HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: NASCARS VAN SCX

Na een midweekje Spanje in dit artikel aandacht voor een typisch Amerikaanse tak van autosport, Nascar. Met twee auto's van SCX dit keer. Zoals mogelijk bekend leveren Scalextric, Carrera en ook Artin al langer modellen uit deze race-serie. Aan bod komen de Dodge en de Chevrolet.
Zo meteen meer over deze schaalmodellen, eerst nog iets meer over de Nascar series.
Voor ons Europeanen is het een vrij afwijkende tak van autosport. Met name het zeer grote deelnemersveld en het feit dat er bijna altijd op ovals wordt gereden (altijd linksom, op een baan met 3 of 4 bochten) maakt het anders dan andere autosporten. Er worden per seizoen ongeveer 36 races verreden, waarvan 2 op een baan met ook rechtse bochten. De uitzonderingen op de regel zeg maar. Nascar is eigenlijk een overkoepelend begrip, net als de FIA.
Er vallen dus meer classes onder de noemer Nascar, maar de veruit bekendste bestaan uit drie classes. De hoogste klasse is de Nextel Club series (waar deze modellen onder vallen), daaronder de Nascar Bush series (auto's hebben wat kleinere afmetingen en minder vermogen) en de Nascar Craftsman Truck series, waar met gemodificeerde pick-up trucks wordt gestreden.
Afijn. Er is heel veel over te vertellen, maar dat gaat een beetje te ver hier. Via onderstaande weblinks kun je nog veel meer informatie vinden als je wilt.
De schaalmodellen
Terug naar de schaalmodellen van SCX. Zoals ook in het echt gebruikelijk zijn deze SCX Nascars lekker druk uitgevoerd in opvallende kleurstellingen en prints. Beslist een uitdaging om deze auto's op een goede manier op schaal na te maken. Maar dat is SCX toch aardig gelukt moeten we zeggen. Zowel de lak (ook de overgangen van de kleuren) als de print op deze auto's zijn van hoogstaande kwaliteit. Deze schaalmodellen hebben dan ook meer dan voldoende uitstraling op je racebaan! SCX heeft al langere tijd ook steile bochten in hun programma. Die zijn natuurlijk eigenlijk een must in je baan als je met deze auto's echt in stijl wilt gaan racen.
Want geschikt om eens flink mee te racen zijn ze zeker!
 
 Deze Nascars zijn zeer kindvriendelijk gebouwd en kunnen vast en zeker tegen een stootje.
Er zijn niet al te veel details op de auto's te vinden die kapot kunnen gaan. Spiegels en antenne bijvoorbeeld ontbreken. Lichtunits zijn niet aangebracht maar worden gesimuleerd middels aangebrachte stickers. We dachten nog, niet echt een slotcar zoals we gewend zijn anno 2007.
Attente lezers hebben er ons inmiddels op gewezen dat dit zo geheel volgens 1 op 1 schaal uitgevoerd is. Een kijkje op internet leerde ons al snel dat men groot gelijk had. Mooi, blijkt toch dat wij ook maar mensen zijn... Wel vinden we de kenmerkende achterspoiler terug op de auto's. En bevestigingsclips van de motorkap, de luchtinlaten in de ramen en het kenmerkende gaas in plaats van een raam in het bestuurdersportier zijn beslist ook leuke details.
Op het dashboard zien we tot slot nog een hele rits meters.
Aan de onderkant van het chassis zijn ook nog wat details nagemaakt; De uitlaat, de draagarmen van de voorwielen en een deel van de aandrijflijn van de auto zijn zichtbaar weergegeven.
De techniek
 De techniek heeft ook dit keer weinig nieuws te bieden. Maar waarom ook veranderen wat goed is?! Aan de voorzijde zien we het verende en zelfcentrerende schoentje met daaronder de bekende dubbele slepers. Voorin een starre as in kunststof lagers. De stroomaanvoer van het schoentje naar de motor gebeurt ook hier door middel van de koperen strips. 
Achter zien we het verende subchassis terug. Niets mis mee. Deze techniek werkt eigenlijk altijd prima en de motor en de achteras zitten lekker strak bevestigd, daar hoef je eigenlijk geen aandacht meer aan te besteden. Het geheel is bijna altijd goed voor veel probleemloze rondjes!
De banden van deze Nascars liggen strak om de netjes afgewerkte velgen en hebben op het eerste oog een erg recht loopvlak. Dit hebben we wel eens anders gezien. Mooi zo SCX!
 Nieuwe motor
Wel nieuw in deze modellen is de nieuwe standaard motor van SCX, de RX-42B. Deze motor draait 19.000 toeren bij 12 volt in tegenstelling tot de RX-41, die slechts 16.000 toeren leverde.
 Hij is daarmee een stuk sneller dan de oude motor en heeft ook een beter koppel. Hij zal daarmee beter opgewassen zijn tegen andere standaard motoren zoals die van Scalextric. Een aangename vooruitgang bij SCX! Tot slot nog wat afmetingen; De auto is 164 mm lang en aan de voorkant 60,5 mm breed. De hoogte bedraagt 41,5 mm. De wielbasis is 82 mm. Geen kleine jongen dus.
De auto wijkt daarmee iets af van de originele verhoudingen omgerekend naar schaal. Maar dat valt nauwelijks op. De auto weegt net geen 90 gram. De overbrenging is standaard 9/27.
 Zoals gezegd zijn er inmiddels al meerdere uitvoeringen beschikbaar, keuze genoeg. 
Conclusie

Deze Nascars van SCX ogen heel mooi, zijn degelijk gebouwd en kunnen tegen een stootje. Zelf tegen een stoot als het moet. Als je een keer ongewenst in de muren terecht komt of zelfs per ongeluk een keer uit de baan vliegt. Ze vormen zo dan ook heel kindvriendelijke auto's.
De auto ligt lekker laag op de baan. Dit, in combinatie met de nieuwe motor, de techniek en de bekende verstelbare magneet onder de auto zal ongetwijfeld tot een goede wegligging en snelle rondetijden leiden. Vermoedelijk vormen ze dan ook een goede tegenstander voor bijvoorbeeld de Nascars van Scalextric.
Er kan inmiddels gereden worden op "onze" nieuwe baan. Binnenkort plaatsen we de nieuwe testpagina met testresultaten. Daarop zullen dan, naast de resultaten van deze Nascars, gelijk ook de resultaten van enkele andere auto's te lezen zijn. Als vergelijk zeg maar.
Voor en na wordt die pagina dan steeds verder aangevuld tot we weer helemaal bij zijn.


 


WEBTIPS
:
SCX
NASCAR
NASCAR OP YAHOO
WIKIPEDIA OVER NASCAR


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
16 oktober 2007 - Copyright racebaan.com