HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: SUPERSLIDING INNER CURVE SET VAN SCX (laatste deel over SCX rally)In dit laatste deel een beschrijving van de hierboven getoonde rally accessoire van SCX, de Supersliding inner curve set met ice effect. Een hele mond vol. Zo meteen meer hierover. Verder in dit artikel de beloofde rijervaringen van de Suzuki Swift en de CitroŽn C2. De Ford Fiesta mocht overigens ook nog deel uitmaken van de test, tenslotte is dit ook een leuke kleine rally-rakker.
Als kleine bonus tot slot onderaan dit artikel nog een klein (ingezonden) stukje over een ander artikel uit het SCX programma, de Rally Chrono Pack. Maar eerst de beurt aan de inner curve.
De verpakking en inhoud daarvan is boven en onder afgebeeld. De kleuren zijn bekend.
De inhoud van de doos bestaat uit 15 delen; 4 binnenbochten, 2 hele rechten, 4 slipstroken en 2 eindstukjes en vangrails. Een A4-tje vertelt je heel netjes wat je wel en niet moet doen bij montage. De bochten en slipstroken zijn uitgevoerd in sneeuw & moddereffect.
Via de rechte stukken kun je ze laten overlopen in de standaard zwarte baanstukken. 

 

De werking

Deze inner curve is eigenlijk de kleinere uitvoering van de normale sliding curve, oftewel slipbocht.
De rechte stukken zijn de delen die gebruikt worden voor de versmalling van SCX. Dus aan het begin met de standaard spoorbreedte, aan het einde smal toelopend naar twee naast elkaar liggende sporen. In de bocht liggen de sporen helemaal langs elkaar, om op het volgende rechte stuk weer uit elkaar te gaan. …ťn van beide deelnemers zal dus als eerste en de volgende als tweede de bocht in moeten, anders tik je elkaar uit het spoor. Doe je dit net na elkaar is het mogelijk om zij aan zij door de bocht te driften. Omdat in de bocht gebruik wordt gemaakt van ander materiaal voor de litzen maakt het op die plaats verder niet uit of je met of zonder magneet rijdt, de magneet heeft op dat stuk geen werking. Zo kun je op deze plek altijd heerlijk driften.
De standaard slip bocht bestaat uit standaard bochten, de inner curve logischerwijs uit binnenbochten. Dit betekend dat je nog sneller en eenvoudiger in een slip door de bocht gaat.
Ben je een voorstander van rijden met magneet heb je hier toch de mogelijkheid om als afwisseling even lekker te driften tussendoor. Wij beschikken inmiddels over beide uitvoeringen. Deze zullen straks uiteraard ook allebei deel uitmaken van onze toekomstige rallybaan in wintersfeer.....
Rijervaringen Suzuki Swift, CitroŽn C2 en Ford Fiesta.
Hier volgen onze ervaringen met de kleine rallymonsters van SCX. De al wat oudere Ford Fiesta mocht ook deelnemen aan deze test. Tenslotte past deze qua maatvoering prima bij dit tweetal.
Misschien handig om hierbij even te vermelden dat we gebruik maakten van een standaard SCX voeding en de pro-regelaars van SCX, voorzien van de 25 Ohm weerstand. Daar gaan we straks ook gewoon mee door als de baan zijn permanente gestalte heeft gekregen. Hier dus geen aangepaste en kostenverhogende zaken als instelbare voedingen of instelbare regelaars.
Nee, "standaard" materiaal moet hier meer dan voldoende zijn. Tijd- en rondemeting wordt gedaan met behulp van de losse brug van Carrera. Die krijgt straks nog een ander, beter passend kleurtje.
Als eerste hebben we de auto's allemaal getest met magneet. Daarna allemaal zonder.
Zoals we eigenlijk min of meer al hadden verwacht waren de onderlinge verschillen erg klein.
In ieder geval bleek al snel dat deze kleine rakkers, ook met de standaard gebruikte motor, lekker pittige bakkies zijn die prima aan het gas hangen. Voor een bochtig rallybaantje voldoen deze motoren nog steeds prima. Ze ogen ťn rijden net iets vlotter dan de vierwiel aangedreven WRC deelnemers van SCX, zoals de CitroŽn Xsara en de Subaru Impreza. Deze laatste zijn echter weer wat meer vergevingsgezind en zullen iets langer in de baan blijven bij een klein foutje.
Bij een steile klim zijn die ook iets in het voordeel, maar die komen er niet echt in onze baan.
We beschrijven de rijervaringen en netto resultaten wat tijden betreft hieronder per model.

Deze C2 als bureau achtergrond? Klik hier!

 

Suzuki Swift
In deze serie van artikelen mocht de Suzuki Swift de spits afbijten. Daarom ook als eerste hier de rijervaringen van de Swift.
Het eerste wat direct opvalt bij het maken van de eerste rondjes is de manier waarop het korte neusje van de Swift op fanatieke wijze door de bocht gaat. Heel leuk om te zien. We hebben uiteraard even gekeken hoe dat komt. Het schoentje blijkt helemaal voorin te zijn gemonteerd, de voorzijde van het schoentje loopt zowat gelijk met de voorkant van het chassis. Verder bleek het verschil van de gemonteerde slicks op de Swift goed merkbaar, met name op de gewone baanstukken net dat beetje meer grip en acceleratie. De Swift bleek dan ook (net) de snelste. Met magneet kwamen we tot een tijd van 4,77 seconden. Zonder magneet blijft de tijd staan op een tijd van 5,33 seconden. Maar dan is het wel heerlijk driften!
 C2
De C2 kwam als tweede aan de beurt. Het schoentje ligt inderdaad pak 'm beet een halve centimeter verder naar achter. En de C2 staat dus op profielbandjes. Het was de lastigste auto van dit drietal wast rijden betreft, althans wat te ver uitzwaaien betreft dan. Deels door de bandjes, maar de Fiesta heeft dezelfde, maar misschien ook omdat de C2 het gewicht iets meer naar achteren heeft liggen dan de Fiesta. In ieder geval kwamen we met magneet met de C2 tot een snelste tijd van 4,85 seconden en zonder magneet op 5,45 seconden.
Juist het doorzwaaien van de achterkant maakte deze C2 tot de meest uitdagende van het stel. De grens tussen een gecontroleerde drift en een overdreven uitzwaai is bij dit model erg klein. Overigens verlieten alle auto's op beschaafde wijze het spoor als de grens werd overschreden.
Geen sprake van rollen of tollen.

Ford Fiesta
Nieuwkomer in deze serie is de Ford Fiesta. Vandaar in dit artikel wat meer plaatjes van dit model. Samen met de hier afgebeelde C2 maken deze auto's, beide in modderversie, deel uit van een startset. De Ford is net ietsje langer (0,5 cm) en breder (1,5 mm) dan de andere twee. Dat verschil merk je direct op de baan. De auto gedraagt zich, zeker zonder magneet, net ietsje rustiger en beter voorspelbaar. Wel is hij iets zwaarder. Met magneet kwamen we tot een tijd van 4,81 seconden en zonder magneet op 5,38 seconden. Van de Fiesta kun je trouwens eenvoudig de achterspoiler even verwijderen.
De Swift blijkt dus, mede dankzij de slicks waarschijnlijk, de snelste van de drie, nipt gevolgd door de Fiesta en als hijgende derde de C2. De verschillen zijn achter zo klein dat deze in een wedstrijd niet of nauwelijks op zullen vallen. Onderling dus prima racemaatjes! 

Conclusie.

SCX heeft met dit drietal wederom een competitief en aantrekkelijk stel rallyauto's in hun programma.
Verschillen in rijeigenschappen zijn er wel, genoeg om het leuk te houden en te weinig om voor grote verschillen te zorgen. Een drietal dat, met name op een korte (rally)baan met een wat technischere layout, prima tot hun recht zal komen. De auto's zitten stevig in elkaar en kunnen een stootje hebben. Iets dat nu eenmaal bij een rally race wat vaker zal gebeuren dan op je circuit. Wij gaan er in ieder geval nog veel plezier mee beleven, zeker weten!
Een puntje van aandacht, iets wat we ook bij Technitoys zullen aankaarten, is de verlichting. Alle drie de auto's zijn voorzien van de nieuwe "xenon" verlichting. Iets wat er prachtig uitziet tijdens het rijden. Maar ook iets wat direct opvalt op het moment dat het niet werkt. Bij de Ford en beide C2's werkte het licht perfect. Bij de Swift hebben we echter last van een haperende koplamp linksvoor. We hebben bij deze gelegenheid gelijk ook even onze nieuwste aanwinst, de Fiat 124 Spider zijn eerste rondjes laten rijden. Bij deze auto hapert het linker achterlicht. Dit, samen met de niet brandende achterlichten van de eerder geteste Seat Leon baart ons toch enige zorgen. Ook op andere plaatsen hebben we al opmerkingen gelezen over de nieuwe, door SCX gebruikte verlichting. Hoerwel ons is verzekerd dat iedere auto wordt getest voor ze de fabriek verlaten is dit toch een puntje waar ze bij Technitoys wat ons betreft toch nog even aandacht aan mogen schenken.
Maar voor de rest? Ze rijden heerlijk en zijn wat dat betreft zeker hun geld waard. En daar gaat het toch om?!
  Chrono Rally Pack
Aan het eind van dit artikel nog even kort iets over ťťn van de laatste aanwinsten van SCX.
Iets wat hier zeker thuis hoort, namelijk de Rally Chrono Pack. We hoorden dat Gert Ribberink inmiddels een dergelijke set had aangeschaft. Gert was zo vriendelijk om op ons verzoek in te gaan en "iets te vinden" van zijn aanschaf en daarbij enkele foto's te maken. De foto's zien jullie hier. De bevindingen van Gert vatten we hieronder even kort samen;
De set bestaat uit een startplatform met afrit en een aantal baanstukken, te weten een aansluitstuk met sensor voor ronde- en tijdmeting, alsmede twee complete keerlussen.
Om het geheel te kunnen gebruiken kun je volstaan met een extra halve rechte. Uiteraard kun je de baan naar wens aanpassen en uitbreiden. In het podium zitten de aansluitpunten, bedieningsknoppen en leesvenster verwerkt. Gert kwam er helaas te laat achter dat, zoals hieronder te zien is, gebruik gemaakt moet worden van SCX accessoires. Niet alleen voor de stroomvoorziening, maar ook van een SCX regelaar. (Of in ieder geval, voor de knutselaars onder ons, van de daaraan gemonteerde stekkers.)
Deze werden door Gert alsnog aangeschaft, waarna hij van start kon gaan.
Het aantal te rijden rondes staat standaard op 1. Dit kan (steeds eenmalig) worden gezet naar 5, 10, 15 of 20 rondjes. Het systeem is voorzien van een stop & go functie. Voor de start en na afloop gaat de stroom van de baan. Voor de start volgen er vier signalen. Omdat er op dat moment geen stroom op de baan staat kun je gedurende je regelaar dan alvast indrukken.
Tijdens het rijden klinkt na ieder rondje een piepje en een dubbel signaal als je de tot dan snelste ronde hebt gereden. Je kunt dan 2 seconden de rondetijd aflezen en daarna nog 2 seconden het nog te rijden aantal rondjes. Na afloop kun je de totaaltijd, gemiddelde rondetijd en de snelste ronde (tot honderdste van seconde) aflezen. Gert is tevreden over het functioneren van de set.
Als grootste manco noemt hij het ontbreken van standaard bijgeleverde slipstroken, aangezien je met een set als deze toch wil driften. De lussen hebben aan de buitenzijde de omvang van een standaard binnenbocht, dus slipstroken zijn wel los aan te schaffen. Voor de bocht in het begin/eindstuk is dat echter niet het geval, daarvoor zul je zelf aan de slag moeten. Verder miste de meting regelmatig het rode schoentje van Ninco. Andere kleuren deden het wel prima.
Gert, bedankt voor je bijdrage!


  


WEBTIPS
:


SCX

SUZUKI SWIFT

CITROňN C2

WORLD RALLY CHAMPIONSHIPHome
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
1 januari 2007 - Copyright racebaan.com