HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

TEST: ALFA 33/3 VAN SLOT.IT


Het maatje voor de Ferrari 312PB van Slot.it heeft een tijdje op zich laten wachten. Maar inmiddels is net de 2e uitvoering van dit model te koop. Hoogste tijd om dan ook even aandacht aan dit model te schenken. Zoals verwacht (en waarom ook niet?!) is de auto technisch zeer verwant aan de genoemde Ferrari. Kort samengevat, opnieuw een prima chassis (min of meer gelijkend op een HRS chasis), sidewinderopstelling van de motor, plastic voorvelgen en aluminium achtervelgen. Zowel de voor als de achtervelgen zijn voorzien van een uitstekende set bandjes. De auto wordt geleverd voorzien van magneet. We verwachten eigenlijk dat het merendeel van de gebruikers zal kiezen voor het verwijderen hiervan. Want zonder magneet lopen deze classics van Slot.it ook uitstekend. Zeker als je het voltage niet te hoog opschroeft. Alle onderdelen komen zoals altijd uit eigen huis. We kunnen daar kort over zijn. Prima moderne techniek in deze classic!

Dan even kort iets over de geschiedenis van deze toch vrij unieke racer van Alfa.
De Alfa 33/3 is een doorontwikkeling van de Alfa Romeo Tipo 33/2 zoals de auto destijds officieel gedoopt werd. Logisch zou je zeggen. Nou, zo logisch is het nou ook weer niet. De auto debuteerde in 1967 eigenlijk als "gewoon" de Alfa 33. Het model werd in 1968 als evolutie van de 33 omgedoopt naar de 33/2. Van die 33/2 verscheen ook een straatversie, de Alfa 33 Stradale, een 2 deurs coupé.Er zitten dus heel wat uurtjes research en doorontwikkeling in de Alfa 33, 33/2 en 33/3. Én uiteraard de in die tijd nog nodige Lires.
(Die 33/2 coupé mag Slot.it van ons trouwens ook uitbrengen... graag zelfs! Maar dat terzijde...)
 Waar de 33/2 nog stond op een buizenframe en het moest doen met een 2 liter motor was de 33/3 al voorzien van een aluminium monocoque chassis en een 3 liter motor. De 33/3 had na introductie in 1969 last van een eigenlijk te korte tijd van voorbereiding. Tussen de races door werd echter hard gewerkt om de achterstand op de concurrentie kleiner te maken.


 In 1970 volgden nog wat technische aanpassingen en er verscheen, naast deze korte versie, ook een longtail uitvoering op de circuits. Deze werd later bekend als de Le Mans versie. Na nog wat aanpassingen werd de auto voor 1971 voorzien van onder andere een 5 versnellingsbak.
Dat seizoen ging het allemaal wat voorspoediger. Alfa wist dat jaar met deze auto de nodige races naar zich toe te trekken. Bijvoorbeeld een 1e plek in hun klasse tijdens de 100 km van Buenos Aires, een 1e plek (en 2e overall) in Sebring en een eerste plaats in Brands Hatch.
Op Monza bezette men zelfs het hele podium in de prototype klasse! Afijn, prachtige resultaten genoeg dat jaar. Maar één willen we toch nog benoemen. De race op Targa Florio. Die werd ook gewonnen, met aan het stuur onder andere Toine Hezemans! En dat is nog niet alles, tweede werd de auto met onder andere Gijs van Lennep. Schitterende resultaten dus dat jaar.
Alfa eindigde dat seizoen zelfs tweede in het constructeurs kampioenschap! Keurig. 


Méér weten over deze Alfa 33 en een beetje? Even lekker googelen dan. Info en plaatjes genoeg. We keren even terug naar de werkelijkheid. Het schaalmodel van de Alfa 33/3 van Slot it.
Dit is dus de auto die in 1971 op Sebring klasse winnaar werd en tweede overall.
Op het eerste oog lijkt het, zeker in de doos, een vrij simpele auto om te zien. Maar schijn bedriegt zegt het spreekwoord. En in geval van deze slotcar klopt dat zeker.
Als je de auto uit de doos hebt gehaald en even de tijd neemt om hem eens goed te bekijken wordt hij echt steeds mooier om te zien. Je oog valt op steeds meer details. De afwerking is werkelijk helemaal top. Wie de Ferrari 312PB al een mooi model vond (overigens geheel terecht) zal zeker ook voor de looks van dit broertje of zusje vallen. Deze Alfa hoeft zich beslist niet te schamen als hij naast de Ferrari op de racebaan staat of zijn rondjes draait. Hoe lang de op de driepoot geplaatste spiegel het zal uithouden durven we niet te vorspellen. Hij is steviger dan hij lijkt, dat weten we inmiddels uit eigen ervaring. Want we hebben er al mee gereden.


De Alfa heeft in zijn eentje, maar ook samen met de Ferrari wat rondjes gedraaid. Ze geven elkaar echt heel weinig toe. Maar om de een of andere reden was de Alfa aan de voorkant wat onrustig.
Dat zal ongetwijfeld met wat gerichte aandacht opgelost kunnen worden. Maar dat doen we niet als we de modellen testen. Al met al bleek de snelste tijd op de klok voor de Alfa net iets hoger te zijn dan die van de eerder geteste Ferrari. Met de nadruk op iets. Voor die resultaten kun je terecht op de pagina met testresultaten. Over meerdere rondjes zijn ze echter beslist aan elkaar gewaagd. Ook deze Alfa is een slotcar die lekker aan het gas hangt en reageert op elke millimeter van de trekker van je regelaar. Acceleratie en remwerking passen prima bij het karakter van de auto.  Voor de echte tuners en clubracers onder ons, die gaan voor honderdsten van seconden, is de Alfa zeker een interessante aanschaf. Dit vanwege zijn kortere overhang achter de achterwielen, vergeleken bij de Ferrari. Was de Ferrari al een favoriete auto bij de liefhebbers van classic racen, met deze Alfa komt daar zeker een keuzemogelijkheid bij. Met dank aan Slot.it.        Webtips


           Importeur: Q.U.I.C.K

       
      
Fabrikant: Slot.it


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
16 oktober 2008 - Copyright racebaan.com