maar noemen heeft duidelijk herkenbare vormen. Met name de zeer hoekige voorzijde is heel bekend. Een stroomlijn van niets en nogal voetganger onvriendelijk. Maar dat had in die tijd nog weinig of geen prioriteit. Het frontaanzicht is in ieder geval indrukwekkend, zeker met die extra verstralers en bermverlichting erop. De luchtinlaat met luchtgeleiders op de motorkap is ook een leuk detail, net als de heerlijk breed uitgevoerde spatschermen. Deze laatste zijn tevens het struikelblok van de auto. De scheiding tussen geel en blauw is niet helemaal strak, helaas. Maar dat doet niets af aan de verdere uitstraling van de auto. Antenne, losse dakspoilers en geďntegreerde spoiler in het kofferdeksel maken het verhaal aan de buitenzijde compleet. Binnenin een coureur en bijrijder met notitiebok (zonder aantekeningen) op een reële hoogte. Meestal hebben ze die in de slotcars tenslotte recht voor zich. Rolkooi is ook aanwezig, de achterbank ontbreekt. Leuk detail tenslotte is dat op het chassis een opbergbak voor een reservewiel is nagemaakt. Kortom, er is beslist aandacht geweest voor details. En dat maakt of breekt een klassieker als deze nog meer dan een modernere auto. Wederom goed werk dus van SCX. Maar eerlijk is eerlijk, dat zijn we niet anders meer gewend, zeker niet bij hun laatste klassieke modellen. Het foutje van het lakwerk nemen we daarom graag voor lief.


Verder naar de techniek van de auto. We beginnen bij de verlichting. Want daar moet wat over gezegd worden. Alle lampen aan de voorzijde worden ook daadwerkelijk individueel verlicht. Werkelijk schitterend om te zien! Ook achter zien we dubbel verlichte units. Dat siert SCX.
Nog mooier is het feit dat er weinig of geen restlicht te zien is op plaatsen waar dat niet hoort. Complimenten hierover richting SCX zijn dat ook welverdiend. Bij deze!
Over de binnenkant valt een stuk minder te vertellen. Ook dit model wordt aangedreven op de achterwielen. Het mechanisch verende en centrerende schoentje met dubbele slepers, het verende subchassis, de nieuwe RX 42B motor, allemaal bekend en bewezen. Klinkt allemaal eenvoudig maar zo simpel is het toch niet. Van nature liggen de auto's uit die jaren in verhouding een stuk hoger boven het wegdek dan tegenwoordig. SCX heeft dat netjes opgelost.
Het middendeel van het chassis ligt verlaagd ten opzichte van de zijkanten. Zo is de zijkant optisch toch hoog om te zien, terwijl het zwaartepunt toch onderin en dicht bij de baan ligt.
Niet nieuw, maar toch steeds weer over nagedacht. We laten het hier maar even bij. 

Conclusie
Deze 131 is opnieuw een lekker model voor de liefhebbers van rally en/of klassiekers onder ons. Op dat gebied heeft SCX zich allang bewezen. De magneet aan de kant, eventueel wat lood plaatsen en scheuren maar. Gaaf met al die verlichting aan boord. Zeker eens het licht in de kamer een beetje dimmen. Waardige tegenstanders zijn er al en er komen er steeds meer. Wij willen ook onze eigen rallybaan!!


Nieuwe Seat Leon
Nu we het toch over Seat en de kleuren geel en blauw hebben willen we nog even de aandacht vestigen op de nieuwste uitvoering van de Seat Leon "Monroe" van SCX. Werkelijk een schitterende uitgave om te zien. Deze auto laat zien dat ook SCX zéér strakke slotcars kan maken wat print betreft. Dit model is al eerder besproken, we beperken ons dan ook tot wat plaatjes van het model. Voor meer informatie over de auto zelf kun je de test nog eens bekijken.


Vervolg

 Deze auto wordt overigens nog een keer besproken in de toekomst. We gaan hier namelijk een tuning project van maken. In dat artikel een vergelijk tussen de standaard prestaties en de prestaties nadat de auto voorzien is van SCX Pro onderdelen. In dat artikel ook meer bijzonderheden over de serie Pro onderdelen van SCX. Tevens vormt deze Seat Leon het intro van het volgende artikel over SCX. Binnenkort een dubbeltest van de WTCC BMW en Honda.


WEBTIPS
:

Geschiedenis Fiat 131

SCX Worldwide

Importeur REZ


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
24 september 2008 - Copyright racebaan.com