HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: SEAT LEON VAN SCX & SCALEXTRIC!

Dit keer weer eens een dubbeltest. Scalextric en SCX kwamen nagenoeg gelijk met een Seat Leon op de markt. In nagenoeg gelijke uitvoering ook nog. Deze auto is één van de deelnemers aan het FIA WTCC kampioenschap. Inmiddels al weer even beschikbaar, maar door de drukte hier bij racebaan.com even iets langer blijven staan. Maar wat in het vat zit verzuurt niet zullen we maar zeggen. Er zijn intussen al meerdere uitvoeringen beschikbaar. We zijn trouwens benieuw of en zo ja, wie als eerste de uitvoering van Tom Coronel uitbrengt. Voorwaar toch een uitvoering die gezien mag worden. Maar nog even terug naar deze beide Leon's.
Beide Seats worden geleverd in een transparante box. De uitvoering van SCX in de inmiddels bekende "display-box". Hierin staat de auto op een voetje schuin gekanteld in de doos. Hierdoor krijg je in de doos al een aardig uitzicht op de auto. De Seat van Scalextric staat gewoon recht.
Op het eerste oog lijken het 2 dezelfde auto's. Maar bij een tweede en derde blik gaan we steeds meer verschillen zien. We gaan beide auto's daarom eens uitgebreid bekijken (en fotograferen...)
We gaan hier niet alle verschillen omschrijven. Dat zou wat ver gaan. Meest kenmerkende verschil is de achterbumper van de SCX uitvoering. Deze is getooid in de kleuren van repsol. Dit terwijl de achterbumper van Scalextric helemaal geel is. Het tweede verschil dat echt opvalt is de motorkap. Op de SCX uitvoering zien we Moviestar als sponsor, op die van Scalextric is Telefonica de sponsor. Zo zijn er nog wel meer zaken die verschillend zijn. Als je de foto's op je gemak bekijkt kun je er al de nodige vinden. Maar we gaan uiteraard verderop in dit artikel ook op zoek naar verschillen op de baan. Kijken of die er zijn en zo ja hoe groot dan.
Maar eerst nog wat meer over de uitvoeringen van deze beide auto's.
 


Chassis
Dit keer beginnen we wel bij de onderkant. Hier zien we dat SCX weer heeft gekozen om ook op het chassis wat details aan te brengen. De meningen hierover zijn verdeeld. De een kan het wel waarderen, voor de anderen mag het achterwege blijven. Scalextric heeft het chassis weer voorzien van de gebruikelijke informatie. Hoe dan ook, in beide gevallen gunt het chassis ons een blik op de motor.
Body
Op het dak weer een verschil in uitvoering. SCX heeft de antenne midden op het dak. Scalextric heeft de antenne aan de achterzijde, in de reclame geplaatst. Verder zien we dat SCX ervoor gezonden heeft de ruitenwissers wel aan te brengen (aan de zijkant van de ruit, vertikaal geplaatst) en dat Scalextric ze bij dit model heeft weggelaten. 
Iets wat toch wel een beetje kaal uitziet.
Andere details
Bij SCX zien we dat de grote grille deel uitmaakt van de body en zwart van kleur is. Scalextric scoort hier weer een puntje door het aanbrengen van een metalen grille. Een ander verschil betreft de dubbele uitlaten. SCX heeft ronde uitlaten gemonteerd, bij Scalextric wat sportiever uitziende ovale uitlaten. Beide uitvoeringen hebben dezelfde velgen onder de auto liggen. Ze zien er beide goed uit, maar die van Scalextric zijn iets fijner uitgevoerd en de kleur is iets natuurgetrouwer. En zijn rondom voorzien van remschijven. Het logo van Seat op de motorkap is bij beide auto's gelijk.
Aan de achterzijde zijn ze iets afwijkend.
Tot slot zijn de achterlichten van de Leon van Scalextric lichtrood van kleur en die van SCX donker. Dan hebben we de opvallendste verschillen wel besproken. Natuurlijk zijn er ook overeenkomsten. Zo staan beide auto's op slicks, zijn 2 wiel aangedreven en hebben licht.
Interieur 
In beide auto's zit volgens het opschrift aan de zijkant J. Gené achter het stuur. We zijn dan ook in beide auto's een coureur achter het stuur die gekleed is in een witte raceoveral. Beide hebben een rode helm op, waarbij de coureur van SCX op de helm nog meer kleuren heeft. Bij SCX rode gordels, bij Scalextric zwarte. Beide auto's zijn voorzien van een rolkooi. Die van Scalextric is ook hier wat fijner uitgevoerd dan die van SCX. Dat geldt trouwens voor het gehele interieur. Scalextric heeft een diep interieur met extra details op het dashboard. SCX slechts een halfdiep interieur. Zoals altijd zien de auto's er in Red Bull jasje erg racy uit. De tampoprint is prima.
De gehele auto bekijkend wint Scalextric ook hier weer de race wat betreft details en uitvoering. Toch hoeft SCX, zeker gezien de wat lagere prijs van de auto, zich niet te schamen voor zijn voorkomen. 
De baan op
Na deze uitvoerig optische keuring van beide Seats is het tijd om te kijken wat beide auto's doen als we ze gaan gebruiken waarvoor ze gemaakt zijn. Racen op de racebaan.
We maken ook dit keer gebruik van een SCX testbaan. Met tijdmeting van Carrera, om geen van beide voor te trekken...
Allereerst draaien we wat rondjes met magneet. En één voor één. Nadat we de combinatie auto - baan in de vingers hebben zetten we de tijdwaarneming aan. Uiteindelijk zet de Seat van Scalextric, zoals verwacht, de net wat snellere tijd op de klokken. De geluidsproductie van beide racewagens ligt ongeveer op gelijk niveau. Scalextric maakt trouwens in deze auto gebruik van een sidewinder opstelling, SCX zoals altijd in inline opstelling. Mede hierdoor, in combinatie met de motor, hangt Scalextric net iets beter aan het gas. En is wat sneller, Wat het op bochtige circuits natuurlijk wel iets moeilijker maakt.

De onderlinge strijd
Tijd om de auto's elkaar het vuur aan de schenen te laten leggen. We doen dat zowel met als zonder magneet. Tenslotte rijden deze auto's in een competitie waar regelmatig lekker gescheurd en gegooid wordt met de auto's en waar als toeschouwer nog wat te beleven valt. We gebruiken de rondetelling even om te zien wie er uiteindelijk als eerste over de finish komt. De tijdwaarneming laten we even voor wat het is. Al snel blijkt dat het verschil in rondetijden in de praktijk niet veel te beteken heeft. Het is een gewaagd duo. Rijdend op de grens geeft de SCX nog een waarschuwing door wat uit te gaan breken. Als je snel reageert kun je hem dan nog op de baan houden. De bochtsnelheid van Scalextric ligt door de sterkere magneet wat hoger. Maar waarschuwen doet hij niet. Te snel de bocht in betekend de baan verlaten. Na 50 rondjes valt de vlag.  Scalextric wint.... Maar nipt...
Zonder magneet

Hierna halen we de magneet uit de auto's. Bij SCX kan dat zoals altijd van buitenaf, bij Scalextric moet de auto hiervoor even open geschroefd worden. Bij Scalextric is trouwens ook voorin nog een plekje beschikbaar om de magneet te monteren.
Hierna begint de strijd opnieuw. Met nog meer racelol dit keer. Hoewel we vooraf hadden gedacht dat SCX het beter zou doen zonder magneet stelt Scalextric zonder magneet zeker niet teleur.
Zelfs zonder toevoeging van lood bieden de auto's op deze manier beide nog altijd een een leuke wegligging. Als je aan het rijgedrag gewend bent kun je met de juiste snelheid door de bochten driften. Als het rechte stuk zich aandient blijkt dat de bandjes goed op hun taak berekend zijn. Je kunt dan lekker op het gas, de auto's trekken zich gelijk weer recht en spurten er vandoor.
De maatvoering van beide auto's is bijna gelijk, met de SCX is een factie lager. Bovendien staat de banden van de SCX een halve centimeter verder uit elkaar. (Deze steken hierdoor trouwens wel iets buiten de kap.) De SCX uitvoering blijft hierdoor in de bochten net ietsje langer op zijn wielen staan, waardoor hij ietsje sneller de bochten kan nemen. Dit maakt Scalextric echter op het rechte stuk weer goed. Op deze manier kun je met beide auto's lekker close racen.


 


CONCLUSIE

Zowel de Seat van SCX als die van Scalextric hoeven zich niet te schamen voor hun uiterlijk. Wat details betreft wint Scalextric toch weer. Wel jammer dat daar de ruitenwissers ontbreken.
SCX maakt dit echter weer goed door zijn wat lagere prijs. Helaas werkte bij ons testexemplaar van SCX de voorverlichting niet. 
Met magneet is Scalextric, vanwege de snellere motor iets in het voordeel. Toch scheelt het op een kortere baan, zeker met een wat bochtigere layout, niet zo heel veel. Mogelijk dat het verschil nog minder wordt als de SCX motor lekker is ingelopen.
Zonder magneet is de Seat Leon van SCX technisch ietsje in het voordeel op een wat kortere en meer technische baan. Op een langere baan zal de snelheid van de Scalextric motor dit voordeel weer teniet doen. Het rijden zonder magneet is wat ons betreft de meest leuke optie voor dit duo. Zeker om het rijgedrag van hun 1/1 broertjes een beetje realistisch na te bootsen.
Voor welke Seat Leon je uiteindelijk zult kiezen zal dan ook meer afhangen van je budget en eerdere ervaringen dan van de zowel optisch als technisch kleine verschillen tussen beide auto's.
Nog een kleine tip. We hebben helaas schade gereden met de Leon van Scalextric. De achterruit is bij een crash gesneuveld. De spoiler leunt namelijk op de achterruit. Voor aanvang van de race even verwijderen is daarom wel verstandig. Dat telt voor beide auto's uiteraard. Bij SCX simpelweg uittrekken, bij Scalextric wat meer werk. Maar je auto blijft in ieder geval langer heel.

WEBTIPS:


SCX

SCALEXTRIC

FIA WTCC

WTCC NIEUWS

TOM CORONEL

REACTIE VIA MAIL;

Hoi, leuke test, ik heb hem met plezier gelezen.
Alleen wat de verschillen betreft, dat is niet zo heel raar, want de SCX is een model van 2005, en de scaley van 2006.
Beide dezelfde auto’s maar met andere livery. De SCX  “hoort” ook in het rijtje van de BMW en de alfa van SCX (allemaal met de LG raamsponsors van 2005). En de Scaley heeft de “bet and win” raamsponsoring van 2006.  
Hopend hiermee een ander licht op de zaak geschenen te hebben,
Met vriendelijke groet,   Don Leenders
http://www.botsbroeders.tk

Don, bedankt! Ook wij zijn nooit te oud om te leren. Altijd welkom dit soort reactie's!
Groeten, Team racebaan.com


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
11 december 2006 - Copyright racebaan.com