HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
TEST: TIMER SCX
Er zijn twee vormen van competitie met de racebaan die me enorm aanspreken. De eerste variant is teamwedstrijden. Hiervoor heb je aan een eenvoudige rondenteller en een eierwekker genoeg (zie spannende teamwedstrijden). Een andere vorm die me aanspreekt zijn tijdritjes, de snelste ronde of een klassementsproef. Het laatste is vooral erg leuk om een zo lang mogelijke baan te bouwen. Allemaal 10 ronden rijden en de beste tijden noteren en dan de baan verbouwen en weer allemaal een proef rijden. Erg leuk om met een man of zes te doen, die allemaal hun baanstukken meenemen. Bedenk dat je met verloopstukjes SCX, Scalextric Classic, Sport en Ninco aan elkaar kan breien. Maar een beetje een goede timer is dan toch wel handig. Van handgeklokte tijden komt alleen maar ruzie! SCX heeft een losse timer die niks anders doet dan de snelste ronden vasthouden en ik heb eens een zondagmiddag met deze timer gespeeld.
SNELSTE TIJD
Deze timer set bestaat uit een kastje, een sensor-baanstuk, een halve recht baanstuk en een handleiding. Het kastje kan zo uit een modern dashboard gerukt zijn en ziet er beslist fraai uit. Het oogt ook beter dan mijn eigen wekkerradioachtige DS-020. Maar daar houd de vergelijking ook wel een beetje op. Deze timer is bedoeld voor de huiskamerracer, die het gevoel van een pole position eens wil ervaren of een heuse WRC (WK rally) wil naspelen. De functionaliteit gaat ook niet verder dan de snelste ronde.
Aan de voorzijde van het kastje bevinden zich twee displays. Deze geven de snelste tijd in honderdste van seconden. Voor huiskamer gebruik is dit voldoende. Wie daar aan twijfelt rekent maar eens uit wat in centimeters dan het kleinste verschil is wat je kan meten! Een verschoven baanstuk met een slecht contact, wat kruimels of vet aan een bandje zorgen al voor heel wat grotere verschillen dan een honderdste.
SIMPELE BEDIENING
De bediening is verbluffend eenvoudig net als het aansluiten. SCX gaat er wel een beetje vanuit dat je alleen SCX spullen hebt, want door de keuze van de plus wil deze timer graag zijn voeding van een SCX transformator. Naast een aansluiting voor de voeding zit er ook een aansluiting voor het sensorbaanstuk.
Het sensorbaanstuk is zeer decoratief bedrukt, maar de sensor is zelf is een beetje uit het jaar prik. Dit is namelijk een eenvoudige schakelaar! Niet alle systemen die op de markt zijn en met een lichtsluis zijn voorzien werken geheel zonder problemen, maar een wat modernere sensor was toch wel op zijn plaats geweest. Het halve baanstuk is ter compensatie voor de andere zijde van je baan. De handleiding is eenvoudig, maar doeltreffend.
Het werkt allemaal verbluffend simpel. Beide knoppen indrukken en de teller loopt. Hij laat bij doorkomst steeds de tijd even zien. Verbeter je de beste tijd dan klinkt er een ingetogen geluidsignaal. Druk je op de knop onder het baannummer dan komt knipperend de snelste tijd in beeld. Het geheel werkt probleemloos en de grootste anti-techneut kan met dit apparaat overweg.
SCX VREEMDE SYSTEMEN
Heb je geen SCX en wil je toch deze timer gebruiken moet je twee dingen in de gaten houden: de voeding voor de teller en de aanpassing van het baanstuk in je baan.
Heb je geen SCX netadapter snij dan het snoer voor het doorlussen naar het volgende SCX toestel halverwege door. Met de losse draad die aan het kastje hangt doe je verder niks, maar isoleer voor de zekerheid de draad met een stukje tape. Het stukje snoer wat je hebt afgesneden verbind je aan een andere voedingsbron. Let op dat je de draad met de witte streep op de plus aansluit.
Heb je een oude SCX of een Scalextric Classic baan dan past het sensorbaanstuk zonder verdere maatregelen. Wil je het sensorbaanstuk gebruiken met een Scalextric Sport of een Ninco baan dan heb je een setje verloopstukjes van het betreffende merk nodig. Zonder stevig knutselwerk kan de timer NIET gebruikt worden in een Carrera baan.
Kabel ALLEEN afknippen als je GEEN SCX 
aansluitingen gebruikt en je GEEN losse 
plug (rechts) hebt. Bij twijfel: 
raadpleeg je dealer!
CONCLUSIE
Wie een permanente baan heeft en een geïntegreerde oplossing voor tijdwaarneming zoekt, die moet maar even voorbij lopen aan deze SCX timer. Ben je een huiskamerracer zonder extreme eisen en heb je al een SCX baan, dan geeft deze timer veel speelplezier. Het feit dat ik veel klachten hoor over moderne sensorbaanstukken rechtvaardigt het wat verouderde schakelaartje niet. Het functioneert echter allemaal wel naar behoren en instaleren en gebruiken is super simpel. Zelf heb ik de timer getest in een Scalextric Sport baan en dat werkte prima. Overleg echter even met je dealer als je deze timer in een SCX vreemd systeem gaat gebruiken.
Webtips
Tijdmeeting in de F1: f1.tagheuer.com
Fabrikant van deze timer: SCX
Importeur van deze timer: Overbeek

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
13 januari 2003 - Copyright racebaan.com