HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
TEST: MOTOREN SCX PRO TURBO
SCX is een van de weinigen die zich onderscheid als het gaat om de motoren die gebruikt worden in slotcars. De andere merken gebruiken toch steeds meer een eenheidsworst, zoals de kleine Mabuchi motor en de varianten op de NC2 van Ninco. Voordeel van de anderen motoren is zonder meer het feit dat deze niet echt hoeven in te lopen. Aan de andere kant blijft een goed ingelopen SCX motor een heerlijke motor met heel veel kracht bij lage toerentallen. Het inlopen is van belang om de losse koolborstel mooi op maat in te laten slijten.
Naast de motoren die SCX standaard in haar auto´s monteert, zijn er een aantal snellere motoren als extraatje leverbaar. Het gaat hier om de Pro Turbo en de Pro Turbo 4x4. De laatste zoals de naam al aangeeft is geschikt voor vierwielaandrijving.  Als je geen moeite hebt om een slotcar open te schroeven, dan is het inbouwen van deze motoren echt een fluitje van een cent. De SCX motoren bevatten namelijk contacten, die op de koperen strips van het chassis contact maken. Hierdoor hoef je niet met losse draadjes te prutsen.
DE PRAKTIJK
Bij een andere motor wil je maar twee dingen weten: Past deze met inbouwen en is de motor sneller. Het inbouwen in een SCX auto is geen enkel probleem, dus maar eens kijken of ze sneller zijn. Ik heb twee auto´s genomen met de standaard motor waar ik zeer veel mee race. Een Audi R8 en een Seat Cordoba die over vier wielaandrijving beschikt. De nieuwe motoren heb ik een half uurtje op 9 volt laten inlopen. De motoren daarna ingebouwd, wat echt een super eenvoudig klusje is. 
Bij het rijden met de Cordoba (4wd) valt direct op dat de auto in de scherpe binnenbochten makkelijker door de bochten gaat. Ook met het uitaccelereren na een bocht heeft de Seat met deze Pro motor veel meer pit. De snelheid op het rechte stuk licht niet heel veel hoger en de rondentijden zijn zo'n 15% beter dan met de standaard RX81 motor die in de Cordoba zit. Bij de Audi is vooral de extra snelheid op het rechte eind goed waarneembaar. Door het beperkte (kort) rechte eind op mijn baan blijven de verbeteringen van de rondentijden hangen op 11 procent.
INLOPEN MOTOR
Over het laten inlopen van motoren zijn de meest wilde theorieën beschikbaar. Een kwartier met de klok mee, een kwartier tegen de klok in. Op halve spanning. Altijd in laten lopen op een batterijtje. Zelf heb ik met SCX motoren erg goede resultaten door ze in te laten lopen in het water. In het water? Ja in het water en dat werkt! Alleen de praktijk wijst uit dat maar een zeer beperkte groep racebaanhobbyisten een auto openschroeven. Laat staan dat ze dan als een ritueel een motor laten inlopen. Toch zal je merken als je een nieuwe SCX motor een half uurtje rustig laat inlopen deze een stuk rustiger, soepeler en sneller is dan als je gelijk vol op het gas gaat.
CONCLUSIE
SCX heeft met haar totale productlijn vooral gekozen voor een lage opstapdrempel. Voorbeelden zijn lichtmasten met een eigen voeding. Geleideschoentje die eenvoudig zijn te wisselen. De magneet kunnen verstellen zonder dat de auto open hoeft. Met deze filosofie bedient SCX vooral de  hobbyist die de speelgoed racebaan is ontgroeid, maar geen echte rastechneut is en het racen belangrijker vind dan het knutselen. De motoren zijn daarom een beetje vreemde eend in de bijt. Persoonlijk vind ik de SCX motoren de fijnste om mee te racen, maar het zijn wel motoren die om meer aandacht vragen. Neem je de tijd de motor na de aanschaf even in te laten lopen, dan zijn alle SCX standaard motoren prima krachtbronnen.  Wil je net wat meer vermogen en snelheid, dan zijn de Pro Turbo en Pro Turbo 4x4 een prima opwaardering voor je bestaande SCX auto´s. De gewone Pro Turbo vooral als je rechte stukken hebt van 3 meter en langer en de Pro Turbo 4x4 is een perfecte motor voor een zeer bochtig rallycircuit.
Webtips motor:
Fabrikant van deze motor: SCX
Importeur van SCX: Overbeek
 

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
12 januari 2003 - Copyright racebaan.com