HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
TEST LEON: LEKKERE SEAT VAN SCX
Een zelfcentrerend geleideschoentje wil bij SCX wel eens wil blijven hangen. De assen zitten wel eens uit het midden in de velgen. Toch geeft een SCX auto mij altijd het gevoel zo snel mogelijk er mee de baan op te gaan. Maar in de test van de Pro Turbo motoren melde ik juist dat een SCX motor beter een keertje goed moet inlopen. Dus de Leon op de testbank, waar hij op de rol een half uur mocht inlopen. Hierbij viel goed waar te nemen dat de auto mooi rustig op de rol rijdt. Na het inrijden snel de baan op en deze Leon bleek al snel een leuke auto om mee te rijden. Ondanks de vrij krachtige magneet waar SCX haar auto's mee uitrust, was het op de Scalextric Sport baan goed mogelijk om de auto in een drift te krijgen. Overigens komt de grip niet alleen van de magneet want er zitten zeer stroeve slicks onder deze Leon. Het rijgedrag is vrij neutraal en acceleratie en snelheid zijn prima in orde. De remwerking is zelfs erg goed!
Maar gaat het met racen fout, dan maakt de auto een raar overstuur knikje van 90 graden en staat vervolgens stil. Ondanks dat de remwerking van deze auto erg goed is, moet je de auto laten rollen. Eigenlijk moet je altijd een beetje gas blijven geven. Als je dat door hebt zijn er met deze Leon spectaculaire rondentijden op de klokken te zetten.
PROFIEL
 Merk.........................SCX 
 Auto...................Seat Leon
 Uitvoering.............Copa 2002
 Kleur......................grijs
 Referentienummer...........60930
 Lengte.....................134mm
 Breedte.....................57mm
 Hoogte......................44mm
 Gewicht.....................83gr
 Aandrijving...............inline
 Overbrenging................9x27
 Banden....................slicks
 Bandenmaat voor.........18,3x9,8
 Bandenmaat achter.......18,3x9,8
 Verlichting...................ja
 Magneet.......................ja
 Verpakking...................Box
CUP 2002
De modelkeuze voor deze Seat is voor het Spaanse SCX zo logisch als wat. De immense Spaanse markt verschalkt werkelijk modellen van de Seat. Ook voorgangers zoals de Ibiza (zowel rally als cup) en de Cordoba (E2 en WRC) gingen in Spanje als zoete broodjes over de toonbank. In dat licht is de modelkeuze beslist gerechtvaardigd. Daarnaast is de Leon een nette slotcar geworden. Niet de super details zoals bij Scalextric en nieuwkomer Vanquish MG, maar meer de lijn van Ninco. Remschijven ontbreken echter evenals een volledig interieur. Maar andere details zoals ruitenwissers, spiegels, spoiler en rollbar zijn gewoon aanwezig. De kleurstelling is door het grijs wat aan de chique kant, maar de Repsol sponsoring maakt het geheel toch heel racy. Helaas toch weer het SCX logo op de voorruit en dat zien we liever niet! Foei!
PRIMA SLICKS
Hoewel deze SCX standaard uit de doos een stuk minder lawaai maakt dan zijn voorgangers is de configuratie erg standaard. Verend en centerend geleideschoentje met dubbel slepers en de motor in de lengte. De magneet is van buiten af bereikbaar om te verwijderen of te verstellen.
Meest opmerkelijk aan deze Leon zijn echter de perfecte slicks waar de auto mee is uitgerust. Hopelijk zijn deze banden snel los verkrijgbaar, want menig SCX rallyauto is hiermee tot en echt asfaltkanon om te bouwen.
CONCLUSIE
De Seat Leon is een keurig autootje geworden en om te racen beslist één van de beste modellen van SCX. SCX kiest voor koers zoals Ninco, om vooral racebare auto's te maken. Pluspunt is het gegeven dat deze Leon heel wat rustiger rijdt dan zijn voorgangers. Maar een werkelijke bijdrage tot een racebaar model zijn de fenomenale slicks die de Leon heeft meegekregen. Wie auto's koopt om te verzamelen zal niet erg onrustig worden van deze Leon. Maar koop je auto's vooral om mee te racen, dan zal je aan deze Leon beslist veel raceplezier beleven.
Webtips Seat Leon:
De echte Seat Leon op: www.seat.com
Fabrikant van deze Seat Leon: SCX
Importeur van SCX: Overbeek

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
13 januari 2003 - Copyright racebaan.com