HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: SUZUKI SWIFT RALLY VAN SCX (deel 1 van 3 over SCX rally)

Tijdens de komende feestdagen veel aandacht voor SCX. Over het rallygedeelte uit hun programma. Iets waar SCX nog altijd in voorop loopt. En eerlijk is eerlijk. Hun auto's zijn ook uitermate geliefd voor gebruik op een rallybaan en kunnen daar vaak uitstekend uit de voeten.
Ook in Nederland zijn er steeds meer liefhebbers voor deze tak van onze racebaanhobby.
In een miniserie van drie artikelen besteden we tijdens de komende feestdagen dan ook uitgebreid aandacht hieraan. Daar horen uiteraard wat passende plaatjes in wintersfeer bij. Een decor dat ook in het echt het rallygebeuren een wat chiquere uitstraling geeft dan de over het algemeen wat ruigere landschappen. De spits wordt in dit geval afgebeten door de Suzuki Swift Rally van SCX.
Zoals waarschijnlijk bekend strijd de Swift mee in de Super 1600 klasse binnen het WRC (ook wel het junior World Rally Championship genoemd). Samen met onder andere de CitroŽn C2. Deze komt in het volgende artikel nog afzonderlijk aan bod, maar onderaan al een knipoog naar dat artikel.
Als laatste volgt dan nog een artikel over de Inner sliding curve, het kleine broertje van de wat bekendere sliding curve. Daarvoor a.u.b. nog een aantal dagen geduld. Eerst meer over de Swift rally en wat andere zaken. De rijtest doen we in het komende artikel, tegelijk met de CitroŽn C2. Op het plaatje hierboven wel een Swift, maar nog geen rallyuitvoering zoals je ziet. Klopt helemaal. En toch hoort dit plaatje hier wel een beetje thuis. Waarom? Deze Swift is namelijk sinds een maandje of twee het maatje op de weg van jullie webmaster Frank. Met een levertijd van 4 maanden wel even geduld moeten hebben. Deze tijd werd overbrugd met een incidenteel bezoekje aan de showroom en het kijken naar andere gelukkige eigenaren die voorbij reden.
Bovendien, samen met de vriendin, op 12 en 13 augustus 2006 een bezoek aan Zuid-Duitsland.
Daar waren we, dankzij een paar verkregen ""guest"kaarten, aanwezig bij de OMV ADAC Rally, waar we getuige waren van een aantal klassementsproeven van het WRC kampioenschap
Daar waren we ook in de gelegenheid de Swift rally ťn in actie ťn in de pits te bewonderen.
Natuurlijk werden daarbij de nodige foto's geknipt, waarvan enkele toepasselijke plaatjes in de komende artikelen terug te vinden zullen zijn.
 Gezien dit alles waren we dan ook erg benieuwd naar het moment dat we het schaalmodel van de Swift rally van SCX in handen zouden krijgen. Hier is het al zover, binnenkort ook in de winkels?!

Deze Swift als bureau achtergrond? Klik hier! of hier!Een fors intro, maar vanaf nu to the point. Op de bijgaande foto's is de Suzuki Swift Rally van SCX vanuit alle hoeken uitvoerig te bewonderen. We gaan hier dan ook niet al te uitgebreid op in. Laten we volstaan met te zeggen dat het in onze ogen een zeer geslaagd schaalmodel is geworden.
Hoogte-, lengte- en breedteverhoudingen lijken in orde. We gaan het niet nameten in ieder geval.
Het karakteristieke korte neusje, de brede flanken en het ferme maar stevige kontje, de kenmerkende lichtunits voor en achter, alles zien we terug in dit schaalmodel. Ook details als de luchthappers op het dak, luchtinlaatjes in de motorkap, de ruitenwissers, de (helaas niet afneembare) achterspoiler en de 11-spaaks velgen kloppen heel aardig. De enige verschillen met het model dat "live" geknipt werd zijn de spiegels en de dubbele antenne op het dak. Maar dat kan best per wedstrijd verschillen en rekenen we SCX dan ook zeker niet aan als minpuntje.
De opdruk van de auto behoeft eigenlijk tegenwoordig geen aandacht meer. Dat punt is bij de meeste merken tegenwoordig gewoon goed tot uitstekend. We kijken daarom ook nog maar even in de auto. We zien daar, op een halfdiep interieur, een coureur en bijrijder, beiden gekleed in een gele overall. Beiden dragen een (verschillende) meerkleurige helm met microfoon. De bijrijder heeft uiteraard zijn notitieblok bij zich. Pacenotes ontbreken hier helaas. Beiden worden beschermd door een rolkooi. Mocht zich een lekke band voor doen is, in verband met de gewichtsverdeling,  centraal geplaatst in de auto een reservewiel aanwezig. Al met al een goed afgewerkt model.


Rallybaan
In januari gaan we hier eindelijk beginnen met de bouw van Frankochamps II. Omdat we straks de mogelijkheid willen hebben om te variŽren, zowel met rondjes rijden als met het maken van foto's, zijn we ook van plan om een kleine rallybaan te gaan maken. De benodigde (SCX) baanstukken zijn inmiddels verzameld en de layout is bekend.
Het principe is afgekeken bij Ninco. Onder het motto klein maar fijn moet het baantje plek vinden op een standaard MDF plaat van 1.22 bij 2.44 meter. Dat gaat net lukken.
Ook daarover later meer op deze site uiteraard.
Maar nog even terug naar de Suzuki Swift. Deze vormde, samen met de C2 van CitroŽn, het eerste testduo van deze rallybaan. Het is een vrij bochtig parcours met veel scherpe binnenbochtjes. Een baan waarop korte autootjes, zoals dit duo, zich straks ongetwijfeld thuis zullen voelen. Een baantje waarop straks alleen magneetloos geracet zal worden.
 Bekend
Overigens verwachten we wat rijgedrag betreft weinig verrassingen tegen te komen. We zijn langzaam al wat rallycars bij elkaar aan het verzamelen. We hebben dan ook al de beschikking over de Ford Fiesta en de eerdere uitvoering van de C2, beide in modderversie.
Met deze twee karretjes hebben we al de nodige proefrondjes gedraaid voordat de layout van de rallybaan klaar was.
Ook deze zijn, net als de Swift en de laatste C2, voorzien van de bekende RX-41 motor en zijn 2 wiel aangedreven.
Hoewel tegenwoordig zeker niet meer de snelste, wordt de RX-41 motor juist voor op een rallybaan zeer gewaardeerd. Dat mag, vanwege diens gunstige combinatie van acceleratie en topsnelheid van ons dan ook rustig zo blijven.
Zeker deze kleine auto's zijn daarmee erg rap. 

Bandenkeuze
Opvallend om te zien is dat SCX de Suzuki Swift Rally, geheel tegen hun vaste gewoonte in, heeft voorzien van slicks. De bandjes zijn op de wangen voorzien van reclameopdruk voor het bandenmerk BF Goodrich, als we goed geÔnformeerd zijn een ondermerk van Michelin. Dit terwijl al hun andere modellen voorzien zijn van de bekende profielbandjes.
Dat zou kunnen beteken dat het rijgedrag ook iets af zou kunnen wijken van de andere modellen. Benieuwd of dat ook zo zal zijn. In ieder geval sluiten de bandjes goed aan om de velg, voelen lekker stroef aan, zijn standaard uit de doos al lekker vlak en mooi afgerond op de hoeken. Dit, in combinatie met goed afgewerkte velgjes zonder braampjes, zorgt ervoor dat er eigenlijk geen aandacht meer aan besteed hoeft te worden alvorens te gaan rijden. Heel netjes voor elkaar SCX!Techniek

Nu we het toch over de techniek hebben bekijken we gelijk maar even de auto van binnen.
De body zit met slechts 3 schroeven vast op het chassis.  Wij zijn hier, zoals waarschijnlijk inmiddels wel bekend, groot voorstander van. Erg gebruiksvriendelijk. Aan de onderzijde ook weer de bekende magneet in de houder. Nog altijd een leuke optie als je niet zo heel veel sleutelt aan je auto's of niet dol bent op het rijgedrag van een slotcar zonder magneet. Door het 180 graden draaien van houder met magneet valt deze iets dieper in het chassis. De auto blijft dan nog altijd goed handelbaar maar er kan dan ook lekker mee geslipt worden.
Binnenin verder geen verassingen, maar herkenbaarheid wat de klok slaat. De motor ligt in het chassis en niet in een subframe. Omdat deze auto's zo kort zijn is er bijna sprake van een middenmotor. Goed voor de gewichtsverdeling. Om de achteras de ouderwetse lagers met u-profiel. Zoals gebruikelijk bij SCX eigenlijk geen speling op de achteras, wel zo fijn voor je tandwielen. De vooras heeft zowel horizontaal als vertikaal wat speelruimte.
Het schoentje (zoals altijd met dubbele slepers) is zelfcentrerend. Zeker op een rallybaan met veel bochten erg prettig met inzetten na een uitvlieger.  Stroomverzorging voor de motor en de verlichting van de auto gebeurt ook hier weer via koperstrips. Bij het verwijderen van de kap geen last van kabeltjes of printplaatjes die niet op hun plek willen blijven zitten. Conclusie.
SCX heeft met het uitbrengen van deze Swift wat ons betreft weer een leuke modelkeuze gemaakt (en niet alleen omdat Frank er zelf een heeft...). Het model past prima bij de C2 van CitroŽn en de Ford Fiesta.
Mede ook bijzonder omdat er weinig verschillende uitvoeringen van gemaakt zullen worden. Tijdens de WRC raly in Duitsland reed er nog een andere kleur mee in het veld. Maar dat is het dan ook wel zo ongeveer.
In 2007 zien we de Swift (helaas) niet terug in dit kampioenschap. Dan neemt Suzuki namelijk deel met een rallyuitvoering van het nieuwe model, de Suzuki SX4. Maar aan de andere kant. Volgens ons komt er wel een geheel nieuwe instapklasse op Zandvoort; de Swift-cup.... Dus wie weet toch keus genoeg......
De techniek is eenvoudig van uitvoering, maar van goede kwaliteit. Dit, samen met de betrouwbare motor, zal ervoor zorgen dat de Swift goed zal zijn voor menig rondje probleemloos raceplezier, al dan niet op een rallybaan.
Want natuurlijk kun je met een auto als deze, zeker zonder magneet, ook op een gewone racebaan lekker uit de voeten.  Althans, daar gaan we maar even van uit. Of dat ook zo is zal blijken in het volgende artikel, als de Swift de strijd met de C2 aan zal binden. Dit artikel volgt binnen enkele dagen.


Tot slot
Tot slot zoals beloofd nog een drietal plaatjes van de echter Suzuki Swift, schaal 1/1. Zeker een mooie ervaring om een evenement als dit eens van nabij mee te mogen maken. Je moet dan wel bereid zijn om wat heen en weer te schouwen tussen de verschillende proeven. Want een rally als deze heeft 1 groot nadeel. In tegenstelling tot op de racebaan zie je je favoriete auto tijdens een proeve meestal maar 1 keer voorbij komen.. Al met al, welkom in racebaanland Suzuki Swift!
Mocht je trouwens nog op zoek zaak naar wat plaatjes van je favoriete 1/1 slotcar uit het rallyveld van 2006? Stuur ons even een mailtje. Wie weet hebben we wat in onze verzameling...?!


WEBTIPS
:

RIJERVARINGEN SWIFT

CITROňN C2

SCX

SUZUKI RALLYSPORT

OMV ADAC RALLY

WORLD RALLY CHAPIONSHIPHome
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
24 december 2006 - Copyright racebaan.com